Nenad Dugi, Ranko Suvar / CROPIX
RIJEČ STRUČNJAKA

Dražen Anzulović i Neven Spahija prognoziraju: 'Ova Hrvatska može uzeti medalju'

'Moguće je da mnogi još uvijek nisu svjesni koliko je velika pobjeda protiv Slovenije uz nekorektno suđenje u prvih 20 minuta te pritisak pet tisuća domaćih navijača' - kazao je Spahija
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 11. rujan 2013. 21:30

Uspije li Hrvatska razdoblje fantastične igre koju je pokazala u prvih sedam minuta utakmice protiv Poljske produžiti na 15 do 20 minuta, otvara joj se put do najvećih visina, zaključuje košarkaški trener Dražen Anzulović, kojeg se gotovo svakodnevno moglo zateći u Celju u kojem je Hrvatska uspješno odradila prvi krug Europskog prvenstva.

- Bilo je to razdoblje brze i moderne košarke u kojoj su se povezivale uspješne napadačke i obrambene akcije. Ta dva segmenta igre su nedjeljiva i bez njih je nemoguće ostvariti veliki rezultat. Drago mi je da su igrači izvukli pouke iz poraza protiv Španjolske i promijenili pristup.

Pogođena forma

I bivši izbornik Neven Spahija je optimist što se tiče nastavka Europskog prvenstva, ali se poželio vratiti na početak prvenstva.

- Reakcija javnosti na poraz od 28 razlike je razumljiva, ali su me iznenadile kritike iz košarkaških krugova. Ne kažem da su bile neopravdane, ali su bile ishitrene. Nisu smjeli reagirati na prvu loptu, jer se nije radilo o utrci na sto metara nego košarkaškom maratonu. Hrvatska je napravila veliki posao prenijevši u drugi krug jednu pobjedu.

Nakon packe košarkaškim djelatnicima, Spahija se okrenuo pohvalama izborniku Jasminu Repeši. Unatoč obavezama koje ima pripremajući Cibonu, uspio je pogledati većinu utakmica hrvatske reprezentacije.

- Propustio sam Češku, ali je jasno da je forma sjajno pogođena. Moguće je da mnogi još uvijek nisu svjesni koliko je velika pobjeda protiv Slovenije uz nekorektno suđenje u prvih 20 minuta te pritisak pet tisuća domaćih navijača.

Bogdanović MVP

Spahija nije želio govoriti o pojedincima niti o detaljima koje bi trebalo poboljšati u igri hrvatske reprezentacije.

- Čini mi se da je većina blizu svog savršenstva, a ono što nam nedostaje je veći broj igrača u rotaciji o čemu je nakon utakmice protiv Slovenije pričao Tomić. Teško je igrati samo s devetoricom, ali Repeša je pametan trener i ne vjerujem da ne zna kakav kadar ima na raspolaganju.

Kada je već spomenuo Tomića, pitali smo ga i za mišljenje o napadačkoj igri i učinku centra Barcelone.

- Ne želim komentirati pojedince. Samo bih naglasio da se u ovom slučaju radi o finesama. Generalno gledano, ako bi Tomić postigao 20 koševa, to ne znači da bi ostatak reprezentacije ostao na svojim brojkama. Treba gledati koliko se ubacuje s pojedine pozicije, a ne samo imena strijelaca.

Anzulović je, pak, pristao pohvaliti dvojicu.

- Bogdanovićeva igra je na razini MVP-a i dogura li Hrvatska daleko kandidirat će za tu nagradu. I obrambeno i napadački je pokazao da je jedan od najboljih europskih bekova. Šarić je najugodnije iznenađenje u hrvatskoj reprezentaciji. Protiv Češke je donio i kvalitetu, a ne samo energiju. Pogodio je dvije važne trice, iako sam mu prije nego što je šutirao prvu na licu vidio da mu nije svejedno. No, nakon toga je bio pun samopouzdanja.

Rekao je Anzulović i pokoju o suparnicima koji od četvrtka do ponedjeljka čekaju hrvatsku reprezentaciju.

- Talijani su u Kopru imali domaći teren i taj ih je zanos odveo do pet pobjeda. Ne vjerujem da će to zadržati u Ljubljani. Sjajni individualci Belinelli, Datome, Aradori i Gentile vole koš i bojim se da će im jedna lopta uskoro biti nedovoljna. Osim toga, imaju problem s manjkom centara. Grčka je vrhunski posložena momčad koja je prve dvije utakmice igrala ‘pod ručnom’, a ako je točno da je u svlačionici nastala svađa to bi im moglo biti preveliki uteg.

Opasni Grci

Spahija je odbio konkretniju priču o taktici hrvatskih suparnika u drugom krugu.

- Gledao sam utakmice, ali ne kao trener. Vjerujem da će Hrvatska ostvariti najmanje dvije pobjede u te tri utakmice, a želio bih upozoriti na mentalitet grčkih košarkaša. Karakterno su jaki i ne smije ih se otpisati, iako jedini nisu prenijeli niti jednu pobjedu.

Linker
29. svibanj 2024 02:44