Admir Buljubašić/CROPIX
ABA LIGA

Cibona protiv Zadra vodila 15 razlike, a na kraju se morala spašavati u produžetku

Vukovima je trebalo dodatnih pet minuta, iako su u osnovnom dijelu, samo devet minuta prije sirene, imali komotnih 61:46
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 21. listopad 2012. 21:57

Cibona ima drugu pobjedu, iako je do nje mogla i morala doći puno lakše. Ovako, za svladati Zadar 90:81 (71:71) Vukovima je trebalo dodatnih pet minuta, iako su u osnovnom dijelu, samo devet minuta prije sirene, imali komotnih 61:46. Veljko Mršić se ovaj put provukao, ali je li natjerao svoju upravu da mu bezgranično vjeruje, teško je zaključiti...

Nakon prvih dvadeset minuta, s obzirom što sve se događalo, Cibona je imala premiju od osam poena viška (39:31). Nije to bila blistava košarka, nije bila s obje strane parketa, a Vukovi su, usput, naišli na hrpu problema.

Prvo je nakon sedam minuta igre oporavljeni strater Tomo Zubčić izgubio tri zuba, a baš je on bio početna ideja Veljka Mršića za napadati leđima prema košu i tako izmoriti ili nakrcati penalima Romea Travisa, najboljeg igrača gostiju. Nije se dogodilo, a Zubčić je morao iz igre.

Usto, Justin Hamilton imao je tri osobne, Andrija Žižić dvije, znači obje "petice", pa je taj posao morao obaviti Marko Jagodić. I Pavle Marčinković, sad prekomandiran na krilnog centra, ubrzo je dobio treći penal, pa je Veljko Mršić podigao s klupe do tada zamrznutog kapetana Marina Rozića. On je, međutim, sjajno do poluvremena obranio Romea Travisa, pa je Cibona, s ponešto vjetra u leđa izborenih napadačkim skokom, otpilila Zadar s minusom na veliki odmor.

Zadar je, ruku na srce, mogao bolje tržiti od prvog dijela, no, Allen se zabijao i zabijao glavom bez obzira, Vrbanc je ostao bez šuta, a Vukovi su sve to znali kapitalizirati.

Nastavak nije donio promjenu u načinu igre Allena, koji je zanimljiv izbor za stranca. Zanimljiv iz razloga jer, eto, netko i takvo što kupi. Igra Zadra se polako raspadala, pa su Vukovi već u 25. minuti, nakon što je proradila i tranzicija, imali 52:38.

Mršiću se očito dopala igra Jagodića na "petici", pa je s njim i zatvorio treću dionicu. Zašto se takvoj opciji prilagodio Zadrov trener Ante Nazor, nije jasno, ali da je nešto dobio od igre bez klasične "petice" i nije; Cibona je u posljednjih deset minuta ušla s komotnih 59:46. U trećoj dionici je i osam poena postigao D.J. Strawberry, pa je Cibona dobila i njegov napadački učinak.

Doduše, Zadrova klupa se u trećoj dionici prilično žalila na sudački kriterij, samo u toj dionici Cibonini su igrači šutirali 14, a Zadrovi samo dva slobodna bacanja. Iako taj podatak neće dati preveliki alibi dosta sterilnoj igri gosta.

Bariša Krasić je tricom i skokom u napadu uz poen vratio Zadar u igru, sedam minuta do konca bilo je samo minus osam, a rezultat je bio samo odraz Cibonine stagnacije na parketu.

Kad je Jozo Brkić zabio za 67:62 pet minuta do sirene, bilo je jasno da ovdje priča još nije gotova. Zanimljivo je da se Zadar vratio kad u igri nije bilo Romea Travisa. Niti Chiassiona Allena, naravno.

Oni su se vratili za posljednje dvije i pol minute, kod 71:66. Travis je promašio zicer za minus tri, štoviše. A Cibona je sve svoje pogreške poništavala skokom u napadu. No, trebalo je nešto i zabiti. S obje strane.

Ipak, 41 sekundu do svršetka konačno zabija Ivan Batur za 71:68. Mršić je zvao minutu odmora, Carter nakon nje dugo davio loptu, pa pronašao u korneru Andriju Žižića, koji je - promašio. Zadar je imao napad, napad koji je Ivan Batur pretvorio s tricom u - produžetak! Cibona je imala ima devet sekundi, D.J. Strawberry preuzeo je odgovornost i promašio.

Cibona je propustila pobijediti, iako je u 31. minuti imala nakon poena Davora Kusa i plus 15, 61:46!!!

Igralo se dodatnih pet minuta. Cibonini direktori Prkačin i Antunović to više nisu mogli gledati. Međutim, u produžetku se ispuhao Romeo Travis, promašio je dvije vezane otvorene trice, što je vjerojatno i presudilo. Kao i što je opet, kao i protiv Partizana, za Cibonu bio ključan Andrija Žižić. Sve svoje poene zabio je u produžetku. Njih devet.

Kad je Pavle Marčinković ubacio tricu za 88:79, na 50 sekundi do kraja, bilo je konačno gotovo.

CIBONA - ZADAR 90-81 (71-71)

(22:20, 17:11, 20:15, 12:25 - 19:10)

ZAGREB - KC Dražen Petrović. Gledatelja 1.500. Suci: Radović (Hrvatska), Javor (Slovenija) i Majkič (Slovenija).

CIBONA: Kus 10, Zubčić 6 (2-2), Mašić 2 (2-2), Carter 12 (5-6), Marčinković 8 (1-2), Ware, Rozić, Jagodić 9 (3-4), Strawberry 17 (7-10), Žižić 9 (3-3), Hamilton 12 (4-4), Kovačević 5 (1-2).

ZADAR: Mikulić 2, Allen 4 (2-2), Ivanov 2, Travis 21 (6-7), Kaštropil 2, Delaš, Ramljak 2, Brkić 12 (4-4), Krasić 11, Batur 7, Vrbanc 16 (1-2), Prostran 2 (0-1).

Linker
24. rujan 2024 07:13