Ronald Gorsic / CROPIX
ABA LIGA

Dario Šarić nije mogao sam protiv Budućnosti, Cedevita lako protiv Makedonaca!

U 4. kolu regionalne košarkaške ABA lige Cibona je danas u gostima poražena od Budućnosti sa 72-79 (37-37), pa sada ima omjer pobjeda i poraza 2-2, baš kao i Budućnost
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 19. listopad 2013. 22:00

BUDUĆNOST - CIBONA 79-72

Na parketu na kojemu je lani uzela gostujuće bodove, Cibona je ovoga puta posrnula. Budućnost je ukupno bila bolji protivnik, a sastav Nevena Spahije uspio je funkcionirati samo u izoliranim minutama gdje je netko vukao. Najprije Andrija Žižić, onda Dario Šarić, pa Matt Janning, nešto je davao i DJ Strawberry, dok je ostatak momčadi bio u kontraritmu.

Takva Cibona nije bila kadra odnijeti gostujuće bodove, posebno u situaciji kad se nikako nisu uspijevali obraniti od pick igre koju obožava Aleksandar Ćapin. Ovoga puta Ćapin je svog realizatora pronašao u Williamu Colemanu, kojeg je pogodio s većinom od svojih 13 asista. Obrane je tu bilo malo ili nimalo. Usput, Cibona nije iskoristila niti laganiju ozljedu Ćapina, kad u većem dijelu treće četvrtine ovaj nije igrao...

Budućnost je bolje otvorila, Ćapin je držao uzde, a Neven Spahija je kod 13:11 odlučio izvaditi Blassingamea i gurnuti u vatru Martina Junakovića. Kad je Junaković izašao iz igre i vratio se Blassingame na semaforu je bilo 23:13 za domaćina. Cibonu je tada vratila hrabrost i pozitivna dionica Darija Šarića. Andrija Žižić je već bio u ritmu, a kad se šutom pridodao Matt Janning, kad je svoje učinio i DJ Strawberry, Vukovi su imali u 18. minuti i velikih 37:29. Međutim, Budućnost je stigla do egala na odlasku na odmor (37:37). Već u prvom dijelu Andrija Žižić je imao deset poena i devet skokova, do konca 16 poena i 13 skokova...

U nastavku je Budućnost održavao u rezultatskom plusu Suad Šehović, a kad je i povezao dvije trice na kraju treće dionice, domaćin je otišao na 60:53. Tamo gdje je stao Šehović nastavio je Marko Popović, pa su njegove dvije vezane trice donijele Podgoričanima 67:55 na osam minuta do završetka.

Ipak, Cibona je pokušala nešto agresivnije odigrati, a Spahija, valjda totalno izbačen iz takta Blassingameovom utakmicom, gurnuo je u završnici na parket Martina Junakovića. A ovaj je uprskao zadnju priliku Vukova za povratak i okretanje utakmice. Naime, Junaković je kod minus pet (67:72), na dvije minute do konca izgubio loptu u kontri na amaterski način, pa je Budućnost imala otvoreni put do pobjede.

Ovoga je puta Neven Spahija vratio u kratku rotaciju Davora Kusa, nakon što je ovaj prosjedio dvije utakmice, ali još uvijek igra Cibone ne izgleda kao nešto s čim bi trener trebao biti spokojan. Dapače. Dva su poraza u nizu, a slijede još teži izazovi. Dario Šarić odigrao je najbolju utakmicu, treba i to podvući, ubacio je 21 poen, skinuo sedam skokova, podijelio je dva asista i tri je lopte ukrao.

A Šarić zaslužuje bolju igre ove momčadi. Za što je ona sposobna. Da ne bude zabune...

Kod Cibone najbolji je bio Dario Šarić sa 21 košem i 7 skokova, a Matt Janning i Andrija Žižić ubacili su po 16 poena. U momčadi Budućnosti Suad Šehović je ubacio 21, a William Coleman 17 koševa.

CEDEVITA - MZT SKOPJE 77-67

Trajalo je tri četvrtine, ali bilo je samo pitanje trenutka kad će Cedevita ritmom slomiti MZT, koji je u Zagreb došao bez Damjana Stojanovskog, a rano u prvom poluvremenu se Vladi Vukoičiću još ozlijedio Cade Davis. Na drugoj je strani Jasmin Repeša vrtio, u prvom poluvremenu na taj način dobio odličnog Tomislava Zubčića, sve je kontrolirao Marko Tomas, a samo se čekalo kad će krenuti još netko...

