Goran Mehkek / CROPIX
USUSRET ŠPANJOLSKOJ

Repeša: 'Tražimo Amerikanca koji želi igrati za Hrvatsku. Nolan? Još nismo odlučili'

Piše: HinaObjavljeno: 26. ožujak 2014. 15:30

Na prošlogodišnjem EP u Sloveniji osvajanjem četvrtog mjesta visoko smo podigli letvicu i sada moramo ostati na tom nivou i na SP u Španjolskoj, izjavio je danas izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Jasmin Repeša.

"U Sloveniji smo visoko podigli letvicu i sada moramo ostati na tom nivou i na SP u Španjolskoj. Ne smijemo razočarati naše navijače koji su nas tako strastveno bodrili u Sloveniji. Još je prerano za bilo kakve popise kandidata, ali važno je da svi dočekaju zdravi završetak sezone u svojim klubovima", kazao je Repeša na konferenciji za novinare.

Napomenuo je da će kostur reprezentacije činiti igrači koji su iznijeli najveći teret na EP-u, a to bi trebalo značiti da će u reprezentaciji, ako budu zdravi, sigurno biti Ante Tomić, Bojan Bogdanović, Damir Markota, Damjan Rudež, Dario Šarić, Dontaye Draper, Krunoslav Simon, Luka Žorić i Roko Ukić.

Novinare je zanimalo kako se stvari odvijaju kada je u pitanju naturalizacija nekog od Amerikanaca koji igraju u Europi. "Za nas je pozicija playmakera trentno najvažnija i zato je bitno da imamo na raspolaganju Roka Ukića i Dontayeja Drapera. No, Ukić ima problema sa Ahilovom tetivom, a Draper se nedavno oporavio od ozljede. Zato moramo imati alternativu. Kod odabira najvažnije je da želi igrati za Hrvatsku, zatim je važno je da se radi o mladom igraču koji je spreman izdržati napore velikih natjecanja gdje bi iz dana u dan morao igrati po 20 ili 25 minuta. Nolan Smith, kojeg treniram u Cedeviti, jako je dobar igrač, prošao je odličnu školu na sveučilištu Duke, ali još nismo odlučili. Skauting kandidata još traje i imamo dovoljno vremena da to izvedemo", dodao je Repeša.

Na tiskovnoj konferenciji rečeno je kako Roko Ukić, koji unatoč ozljedi Ahilove tetive igra za Panathinaikos, gotovo sigurno neće na operaciju, jer se njome ne može dobiti ništa. Pomoglo bi mu barem dva mjeseca mirovanja nakon završetka klupske sezone, a to znači da bi propustio samo početnih deset dana priprema.

Novinarima se obratio i novi član stručnog stožera reprezentacije Nikša Prkačin:

- Prije tjedan dana sam počeo raditi ovaj posao i to mi je izuzetno drago. Svi znaju koliko volim reprezentaciju i da sam se za vrijeme igračke karijere odazivao svim pozivima. Sa igračim razgovaram na prijateljski način i pokušvam im objasniti zašto bi im moglo biti žao ako otkažu nastup u reprezentaciji. No, mislim da toga neće biti. Već sam razgovarao s nekim igračima i svi željno očekuju početak priprema".

Pripreme reprezentacije podijeljene su u četiri ciklusa, počinju u Svetom Martinu 20. srpnja, potom igrači idu u Slavonski Brod, te u Zagreb, gdje završavaju 28. kolovoza. U sklopu priprema reprezentacija će sudjelovati na dva jaka turnira u Francuskoj i Španjolskoj, te će odigrati dovoljan broj prijateljskih utakmica protiv vrlo jakih protivnika kao što su Francuska, Srbija, Grčka, Španjolska i Litva.

Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj održava se od 30. kolovoza do 14. rujna, a 24 reprezentacije podijeljne su u četiri skupine sa po šest momčadi. Hrvatska je skupini B, a prvenstvo otvaramo utakmicom protiv Filipina (30. kolovoza), a slijede susreti sa Argentinom (31. kolovoza), Senegalom (1. rujna), Grčkom (3. rujna) i Portorikom (4. rujna). Četiri najbolje ekipe iz svake skupine idu u osminu finala.

Linker
21. rujan 2024 14:41