Luka Krajnović

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
INTERVJU ZA SN

Hrvatska košarkaška nada: ‘Imao sam ponudu Partizana, pa iz Španjolske, ali drago mi je da sam ostao tu‘

Osamnaestogodišnji bek Bosca treći je strijelac HT Premijer lige u svojoj prvoj sezoni na ovoj razini
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 06. travanj 2023. 15:43

Semafor u Draženovu domu pokazivao je točno osam stotinki preostalog vremena, Dinamo i Bosco (nedjelja) bili su na 79:79 u 4. kolu Lige za ostanak. Na liniju slobodnih bacanja dolazi jedan 18-godišnjak, Luka Krajnović koji pogađa prvo i promašuje drugo za pobjedu ekipe iz Novog Zagreba, dok košarkaškim kroničarima daje nove razloge da njegovo ime posebno podcrtaju kad je u pitanju budućnost naše košarke. Ne samo zato što je bio najučinkovitiji (16 poena) igrač Bosca u još jednoj važnoj pobjedi svoje momčadi, već zato što je pokazao da ima i “ono nešto”...

- Nismo od početka dovoljno dobro ušli utakmicu kao što je to bilo u drugom poluvremenu. Na kraju smo ipak uspjeli održati koncentraciju i ostati mirni što inače baš i nije lako u toj dvorani jer je Dinamo snažan protivnik - kratko je Luka prokoentirao utakmicu u kojoj je Bosco skočio na drugo mjesto Lige za ostanak sa samo pobjedom manje od Dinama, ali i tek dvije više od terceta u “crvenoj zoni”.

Sad nam je cilj doigravanje

Međutim, momčad Ivana Tomasa u dobrom je ritmu, od starta LZO su na omjeru 3-1, dok ih sada čekaju tri domaće utakmice. Fenomen zvan Luka Krajnović bio je lider u svakom od ta četiri susreta, dok posedbno treba spomenuti prošlo kolo i utakmicu protiv Gorice, gdje je briljirao s 36 poena, po pet skokova i asista, četiri ukradene i bez izgubljene lopte, te tako po treći put ove sezone bio MVP kola u HT Premijer ligi.

image
RONALD GORŠIĆ/CROPIX

A koliko dobru sezonu ima iza sebe svjedoči i podatak da je od 26 odigranih utakmica, na samo njih dvije bio ispod 10 poena, protiv Cedevite i Furnira još na početku sezone. Trenutno je treći najbolji strijelac lige, treći je i u MVP poretku...

- Od početka se osjećam dobro na poziciji “dvojke” koju mi je trener dao i samo sam rastao kroz sezonu, kroz njegovu vjeru i moje privikavanje na HT Premijer ligu. Uz mene su i Petar Babić, te pomoćnici Edi Rački i Pavel Sovulj koji mi pomažu da igrački sazrijem - provukao je 196 centimetara visok bek koji je u mlađim kategorijama igrao playa, ali uloga beka šutera izgleda prirodnija za njega.

Krajnović voli ulaziti i pod koš, među deset je igrača s najboljim učinkom za dva poena, jedini bek u tom društvu. Pola sezone u Ciboni prošle godine mu je pak pomoglo u razvoju.

- Smatram da sam kao igrač najviše napredovao u Ciboni jer sam osjetio vrlo dobre treninge, vidio vrlo dobre utakmice iz jednog i drugog kuta i narastao. Ne bih nikad rekao da sam izgubio vrijeme pod Tornjem, nego da eto nije bilo dobro iskorišteno onako kako sam htio.

Odmah će dodati kako je posebna motivacija protiv Vukova uvijek prisutna, ali pokreće to njega i na drugim utakmicama.

- Protiv svake jače momčadi imam ambiciju dokazivati se, ne samo protiv Cibone. Cedevita Junior bila mi je najteži protivnik do sada, imaju odlične obrambene igrače, imponiralo mi je što me čuvao Simon, jako mi je teško bilo i protiv Batinića.

Učio i od Spanoulisa

Ovaj mladić s Laništa bio je u svim mlađim hrvatskim selekcijama. Prvi ga je na treninge seniorske reprezentacije pozvao Veljko Mršić 2021. godine, dok je na službenom širem popisu završio ove sezone kod Ace Petrovića. Ipak, na debi još mora čekati.

- Odradio sam tri-četiri dana treninga u Zagrebu dok je izbornik bio Mršić koji mi je kazao kako nije očekivao da ću moći izdržati taj ritam te da je napredak vidljiv. Poručio mi je kako bih kroz jednu sezonu trebao biti među 15 igrača koji će predstavljati reprezentaciju. Takva privilegija je nešto o čemu sam oduvijek sanjao.

Prije ulaska u seniorsku košarku, Luka je bio “trofejni klinac”, prvi naslov prvaka Hrvatske osvojio je s 11 godina u kategoriji U-12, isto je ponovio godinu kasnije, u životopisu ima i titulu U-15, dok je 2021. bio i kadetski (U-17) prvak Hrvatske. Na svakom od tih završnih turnira je ujedno bio i MVP. Prošle je godine pak zaradio pozivnicu za euroligaški ANGT u Beogradu, gdje je igrao za izabranu momčad pod trenerskom palicom Vassilisa Spanoulisa. Štoviše, Spanoulis je Krajnovića postavio za kapetana, momčad je otišla do finala u kojem je poražna od Mege, dok je on izabran u najbolju petorku turnira.

- Trener mi je bio najbolji strijelac u povijesti Eurolige i puno sam naučio slušajući njegove riječi. Napredovao sam kao igrač jer je to vrlo jak turnir i smatram da bi što više naših mladih igrača trebalo tamo igrati. Ja sam takvo iskustvo osjetio tek s 18 godina i pomoglo mi je u razvoju.

Nešto prije toga je umalo završio u - Partizanu.

- Postojao je interes Partizana koji je došao s ponudom dok sam igrao za kadete Bosca. Također, kad sam imao svega 12-13 godina raspitivali su se za mene i neki španjolski klubovi, ali sam se roditeljima složio kako je bolje da sazrijevam igrački u Hrvatskoj i drago mi je da sam odabrao takvu opciju - podvukao je Krajnović koji ostaje fokusiran na završnicu sezone.

- Sigurno da s ovakvom igrom i treninzima kakve imamo u posljednje vrijeme možemo ciljati doigravanje (prva dva iz Lige za ostanak ulaze u četrtfinale). U početku nam je bilo samo bitno da “preživimo”, ali postali smo svjesni koliko vrijedimo.

BROJKE OVE SEZONE

18 poena u prosjeku

58,6% za dva poena

39,5% za tri poena

73,4% sl.bacanja

4,2 skoka

2,2 asista

1,1 osvojene lopte

1,9 izgubljene lopte

30 minuta na terenu

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 09:12