Dogodilo se to u završnici treće četvrtine i na početku posljednje kad je Juka Nurkić ubacio osam poena u seriji 13:0, a Cedevita otišla na 61:48 u 31. minuti.

Na kraju ispada da je u igri Repešine momčadi funkcioniralo baš - sve. Poene je podijelilo 10 igrača, a svaki od njih je imao neku dionicu. Otvorili su Babić i Nolan Smith, nastavio Zubčić, a onda u drugom dijelu preuzeli Nurkić i Ramljak. Za prvi poraz Makedonaca u Zagrebu jer je prošle sezone MZT dobio i Cibonu, i Cedevitu u gostima, ali i kod kuće.

- Jasno je bilo i prije utakmice da imamo više energije od njih, pritisak na kraju treće i početkom posljednje četvrtine bio je dobar - rekao je Repeša.

- Dva puta smo im dopustili da se vrate, trebali smo i lakše dobiti. No, napravili smo previše pogrešaka, imali puno loših dodavanja.

Jasmin Repeša za ovu je utakmicu pripremio široku rotaciju jer nakon samo osam minuta iz početke petorke je na parketu ostao samo Babić, kojeg je Ramljak zamijenio na staru druge četvrtine. Za 10 minuta - 10 igrača. Ništa neobično za trenera Cedevite, a ovaj put je to bilo i više nego uspješno. Na taj je način Repeša razigrao cijelu momčad.

Pokušao je sredinom druge četvrtine na +9 zonskim presingom prelomiti utakmicu, no, to je jedino što mu nije pošlo za rukom jer je MZT napravio 8:0. Na taj su način pale u vodu Zubčićeve vrhunske minute kad je nanizao dvije sjajne obrambene reakcije, zakucavanje iz kontranapada, asist na zakucavanje Nurkiću i tricu za 31:20. Goste je, pak, stalno vraćao Đorđi Čekovski (12 poena u prvom, 11 u drugom poluvremenu), ali "iz aviona" se vidjelo da makedonska igra ne funkcionira kad bi na klupi bio Nikola Otašević.

- Bez Stojanovskog, a pogotovo nakon ozljede Davisa, još više je do izražaja došla Cedevitina prednost u visini na svim pozicijama. Igrali smo protiv momčadi s puno jakih individualaca, dobrim trenerom, ali i odličnim ostatkom stožera. Cedevita je bila apsolutni favorit u ovoj utakmici. Šansu smo tražili u individualnoj motivaciji i timskoj igri, no, na kraju smo puknuli zbog skraćene rotacije - istaknuo je Vukoičić.

U drugom dijelu Cedevita je mogla odmah napraviti "break", ali je kod 40:34 primila pet poena za tri sekunde. Koš iz tranzicije, pa i tricu Sinovca nakon nesporazuma Baždarića i Smitha, koji je rezultirao izgubljenom loptom. Tako se MZT vratio, onda je još Čekovski pogodio tricu za 46:46, pa i dva bacanja za 48:48 prije spomenute odlučujuće serije...

- Svim igračima nedostaje konzistentnosti, barem što se tiče energetskog, obaveznog dijela. Evo, Zubčić je tu pokraj mene, trčao je sjajno i naprijed i nazad u prvom poluvremenu, pa u drugom prestao. Svi su takvi, a njega ističem zato što je tu. Ne radi se o tome da nije zabio ništa. Nije jer nije bio u situaciji, no, energiju mora imati - zaključio je trener Cedevite.

Zubčić zbog tih riječi nije protestirao...

- Mogu se samo ispričati za igru u drugom dijelu. Prvim sam zadovoljan - skrušeno je priznao Zadranin, koji je konačno skinuo masku te nabavio štitnik za zube.

Četvrta pobjeda za Cedevitu u četvrtom regionalnom nastupu. Sljedeći je Charleroi u Domu sportova, ta utakmica Eurokupa na rasporedu je u utorak.

Kod Cedevite Jusuf Nurkić ubacio je 16, Luka Babić 13, a Nolan Smith i Tomislav Zubčić po 12 koševa, dok je MZT predvodio Đorđi Čekovski sa 23 poena.

Linker
23. rujan 2024 17:34