KOŠARKA

Cibona u finalu PH-a

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 30. svibanj 2015. 00:51

Cibona je fantastičnom završnicom šokirala Zadar u “bilom” Višnjiku (71-73) i dvokorakom izborila finale hrvatskog prvenstva. Ako Cedevita danas (17.35) u Trnskom pobijedi Zagreb finale će započeti u utorak u 18 sati.

Bila je to odlična utakmica, dostojna play-offa. Zadrani su izgubili iako su vodili više od 39 minuta. Prvo Cibonino vodstvo stiglo je 25 sekundi prije kraja. Vlado Ilievski, koji je većinu utakmicu bio među lošijima, pogodio je sa sedam metara koš za vodstvo 71-72.

Domaćini su htjeli iskoristiti skoro sve vrijeme za posljednji napad, ali Cibona je dobro zatvorila prvom poluvremenu odličnog 20-godišnjaka Bašića. Pet sekundi prije kraja Siriščević mu je izbio loptu te potvrdio finale.

- Odlučio sam da odradimo napad do kraja prije nego se silovito krene u prodor. Drago mi je da je to bio Bašić, ispričao je Ante Nazor.

Na koncu su “vukove” u finale odvela dvojica najslabijih u prvih 30 minuta. Ilievski je pogodio i tricu preko bloka za 70-68, ali, u najmanju ruku, jednako vrijedan junak ispao je Ivan Siriščević. Iskupio se sa sedam koševa u posljednjoj četvrtini, uhvaćenom loptom koju je Širko u pokušaju spašavanja bacio Ciboni te položio za zaostatak od “pola koša” (71-70). No, najvrjedniji potez bio je napadački skok prije već opisanog pobjedničkog koša.

Cibonina statistička prevlast bila je u postotku slobodnih bacanja (Zadar ispod 50), krađama i izgubljenim loptama, ali i onoj koja je, zapravo, jedina važna - postignutim koševima. Tijek utakmice se preokrenuo kada su domaćini ostali bez energije (devet koševa zadnjoj četvrtini) i stali. Naravno, to se dogodilo i Ciboninom zaslugom. Zahvaljujući među igračima omraženim mini-kondicijskim pripremama, koje su obavljene za vrijeme posljednjih kola ligaškog dijela, imali su snage za završni udar.

Primjerice, Ivanov kao da je presušio nakon što je napravio četvrtu osobnu, pa ga je Jagodić-Kuridža sjajno “zalijepio” pri Zadrovom vodstvu 71-70.

- Zadar smo na kraju pobijedili njihovim “forteom”. Na svježinu, agresivnost i energiju, primijetio je Slaven Rimac.

Pred očima Douga Richardsa, prvog Amerikanca u povijesti kluba koji je Zadar pojačao u Kupu prvaka sredinom sedamdesetih, domaćini su odlično otvorili oba poluvremena. Na prve Cibonine koševe čekalo se četiri odnosno pet minuta, ali domaćini se nisu uspijevali odlijepiti. Nije im pomogao niti raspjevani Višnjik, kao ni euforija nakon Ramljakove blokade na Roziću. Inače, Cibonin kapetan bio je najdraža meta Zadrana, a najviše je nastradao kada je pao ispred Tornada. Sobinu se skandiralo “Josipe ostani” iako su ga ponovno mučila slobodna bacanja (promašio ih čak devet). Iako je Cibona samo povremeno primjenjivala taktiku koju bi NBA terminologijom mogli nazvati “Hack-a-Jo”, obilato je iskoristila njegovu nepreciznost.

“Cibosi” su bili strpljivi, niti jednom nisu prestali grickati Zadrovu zimnicu. Uz uobičajene Cibonine vedete ovaj put treba istaknuti i još tri mjeseca 19-godišnjeg Gabrića. U prvom poluvremenu je pogađao otvorene trice, vratio Cibonu u igru i kod zaostatka 59-50, odigrao i završnicu umjesto Rozića. *

Linker
22. rujan 2024 10:49