CIBONA - C. ZVEZDA 67-76

Cibona pala u završnici, Zvezda preokretom stigla do slavlja u Draženovu domu

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 30. ožujak 2014. 20:14

Cibona nije izdržala. Crvena zvezda je u posljednjoj četvrtini zaključala koš na šest minuta, dovoljno za seriju 0-20 i pobjedu koja je značila da će isti ovi suparnici igrati u polufinalu Final Foura 25. travnja.

Pet tisuća ljudi nakrcalo je Draženov dom i do 33. minute uživalo u odličnoj igri Cibone. Euforično su nagradili povratak na Final Four, pljesak se čuo i nakon poraza. I to je velika pobjeda današnje Cibone.

C. zvezda je definitivno najbolja momčad protiv koje su “vukovi” igrali ove sezone, ali na kraju im je, kažu najbolji igrači, ponestalo snage. Trener Slaven Rimac nije bio utučen zbog domaćeg poraza na kraju osnovnog dijela sezone. Žao mu je zbog publike, ali s taktičke strane nije razočaran. Stožer Zagrepčana nije se posebno pripremao za C. zvezdu.

- Zbog mogućeg polufinala utakmica nije taktički spremana - iskren je bio Rimac.

Vjerojatno bi mu odgovarao i teži poraz pa da ih C. zvezda, možda, u polufinalu podcijeni.

- Utakmica je bila bitna, ali ne i presudna. Naš pad je razumljiv s obzirom na umor, a zadovoljan sam jer smo do pet minuta prije kraja bili u igri za pobjedu. U polufinalu će biti drugačije. Na papiru su oni favoriti, ali mi ćemo se pripremiti i vidjet ćete momčad koja je u Beograd došla pobijediti. Zbog publike nismo htjeli igrati revijalnu utakmicu, ali nedostajala nam je ekstra energija koja zadržava koncentraciju i sprečava pogreške i u trenucima kada ste umorni - pojasnio je Rimac svoja razmišljanja.

Cibona je počela stvarati rezultatsku zalihu nakon što je riješila problem 222 cm visokog Bobana Marjanovića koji je vladao reketom. Blassingame je unatoč virozi u prvom dijelu utakmice bio na vrhunskoj razini. Pogađao je trice, asistirao suigračima, ali njegova snaga je prva okopnila.

- ‘Blass’ pet dana nije trenirao (prvo dva dana odmora koje su dobili svi igrači, zatim viroza, nap. p.), i prvotno nismo htjeli riskirati zbog iskustva s Rozićem kojeg smo zbog igranja pod virozom izgubili na tjedan dana. Ipak, poslušali smo njegovu želju i dali mu igrati.

Zagrepčani su i preciznim vanjskim šutom i igrom pod košem koristili mekaniju obranu suparnika. Beograđani su u Draženov dom stigli između dvije važne utakmice Eurokupa, ali i s takvim opterećenjem su pokazali zašto su i u Euroligi imali četiri pobjede. I izvukli pobjedu nakon što su nekoliko puta bili u dvoznamenkastom zaostatku. Prvi put je Cibona imala +11 u 17. minuti, a publiku su na noge podigli i Siriščević tricom za 41-29 te Jagodić-Kuridža zakucavanjem za 47-35. Posljednja veća prednost stigla je Planinićevim košem za 63-53. Sedam minuta i 13 sekundi prije kraja utakmice navijači su pomislili da se na horizontu smiješi obrana, ali plava barka se ubrzo nasukala na hrid. Nema tko nije promašio šut, rađeni su koraci, izlazilo u ‘aut’… što su beogradski Amerikanci Jenkins i Nelson lakoćom kažnjavali. Šest minuta kasnije C. zvezda je već vodila 63-73, osladila se serijom 0-20.

- Cibona je igrala odlično, posebno u prvom poluvremenu, ali siguran sam da nas u polufinalu čeka još teža utakmica. Došli smo po pobjedu. Nismo htjeli ovisiti o današnjem rezultatu, a zadovoljni smo jer smo pobjedom u izravnom dvoboju osigurali Srbiji pravo na četiri kluba sljedeće sezone na uštrb Hrvatske - izjavio je Crnogorac Dejan Radonjić, trener C. zvezde.

ABA liga, 26. kolo:

Cibona - Crvena zvezda 67-76

Igokea - Široki 69-60

Zadar - Union Olimpija 77-75

Redoslijed: 1. Crvena zvezda 22-4, 2. Cedevita 19-6 (-1), 3. Partizan 17-8 (-1), 4. Cibona 17-9..., 13. Zadar 7-19, 14. Široki 6-20.

Linker
22. rujan 2024 03:34