Goran Mehkek / Cropix
OTVARANJE EURA

Hrvatska bolja od Slovenije pred punom Arenom! Pobjedu zasjenio pad Bogdanovića

Hrvatska košarkaška reprezentacija u susretu je 1. kola skupine C EuroBasketa u zagrebačkoj Areni svladala Sloveniju sa 80-73 (17-23, 27-15, 21-16, 15-19). Velika pobjeda ostala je u sjeni teškog pada Bojana Bogdanovića koji je, vjeruje se, zadobio potres mozga.
Piše: HinaObjavljeno: 05. rujan 2015. 11:16

Hrvatsku su do pobjede vodili Krunoslav Simon sa 20 i Luka Žorić sa 17 koševa, dok je Zoran Dragić ubacio 14 za Sloveniju.

Naši su igrači nesigurno ušli u utakmicu, u prva su tri napada izgubili loptu, usto je Ante Tomić nakon samo dvije minute napravio dvije osobne pogreške, te je Slovenija preuzela kontrolu rezultata povevši sa 6-0.

Slovenija je bila u vodstvu sve do sredine druge četvrtine kada je Damjan Rudež tricom doveo Hrvatsku u vodstvo 27-26. Serijom 11-2 tijekom koje je Žorić kontrolirao obranu, a Bojan Bogdanović prodorima pogađao suparnički obruč, Hrvatska je stigla do prednosti 31-27, te više nije ispuštala vodstvo do kraja.

Nažalost, 5:53 minuta prije kraja treće četvrtine naš najbolji strijelac Bogdanović udario je snažno glavom u parket nakon prekršaja Joksimovića, te se više nije vraćao na parket, a sumnja se kako je zadobio potres mozga što bi mogao biti veliki hendikep za ostanak natjecanja.

Ipak, i bez Bogdanovića Hrvatska je otišla na 13 razlike (63-50) i stigla nadomak pobjede. Slovenija je koševima Zupana šest minuta prije kraja utakmice uspjela smanjiti na 67-62, ali bliže od toga nije mogla.

Hrvatska će u nedjelju (21 sat) igrati derbi 2. kola protiv Grčke koja je sa 85-65 svladala Makedoniju.

PRIJENOS UŽIVO

HRVATSKA - SLOVENIJA 80:73

10' - Ušli smo u zadnju minutu. Publika već slavi. Hezonja s linije slobodnjaka zabija jednom, a Dragić pogađa tricu za kraj.

9' - Slovenci sada pokušavaju prekršajima smanjiti rezultat, ali nema svrhe. Stipčević pogađa slobodno bacanje, pa Šarić hvata skok u napadu i zabija.

7' - Žorić je promašio zicera nakon sjajne asistencije Simona, ali iznudio je faul i gađa jedno slobodno bacanje, a na drugo priskače Hezonja i zabija.

6' - Hrvatska ima problema u napadu u zadnjoj dionici, ali prednost je i dalje tu. Bogdanović se nakon pada nije vratio u igru. Težak šut Hezonje i koš.

4' - Slovenski izbornik Zdovc pokušava niskom petorkom smanjiti rezultat. Tricom Zupana Slovenci dolaze na minus 5.

3' - Za Hrvatsku je zabio Simon. Sada ima 16 koševa na kontu.

1' - Slovenci otvaraju zadnju dionicu tricom Dragića.

ČETVRTA ČETVRTINA

10' - Elegantan koš Tomića. Hrvatska opet odlazi na plus 11. Hrvatska je treću četvrtinu dobilasa 21-16. U zadnju četvrtinu odlazimo s plus 11.

9' - Polaganje kapetana Roka Ukića za plus 13. Na drugoj strani brzo uzvraćaju Slovenci.

8' - Najveća prednost Hrvatske, plus 11, nakon lijepog koša Tomića.

6' - Joksimović pogađa tricu za Sloveniju . S druge strane uzvraća Hezonja na isti način.

