KUP KREŠIMIRA ĆOSIĆA

Cedevita u Domu sportova stigla do svojeg drugog Kupa, Zagreb nemoćan u finalu

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 27. veljača 2014. 23:00

Cedevita slavi, ima svoj drugi Kup, u finalu je nadmašila Zagreb sa 86:68 , a tih plus 18 je u svih dosadašnjih 23 finala i najveća prednost koju je ostvarila jedna momčad. Do sada je rekord držala Cibona iz 1995, kad je svladala Zrinjevac u Dubrovniku sa 16 razlike.

Fakini su slavili, Cedevitini igrači također. No, Cedevitina uvjerljivost otklonila je bilo kakvu dramatiku u finalu, pa i je neko veliko slavlje, budimo iskreni, izostalo.

Danijel Jusup je bio u pravu nakon polufinala u srijedu. Njegova momčad je spremna za odigrati dvije utakmice u 24 sata na pristojnoj energetskoj razini. No, to ovoga puta nije bilo dovoljno za vezanu senzaciju. Iako je počelo obećavajuće za zagrebaše jer je Ivan Novačić već u prvom kvartalu ubacio deset poena, no Zagreb nije mazio šut, samo 2-10 za tri poena u prvih dvadeset minuta nije otkrivalo večer u kojoj se može tražiti senzacija. Cedevita je bila opreznije od Cibone večer ranije. Tražila je dubinu u svojoj igri, a Danijel Jusup je znao da će Cedevita pripremiti napade za zonu, pa je krenuo s pojedinačnom obranom. Uz veliku dominaciju u skoku, uz kreativnog Luku Babića (do konca 12 asista!), Cedevita je već u drugoj četvrtini utakmicu stavila pod debelu kontrolu.

Za prvih pet minuta druge dionice Cedveita je napravila seriju od 15-2, otišla na komotnih 40:23 i nakon toga Zagreb, iako je prijetio nije više utakmicu uspio odvući u nemirne vode.

Jedina iskra u ovoj utakmici pojavila se koncem treće dionice, kad se opet ukazao Ivan Novačić čija je trica Zagreb odvela na 60:50. Jasmin Repeša je, međutim, vrlo brzo uozbiljio svoju momčad, spustio je petorku, odgovorio je na presing Zagreba i domaćin završnice Kupa Krešimira Ćosića otišao je s uvjerljivih 66:52 u posljednjih deset minuta.

Nada je još u ovoj utakmici sa strane Zagreba trajala samo na tribinama, jer su se u Domu sportova pojavili drukeri Mrava iz Trnskog. No, Zagreb je svoju priču finala ipak imao samo srijedu.

Cedevita je tako, bez punog napora, u jednoj od najizvjesnijih završnica Kupa ikada, odnijela svoj drugi trofej u povijesti. I prvi su osvojili u Kupu, isto tako svladavši Zagreb u finalu, ali tada u Trnskom. Bio je ovo i treći trenerski trofej Jasmina Repeše u Kupu, s time je izbio sam na čelo ljestvice najuspješnijih trenera u ovom natjecanju. Mogao je do trećeg naslova stići i Danijel Jusupa (prva dva sa Zadrom), ali za to mu je ipak trebala nešto bolja momčad.

Dvorana II Doma sportova nije bila ispunjena do poslejdnjeg mjesta, nisu došli oni koji su isčekivali finale Cedevite i Cibone. Cibona je, ukupno, najveće razoračanje ovoga Kupa, ali u Cedeviti se neće žaliti. Imaju ono što su željeli, imaju trofej pobjednika Kupa, traju još u ABA ligi i tu su spremni na sve, a ostaje i hrvatsko prvenstvo. Uglavnom, slavlje je u Domu sportova i na Velesajmu bilo spremno. Već od srijede iza 19 sati. Kad je ispala – Cibona.

Linker
21. rujan 2024 22:31