Ronald Goršić/CROPIX
VRIJEME CURI

HRVATSKA TRAŽI IZBORNIKA Nakon Perasovića klupu odbio i čovjek iz NBA lige

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 12. ožujak 2016. 11:55

Dan nakon što je obznanjeno da je Baskonia spustila rampu Velimiru Perasoviću, klupu košarkaške reprezentacije odbio je i Neven Spahija. Operacija "Hrvatska traži izbornika" tako je ponovno na početku, a tko će u Torinu od 4. do 10. srpnja predvoditi lov na vizu za Olimpijske igre, i dalje je enigma.

Spahija se kao najlogičniji izbor nametnuo u četvrtak navečer, nakon što je postalo jasno da je Perasović nedostupan. Predsjednik Stručnog savjeta HKS-a Dino Rađa nije odugovlačio, odmah je okrenuo broj bivšeg izbornika (2001.-2005.), no dočekao ga je još jedan "ne".

Nemoguća misija

- Zahvalio sam se na ponudi, stigla je prekasno da se organiziram. U klubu sam zauzet do 25. srpnja, uloga mi je takva da sam jako involviran u odluke oko igrača i zbog toga ne mogu preuzeti još jednu odgovornost - javio nam se sinoć Spahija iz Atlante.

* Znači li to da biste prihvatili ponudu da su vas kontaktirali ranije?

- Ne znam, teško mi je odgovoriti na hipotetsko pitanje. Ali veliki sam zagovornik stava da se trener mora znati puno prije. Perasović je bio i moj izbor, ali činjenica je da je Savez potrošio uzaludno vrijeme čekajući ga. Već nekoliko mjeseci se znalo da je to nemoguća misija, morali su to riješiti ranije. Ne mogu govoriti u tuđe ime, ali znam da je procurilo dragocjeno vrijeme.

Spahija smatra da je neozbiljno što je Perasovićeva funkcija uopće došla u pitanje nakon EuroBasketa, bez obzira na neuspjeh koji se dogodio.

- Nije trebao otići nakon samo dva mjeseca. U redu, pojavile su se i druge okolnosti, očito je da ga klub ne želi pustiti. No reprezentaciju treba stvarati, zbog programa, priprema i razgovora s igračima, a to se ne radi na ovakav način. Za mene je kasno, neka se okrenu drugim kandidatima...

U NBA-u barem do 2017.

* Ovime niste definitivno zatvorili vrata za povratak?

- Ne, naravno. Moja sadašnja pozicija je naprosto takva da je to nemoguće. Košarka inače ide u smjeru da će u budućnosti samo manja grupa trenera moći raditi taj posao, s obzirom na Fibine planove da se kvalifikacije igraju tijekom cijele sezone.

Šibenski stručnjak ostaje pomoćni trener Atlanta Hawksa barem do sljedećeg ljeta.

- Ugovor mi traje do sezone 2017./18. Planovi nakon toga? Prerano je govoriti, nikad ne znate kakva će ponuda iskrsnuti. Trenerski posao je nestalan kao i diplomacija, nemoguće je predvidjeti budućnost - zaključio je Spahija.

Potraga se nastavlja

Prije nego što smo znali za njegovu odluku, kontaktirali smo i člana Stručnog savjeta Aleksandra Petrovića. Mnogi će u ovom raspletu upravo njega predložiti kao izbornika, no Aco jučer nije htio spekulirati o imenima. Ako je Savez iz ovoga nešto naučio, ističe, to je da sada mora napraviti krug od nekoliko kandidata.

- Sljedeći tjedan sastat će se Stručni savjet i bilo bi dobro da na njemu odredimo tko sve teoretski može doći u odabir. Nakon toga bi uslijedili razgovori s kandidatima, i na kraju preporuka Upravnom odboru. Ne smijemo opet upasti u istu zamku, da izaberemo jednog čovjeka, a on onda ne može ili neće prihvatiti ponudu - naglasio je Petrović i podvukao:

- Više nemamo vremena za gubljenje. Do kraja mjeseca moramo imati izbornika.

Linker
23. rujan 2024 18:28