Nikola Vilić/CROPIX
KAKO DALJE?

Direktor Zagreb poručio Šarićima: 'Nije više naša briga za koga će Dario igrati'

Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 01. studeni 2012. 13:00

U Trnskom su dan uoči Noći vještica imali puno posla. Ne s bundevama, već s papirima. Iz ureda FIBA-e konačno je stigla prava pošiljka, konačna odluka za “slučaj Darija Šarića” na 12 stranica, a ne traženje još ponekog tumačenja ili dokumenta što je posljednjih mjeseci bio čest slučaj.

Direktor kluba Ivan Božanić, poslovično suzdržan, ipak je djelovao nekako zadovoljan, barem što je ta trakavica okončana:

- Zna se da smo s njim imali potpisan ugovor, zapravo s njegovim roditeljima, na odštetu od milijun eura. Podastrli smo FIBA-i svu dokumentaciju vezanu oko Šarića, iz koje se razvidno vidi da smo za njega do sada potrošili nešto malo manje od 800.000 eura. A u FIBA-i su očito presudili negdje na pola, jer su njegovi zastupnici očekivali između 150 i 200.000 eura.

Budući da se Bilbao zapravo i nije u posljednje vrijeme baš previše angažirao oko njegova dovođenja, dapače, bili su ga voljni nekome ustupiti, što činiti u tom slučaju?

- To nije naša briga. Može se sada javiti bilo koji drugi inozemni klub, i za svakoga je odšteta ista, 550.000 eura.

A što je s hrvatskim klubovima, vrijedi li ta odšteta i za, recimo, Cibonu, Cedevitu, Split...?

- To više nije naša briga, jer kod nas u HKS-u postoje pravilnici koji jasno kažu da igrač koji nakon punoljetnosti odbije potpisati prvi ugovor s klubom u kojem je do tada igrao, nema pravo igranja u Hrvatskoj četiri godine. Dakle, ovo nije pitanje za nas, nego za HKS.

Postoji ipak i opcija, prema članku 87. Registracijskog pravilnika HKS-a, da Dario zaigra za neki domaći klub, ali isključivo uz vašu suglasnost.

- Pa zar mi na to ne upozoravamo već mjesecima, zar nismo mi bili za opcije da Dario igra u Hrvatskoj, uz dogovore svih zainteresiranih strana? Ali, ponavljam još jednom, s njihove strane nije bilo želje za dogovorima, i sada smo tu gdje jesmo. Mi smo do sada bili korektni u svemu. Stoga vam i ne mogu konkretno odgovoriti na to pitanje, jer smo odluku FIBA-e dobili u utorak i još ne znamo stav Uprave kluba koja se tek mora sastati, ne znamo hoćemo li se žaliti u zakonskom roku od 14 dana. Iako, ako me već pitate, moje je osobno mišljenje da treba poštivati odluke FIBA-e. A o igranju u Hrvatskoj možemo razgovarati ako i kada dođe do razgovora na tu temu. Uzgred, reći ću vam samo da u HKS-u još nisu riješili najobičniju prijavu stegovnom sudu glede Šarićeva nastupanja za Split, a da za to nije imao pravo.

Postoji li možda mogućnost povratka u Trnsko?

- U tom bi slučaju morali potpisati novi ugovor, no čini mi se da je ta opcija teško moguća, s obzirom na sve što se do sada izdogađalo.

Linker
25. rujan 2024 07:20