FINALE ABA LIGE

C. ZVEZDA - CEDEVITA 68-59 Cedevita 'zakasnila' na utakmicu dvadeset minuta

Nakon katastrofalnog prvog poluvremena, Zagrepčani su odigrali vrlo dobru drugu dionicu
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 26. travanj 2015. 01:22

Cedevita je u finale ABA lige krenula porazom 68-59 koji je dugo vremena flertovao s katastrofom, ali finale se ionako igra na tri pobjede i potpuno je svejedno izgubi li se prva utakmica s dva ili 52 koša razlike.

Od moguće tri utakmice u Pioniru, pretpostavljali smo da je Cedevita baš u ovoj imala najmanje šanse za “beogradsku krađu”, ali hrvatski prvak nije se želio predati nakon očajnog prvog poluvremena (42-24, bilo je i 40-17)), i “zavaravati suparnika”. U preostalih 20 minuta pokazali su recept za pobjedu u Beogradu (26-35).

Za razliku od nogometnog derbija u kojem su 40 minuta Marakanom letjele stolice i baklje u otvorenom sukobu Zvezdinih navijača i pripadnika Žandarmerije, Pionirom su u prvom poluvremenu letjeli beogradski košarkaši. A publika na košarci, pa tako ni sinoćnjih 6000, nisu pakleni kao što mnogi izvan Srbije misle. Delije ne dolaze organizirano na ABA ligu, niti se na takav način navija. Zakuhalo se tek u posljednjoj dionici i to prema slovenskom sucu Saši Puklu. Koji je prvo izbacio jednog gledatelja iz dvorane koji ga je vrijeđao, da bi malo zatim pobjegao na drugu stranu terena kada su se uvrede intenzivirale.

S tri dana odmora više i bez ijednog putovanja domaćin je utakmicu otvorio kao iz katapulta. Mitrović je pogađao, skakao i asistirao, Marjanović dominirao kao MVP Eurolige (13 koševa i 9 skokova u prvom poluvremenu), niti n od nervoze zbog koje su prije godinu dana promašili 30 trica protiv Cibone. Preuzela ju je Cedevita, jednostavno ništa nije pogodila (4/18 u prvoj četvrtini koja je završila 24-9).

Od početka šeste do isteka 14. minute Zagrepčani su zabili samo jedan gol (bacanje Gordića), C. zvezda napravila seriju 21-1. Beogradska publika narugala se Cedeviti kada je pljeskom nagradila Babićevu tricu kojom je prekinuta Cedevitina suša. U sedam tisuća kilometara udaljenom New Yorku Bojan Bogdanović je za prvih devet minuta playoff utakmice protiv Atlante postigao više koševa (11) nego svih igrači Cedevite zajedno u uvodnih 14 (9).

U nastavku kao da su igrači zamijenili ruha i Cedevita se potpuno vratila u utakmicu. Već u 28. minuti bilo je 47-42, a smogli su snage i za povratak nakon što je domaćin ponovno otišao u zonu dvoznamenkasti prednosti. Nedostajali su detalji. Promašene trice kada se dolazilo na devet, osam i sedam razlike ili dvojbeni faul Babića na Jenkinsu 38 sekundi prije kraja kod 65-59.

Drugi dvoboj igra se u nedjelju u 20.30 h.

Linker
22. rujan 2024 10:39