j bistrovic
BOŠKO PEPSI BOŽIĆ

'Jelavić je krivac, a Ciketić egzekutor! Bave se mutnim poslovima, to je sramota'

Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 15. travanj 2012. 21:27

- Moram se prvo ispričati svima koji su me zvali u posljednje vrijeme i pitali “što ti se to događa s klubom, zar puštaš samo tako da propada?” - bila je prva rečenica Boška Pepsija Božića dok je u uredu UKHT-a nježno gladio svog najnovijeg ljubimca, 8-mjesečnog bijelog kanadskog vuka Maxa a da toga vjerojatno nije bio niti svjestan.

Jer dočekao nas je nabrušen, ali u isto vrijeme smiren, ljut, ali kontroliran. Ovo je, dakle, Pepsijeva priča, njegovo viđenje KK Zagreb danas. Kluba koji je stvorio, kluba kojeg smatra svojim čedom, “imam tri sina, a Zagreb mi je četvrti!”

- Zašto sam šutio? Ne znam, mislio sam da će se nešto ipak pozitivno dogoditi, ali vidim da neće, i da je vrijeme da nešto kažem, iako je zapravo vjerojatno prekasno.

Dakle...

- Lani su bili prvaci, a sada je veliko pitanje hoće li uopće doći do play-offa. Imaju negativan skor sa sva četiri suparnika koja nešto znače, Cibonom, Cedevitom, Splitom i Zadrom. Upitno je mogu li dohvatiti i četvrtu poziciju koja vodi u regionalnu ligu dogodine, ali uz plaćanje pozivnice.

Mutni poslovi

Novac...

- Dugovanja su golema, prema mojim spoznajama više od 3 milijuna eura (!), ne znam tko to može platiti, možda neki šeik.

Iz svaka rečenice izbija razočaranje...

- Ma, bljuje mi se samo prateći po medijima što se to događa oko kluba jer tamo ne idem. Čelnicima kluba bilo bi bolje da razmisle o tome što govore, zapravo, najbolje bi bilo da šute. Ili još bolje, da odu i više se nikada ne vrate, da više nikada ne prijeđu Savu i dođu u Trnsko.

Čelnici, koji čelnici, može li konkretnije o imenima?

- Može. Dakle, mislim da se tu radi o mutnim poslovima, vrlo perfidnim, a glavni egzekutor svega toga je Hrvoje Ciketić, sportski direktor, inače košarkaški anonimus, koji je dva mjeseca bio na toj funkciji u Olimpiji, odakle su ga potjerali kada su vidjeli što radi. A čuva ga netko tko je s njim u “dealu”. Jer svaki igrač koji doleti iz SAD-a košta, njegova avio-karta, smještaj, provizija menadžerskoj agenciji.

S obzirom na to da je u posljednjih pet godina kroz klub prodefiliralo 57 igrača, to je priličan broj provizija?

- I ne samo provizija. Znate kako to ide, igrač vrijedi 100.000 nečega, u ugovor se stavi 180.000, menadžer uzme 50.000, klub 30.000 i svi sretni i zadovoljni. Kada dođete u klub i vidite fotografije momčadi posljednjih godina, prestrašno je koliko je igrača na slikama, ne stanu svi u kadar, više ih je nego u Dinamu. A nekad ih je bilo dvanaest na slici...

Kvartet je kriv

Polako dođosmo i do Pepsiju najvećeg krivca za ovo stanje...

- Predsjednik Davor Jelavić je najveći krivac za ovo stanje jer je - predsjednik, prvi čovjek kluba po hijerarhiji.

Govorka se da on zapravo nije glavni čovjek u klubu, već dopredsjednik Tomislav Karamarko, vaš vjenčani kum.

- Je, u drugom braku. I nema veze što mi je kum, klub je ispred svega, on je svetinja. Uostalom, Karamarka sam baš ja doveo u klub '90-ih. Ako i jest tako kako se priča - neka onda predsjednik to javno kaže da je marioneta, da je izmanipuliran, što je prilično nezgodno za čovjeka njegovih godina, pred mirovinom da mu se netko poigrava ugledom. Je l’ on izjavio u jednom trenutku da je što se njega tiče Androić bivši trener, a Ciketić bivši sportski direktor? Je! I što se dogodilo, sutradan je smijenjen Androić, ali ne i Ciketić. Dakle, ako se ne uvažava tvoje mišljenje i stav kao predsjednika, što više tu radiš? Kad su smjenjivali Burića, rekao je da je to zbog toga što mu “Mulaomerović igra 35 minuta”. A koliko je igrao u sljedećoj utakmici kada je smijenjen? Minutu više! Ako mu je netko mijenjao odluke, neka javno kaže tko!

Burića se dohvatio i na drugi način...

- I na njega sam ljut, jer je sudjelovao u svemu tome, bio je dio kvarteta Jelavić, Karamarko, Petričević i Burić, koji je o svemu odlučivao. Lijepo sam mu rekao na početku sezone da neće dočekati zimski kaput na klupi. Ljut sam na njega jer je dopustio da se devastira struka, da mu iz Srbije dovode pomoćnog trenera koji onda na prvoj presici kaže javno da je on zapravo njegov ravnopravni suradnik. A jedini mu je košarkaški pedigre Jagodina i Čačak. I kao takav dobiva momčad koja igra Euroligu. Sramota za klub i ljude koji tamo rade, sramota.

Poziv zbog predstave

Ovo s dušom najviše ga tišti.

- Zagreb ima skalpove svih naših velikih klubova, mi smo pobjeđivali i Barcelonu i Žalgiris, s kojima imamo skor 3-1, mi smo klub koji se od mjesne zajednice vinuo do Eurolige. Budžet momčadi je u mojoj posljednjoj sezoni, 1998/99, iznosio je 200.000 tadašnjih njemačkih maraka, s time da je Zadravec bio najskuplji. Iz te generacije prodani su Stojić i Sesar za više od 2 milijuna DEM.

Pa kum vas je zvao natrag u klub?

- Budimo ozbiljni, to je bila predstava lani nakon što se osvojilo prvenstvo. Nije bilo nikakvih ozbiljnih razgovora na tu temu.

Niti Dario Šarić nije zaobiđen...

- Svjesno ga pokušavaju dezavuirati jer nije potpisao za agenciju...

Je li Euroliga, po Pepsiju, bila prevelik zalogaj?

- Ne jer pametnom politikom možeš samo dodatno promovirati klub ali i igrače, pogotovo mlade. Svejedno je, jedna pobjeda više ili manje, ali mladi su trebali igrati.

Kompletni intervju pročitajte u tiskanom izdanju Sportskih novosti!

Linker
24. rujan 2024 15:29