5' - Na trenutak je cijela dvorana zanijemila. I hrvatski i slovenski navijači. Bojan Bogdanović je pri jednom polaganju izgubio ravnotežu nakon što je zapeo za slovenskog igrača i pao grubo na leđa i glavu. Bogdanović je izašao s terena.

4' - Odlična hrvatska obrana, ali u sljedećem napadu sviran je prekršaj u napadu Bilanu.

3' - Košem Simona Hrvatska se vraća na 6 koševa prednosti.

TREĆA ČETVRTINA

DRUGA ČETVRTINA

10' - Košem Žorića Hrvatska odlazi na poluvrijeme s prednošću 44:38.

9'- Hrvatska u posljednjih nekoliko minuta stalno igra na Bogdanovića Slovenci su u bonusu, a Bogdanović dobro iznuđuje faulove. Lagan koš za Slovence na drugoj strani preko Dragića. Uslijedili su koševi Žorića i zakucavanje Hezonje nakon sjajne krađe.

8' - Bogdanović pogađa nova dva slobodna bacanja i tako održava vodstvo Hrvatske. Na drugoj strani uzvraća Klobučar polaganjem i dodatnim slobodnim bacanjem.

7' - Igra se koš za koš u zadnje dvije akcije, pa Hrvatska zadržava vodstvo. Opet je zabio Bogdanović, sada je na šest poena.

6' - Bogdanović je vezao četiri poena, dva iz slobodnih bacanja i dva iz igre.

5' - Simon zabija novi koš za Hrvatsku. Bio mu je to 11. koš. Na njegov koš nadovezao se Rudež tricom i Hrvatska prvi put vodi.

4' - Tehnička pogreška Žorića. Slovenci zabijaju jedno slobodno bacanje, a u idućem napadu Žorić sjajno blokira pokušaj šuta.

3' - Treća hrvatska trica. Zabio je Simon nakon lijepe akcije . Zakucavanje Žorića nakon sjajne akcije diže publiku na noge!

2' - Nakon prve minute bez koša na obje strane, za Slovence zabija Dragić

PRVA ČETVRTINA

10' - Slovenci odlaze na 8 koševa prednosti nakon trice Blažiča. Uzvraća Žorić.

9' - Šarić pogađa jedno slobodno bacanje, a na drugoj strani Slovenci polažu za 19-13.

8' - Slovenci zabijaju svoju treću tricu. Sam je ostao Prepelić i pogodio!

7' - Koš Simona za smanjenje na samo minus 2, ali Slovenci uzvraćaju.

5' - Žorić zabija oba slobodna bacanja.

4' - Slovenci uzvraćaju tricama. Zabili su Balažić i Dragić.

3' - Hrvatska zabija svoje prve koševe na utakmicu. Tricu je pogodio Hezonja. Nova trica Hrvatske, ovoga puta zabio ju je Šarić.

2' - Slokar promašuje oba slobodna bacanja. Već u 2. minuti u igru ulazi Žorić umjesto Tomića koji ima dvije osobne.

1' - Povela je Slovenija 2:0. Zabio je Nikolić.

1' - Započela je utakmica u Areni. Ajmo Hrvatska! Izabranici Velimira Perasovića započeli su u petorci Bogdanović, Ukić, Šarić, Hezonja, Tomić. Slovenci startaju u petorci Klobučar, Dragić, Nikolić, Slokar i Zupan.

Završeno je intoniranje himni. Lijepu našu navijači su zdušno otpjevali s reprezentativcima.

U tijeku je predstavljanje igrača. Prva je na redu bila slovenska reprezentacija, a potom hrvatska. Publika je na nogama i oduševljeno pozdravljaju hrvatske reprezentativce.

Deset je minuta ostalo do početka utakmice Hrvatske i Slovenije. Navijači polako zauzimaju svoja mjesta, a atmosfera se zahuktava. Igrači obiju momčadi se zagrijavaju na parketu.

Linker
23. rujan 2024 10:24