Tomislav Kristo / CROPIX
CEDEVITA - IGOKEA 68-64

Delaš i Pilepić preokrenuli -12 i odveli Cedevitu do treće pobjede zaredom u ABA ligi

Momčad Jasmina Repeše "čupala" se protiv veterana iz Laktaša, te zahvaljujući Franu Pilepiću i Anti Delašu u 5. kolu došla do treće pobjede zaredom u ABA ligi
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 27. listopad 2014. 23:27

Cedevita je svladala Igokeu. I to je to. Sve ostalo nije bilo dobro, pogotovo iz perspektive toga da u petak u Zagreb dolazi moskovski CSKA. Momčad Jasmina Repeše "čupala" se protiv veterana iz Laktaša, te zahvaljujući Franu Pilepiću i Anti Delašu u 5. kolu došla do treće pobjede zaredom u ABA ligi...

Miro Bilan je otvorio sa četiri poena u prva dva napada, no, Jonathan Jones je uzastopnim tricama za 8:4 najavio svoju veliku večer. Kad je u sedmoj minuti stavio treću iz kuta, te zabio težak koš iz reketa, Jones je došao do učinka od 11 poena, a Igokea do prednosti 19:13. Kako nitko u Cedeviti nije mogao zaustaviti Jonesa, stigla je dobra vijest u liku njegovog odlaska na klupu pa su gosti ušli u krizu, koja je rezultirala serijom 7-2. Došla je Cedevita na 20:21, no, kad je Repeša na parket poslao Žganeca i Zubčića umjesto Marija Delaša (dvije osobne pogreške) i Bilana (umor), kola su krenula nizbrdo. A nakon nekoliko Zubčićevih "bombi", još i više jer se ulaskom Arapovića razigrao Branko Jorović, koji je vezao dvije trice i Igokea je povela osam razlike (25:33) te do poluvremena održala "plus pet".

Repeša je, kao i u Limogesu, drugi dio otvorio s Lovrom Mazalinom u petorci i - pogodio. Mazalin je dobro čuvao Jonesa, kojeg je čak blokirao na trici, dok je na drugoj strani najmlađi na terenu stavio iza linije 6,75 za 40:44. Na što je Igokea odgovorila sa 12-2, a toj seriji su kumovali i suci. U jednom kontranapadu, naime, nije sviran koš, iako je Mazalin loptu prije blokade stavio na tablu, kao i Ante Delaš u prvom poluvremenu, kad su suci također propustili odsvirati dva poena za Cedevitu. Razumljiva je stoga bila reakcija Jasmina Repeše u 27. minuti, ali iako je bio u pravu nakon druge potpuno iste pogreške na štetu njegove momčadi, zasluženo je "nagrađen" - tehničkom. Da bi nakon svega Čakarević pogodio tricu za 40:50, a nešto kasnije u trećoj četvrtini "vrući" Mladen Jeremić postavlja 42:54.

Tek tada je Cedevita počela igrati košarku kakva se očekuje od ove momčadi. Na krilima Frana Pilepića, kojem je "stoti" ulazak u igru (Repeša je tradicionalno rotirao i kad je trebalo, i kad nije) bio sretan, dogodila se serija 17-2. Pilepić je u tom nizu ubacio 11, a Bilan dodao šest poena za vodstvo 59:56 na ulazu u posljednjih osam minuta. Suci su, pak, nastavili od ove utakmice raditi "cirkus" jer su uspjeli napad za napadom Joroviću i Zubčiću dati tehničke zbog "floppinga". Čisto da ih se primjeti na terenu. Prednjačio je Makedonac Aleksandar Milojević, a kako se utakmica bližila kraju, konce je preuzimao Srbin Milivoje Jovčić. I nije tu bila riječ o tendenciji, već jednostavno lošem suđenju na obje strane.

Međutim, ni košarka nije bila puno bolja. Također obostrano. Nakon Pilepića, Cedevitu je povukao Ante Delaš, koji je sa sedam uzastopnih poena donio 66:64, minutu prije kraja, na drugoj strani je Jones dva puta ušao "u ništa", a Gordić 17 sekundi do posljednje sirene položio za nedostižnih četiri razlike...

Najefikasniji igrači u domaćim redovima bili su Fran Pilepić sa 14 koševa, Miro Bilan sa 13 koševa i sedam skokova, Ante Delaš sa 11 koševa, te Mario Delaš sa 10 koševa i šest skokova. Kod Igokee najefikasniji bili Johnathon Jones sa 18 te Branko Jorović sa 14 koševa.

Cedevita je jedini hrvatski klub koji je u ovom kolu upisao pobjedu. Zadar je u nedjelju u dvorani na Višnjiku izgubio od Crvene zvezde 63-79, dok je Cibona u subotu izgubila na gostovanju kod Budućnosti 79-101.

Na ljestvici vode Crvena zvezda (5-0) i Budućnost (5-0), na trećem mjestu je Krka (4-1), a zatim slijede Cedevita, Union Olimpija, Szolnoki Olaj, Mega Vizura sa po tri pobjede i dva poraza, Zadar, MZT i Partizan imaju skor 2-3, Cibona, Levski i Igokea 1-4, a na začelju je Metalac s pet poraza.

Linker
22. rujan 2024 01:04