Ronald Gorsic / CROPIX
PRVA ZVIJEZDA HRVATSKE

Bogdanović: Svi bi finale SAD - Španjolska, ali ja tamo želim Hrvatsku!

Imamo bolju momčad nego na Europskom prvenstvu u Sloveniji. Tu je Hezonja, a Šarić je strašno napredovao, smatra Bogdanović
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 30. kolovoz 2014. 12:24

Bojan Bogdanović mnoge je iznenadio izjavom u zagrebačkoj Areni. Pred deset tisuća svjedoka smjelo je poručio da će se Hrvatska iz Španjolske vratiti s medaljom.

- Morao sam im reći. Ljudi trebaju znati da želimo medalju i kako ćemo se postaviti na Svjetskom prvenstvu.

Bolji obrambeni igrač

Najbolji hrvatski košarkaš je svjestan tereta kojeg stavio na sebe i leđa suigrača iz reprezentacije.

- Ne znam je li dobro nositi pritisak medalje i jesam li napravio mudar potez, ali sam ga ipak stavio, i nadam se da ćemo ga ispuniti. Navijačke pjesme podsjetile su me na Sloveniju, a to je dio košarkaške karijere u kojem sam najviše uživao. Ostvario mi se san da me u dresu reprezentacije bodre tisuće navijača. Nadam se da ću nakon SP-a govoriti da mi je ovo bilo najljepše ljeto u karijeri, ljepše od slovenskog.

I takvim potezom ponio se kao vođa ove generacije, u kojeg se profilirao na Eurobasketu.

- Ne osjećam pritisak, a normalno je da javnost najviše očekuje od glavnih igrača. Igrama sam se nametnuo kao vođa, izborio petorku prvenstva, i ako Bog da, nastavit ćemo tako i ovdje.

Objasnio je i zbog čega se osjeća kao optimist s pokrićem.

- Podlogu mi daje to što smo prava klapa, međusobno si vjerujemo. Nitko od nas ne gleda osobnu statistiku i zadovoljstva, svi smo podređeni momčadi. Takav pristup, uz igračku kvalitetu koju imamo, glavna je pretpostavka za dobar rezultat. Nije nerealno da osvojimo medalju jer vjerujem da igru koju smo pokazali protiv Litve možemo ponavljati ovdje, pa i biti još bolji.

Kao i gotovo svi koji se na razne načine bave košarkom, i Bogdanović je uvjeren da je Hrvatska igrački napredovala od prošlog ljeta kada je na EP-u nanizala osam pobjeda, zauzela četvrto mjesto i jedine tri utakmice izgubila od osvajača medalja Španjolske (dvije) i Litve.

- Bolji smo za mladog Hezonju i pogotovo za Šarića koji je strašno napredovao. Iza nas je i jako dobra klupska sezona u kojoj smo svi, u neku ruku, napredovali. Igrat ćemo slično kao u Sloveniji i prvom poluvremenu protiv Litve. Glavna postavka je jaka obrana. Puno ukradenih lopti i natjerati suparnika na lošu selekciju šuta kako bismo mogli trčati u kontre. Mladi smo, poletni i takva igra bi trebala biti naš glavni adut u Španjolskoj.

I za sebe kaže da je napredovao, deset mjeseci trenirao ga je Željko Obradović.

- Popravio sam dva segmenta igre u kojima sam bio slabiji. Danas sam bolji obrambeni igrač, a unaprijedio sam i igru s loptom. Ne znam što će biti u NBA-u, pretpostavljam da će se moja igra bazirati na šutu.

Neatraktivni termini

Kao i na nogometnom, Hrvatska će i na košarkaškom prvenstvu odigrati prvu utakmicu na rasporedu. Pola sata poslije podneva na suprotnoj strani bit će košarkaši Filipina.

- Ne sviđaju mi se ti podnevni termini, ali ne mogu protiv toga. Uz sav respekt prema Filipincima i ostalima, za prvo mjesto borit će se Hrvatska, Argentina i Grčka. Argentinci na pripremama nisu dobro igrali, ali i mi smo bili takvi uoči Slovenije. Nadam se da neće eksplodirati na prvenstvu kao mi lani. A dalje… uh, stvarno imamo ‘zafrknuto’ križanje. Protiv koga god igrali iz skupine A, bit će utakmica ‘na nož’. Dobro je biti prvi u skupini jer bismo tada najvjerojatnije izbjegli Španjolsku već u osmini finala. Od ostalih mi se sviđa Brazil, strašno su jaki pod koševima.

Takav profil momčadi, s dva velika centra u petorci, imaju i Litva s kojom smo igrali u Areni te Španjolska.

Raznovrsna momčad

- Nemamo problema s takvim momčadima, uostalom, puno treninga smo napravili s Tomićem i Žorićem u paru. Odgovorit ćemo im istom mjerom, ali i oni, kao i svi ostali, moraju razmišljati o tome kako će igrati protiv nas. Hrvatska je raznovrsna, možemo igrati s dva centra, dva playa u paru, s četiri vanjska, dobri smo šuteri.

Kada priča o medalji, Bogdanović nije fokusiran isključivo na broncu. Ne misli da ostatak svijeta igra samo za jedno odličje i da su za finale predodređeni Španjolska i SAD. Štoviše, priželjkuje da finale odigraju druge reprezentacije, a sanja da jedna od njih bude Hrvatska.

- Mnogi se nadaju finalu Španjolska - SAD, a ja se iskreno nadam da će im netko pokvariti račune. Ako nećemo to biti mi, a jako bih volio da to bude Hrvatska, neka u finalu budu netko drugi, samo ne oni. Nije da ne volim Španjolce i Amerikance, ali me smeta što se o tom finalu priča kao da drugi ne postoje. I ždrijeb su namjestili tako da međusobno ne mogu igrati prije finala.

Prigovaranje sucima

U priču oko programiranog finala mogli bi potpasti i suci. U povijesti košarke slične stvari su se već događale, a Hrvatska je imala problema u pripremnoj utakmici u Španjolskoj. Žoriću i Tomiću su dosuđene tehničke zbog prigovaranja, a Repeša misli da na putu između Hrvatske i svjetskog vrha stoji još samo kako će igrači odgovoriti na moguće provokacije i sudačke odluke.

- Suđenje je glupo komentirati, a kod tih tehničkih smo s pravom protestirali. No, dovoljno smo pametni da takve gluposti ne radimo u pravim utakmicama i uvjeren sam da se to neće događati na SP-u.

Linker
21. rujan 2024 13:07