getty images
IZBJEGNUTA BLAMAŽA

HRVATSKA - FILIPINI 81:78 Do pobjede tek u produžetku!

Piše: HinaObjavljeno: 30. kolovoz 2014. 13:50

Hrvatski košarkaši pobijedili su Filipine sa 81-78 na startu Svjetskog prvenstva u Španjolskoj, ali su za to trebali dodatnih pet minuta produžetka. Filipinci na kraju mogu žaliti za propuštenom prilikom, jer su imali šut za pobjedu u osnovnih 40 minuta, ali je na sreću hrvatskih košarkaša Chanov pokušaj za tricu ostao na obruču. Kroz dodatnih pet minuta, zahvaljujući preciznosti Bogdanovića i Rudeža s crte za slobodna bacanja, hrvatski su košarkaši uspjeli iščupati pobjedu.

Ovakav rasplet nitko nije mogao očekivati nakon početnih 10 minuta koje je Hrvatska završila vodstvom 23-9. Hrvatski košarkaši dobro su otvorili utakmicu, koristili visinsku prednost u napadačkim akcijama, a u obrani nisu ostavljali prostora opasnim filipinskim šuterima. Rezultat takve igre bio je vidljiv i na semaforu. Serijom 13-0 između 4. i 8. minute Hrvatska je povela 17-4 te prvu četvrtinu završila s uvjerljivih 23-9.

Iako je izbornik Repeša već pred kraj prve četvrtine ušao u rotacije i dao priliku desetorici igrača, svima osim Andriću i Hezonji, Hrvatska je uspijevala držati Filipince na pristojnoj razdaljini. Međutim, nekoliko bespotrebno izgubljenih lopti, prebrzo završenih akcija i neaktivnost pri kontroli skoka, otvorili su priliku filipinskim košarkašima, koju su i iskoristili u posljednjih minutu i pol druge četvrtine. U tom je razdoblju Hrvatska ostala bez ubačaja, Alapag i Chan pogodili su prve dvije trice za Filipince koji su uspjeli poluvrijeme završiti sa, za njih odličnih, šest poena zaostatka (37-31).

Repeša je veći dio treće četvrtine odigrao s početnom petorkom ( Lafayette, Simon, Bogdanović, Šarić, Tomić), koja je bila najzaslužnija za stvaranje početne prednosti, ali Filipinci su zadržali priključak. U posljednjoj minuti treće dionice filipinski košarkaši su stigli na samo tri poena zaostatka (52-49) i samo zahvaljujući sretnim okolnostima, tehničkoj pogrešci Williama zbog simuliranja i trici Markote sa sirenom, Hrvatska je u završnih deset minuta unijela osam koševa viška (57-49).

No, umjesto ulaska u mirnu završnicu, dogodilo se upravo suprotno. Filipinci predvođeni centrom Brooklyn Netsa Andrayom Blatcheom dostizali su, a u 38. minuti prvi put i prestigli Hrvatsku (66-69). Simon i Šarić vratili su prednost na stranu naše reprezentacije, ali u već opisanoj završnici regularnog dijela Filipinci su mogli do šokantne pobjede. U dodatnih pet minuta Hrvatska se opet mučila, ali stigla do dva boda, jedine vrijednosti koju valja zadržati s otvaranja Svjetskog prvenstva.

Hrvatsku je do teške pobjede s 26 koševa predvodio Bojan Bogdanović. Simon je ubacio 12, uz 7 skokova i 3 asistencije. Šarić postigao 10 koševa uz 9 skokova, a Ante Tomić imao 8 poena, 11 skokova i 4 asistencije. Kod Filipinaca prednjačio je Blatche s 28 koševa i 12 skokova. Za Jasmina Repešu vrlo zabrinjavajuć podatak može biti što je najniža reprezentacija na prvenstvu uspjela njegovim izabranicama uzeti čak 14 napadačkih skokova.

No, vremena za dublje analize nema, jer će već za manje od 24 sata Repešina momčad biti na novom, znatno zahtjevnijem ispitu. Hrvatsku u nedjelju, s početkom u 13,30 sati, čeka ogled s Argentinom.

HRVATSKA - FILIPINI 81-78 (23-9, 14-22, 20-18, 14-22, 10-7)

SEVILLA, Gradska sportska dvorana. Gledatelja: 5000. Suci: Reyes (Meksiko), Alamiri (Kuvajt), Rocha (Portugal)

HRVATSKA: Tomić 8, Andrić, Lafayette 4, Bogdanović 26, Šarić 10, Rudež 4, Ukić 5, Simon 12, Markota 5, Hezonja, Žorić 4, Babić 3

FILIPINI: Alapag 4, Tenorio 2, Chan 17, William 6, David, De Ocampo 5, Norwood 2, Blatche 28, Fajardo 2, Dalistan 2, Aguilar -, Pingris 10





45. minuta - šest sekundi prije kraja prekršaj na Rudežu koji pogađa oba bacanja za 81:78. U posljednjem napadu William gađa tricu i promašuje, Filipinci traže prekršaj, suci ostaju nijemi, prva pobjeda Hrvatske na SP-u nakon velike i potpuno neočekivane drame. U nedjelju od 13.30 sati igramo protiv Argentine.

45. minuta - Bogdanović opet stavlja dva bacanja, ali taj Blatche (28 koševa) ponovono pogađa čudesnu tricu - 79:78!

45. minuta - koš Tomića, pa pogođena bacanja Bogdanovića - Hrvatska vodi 77:75, do kraja je 41 sekunda, Filipini imaju loptu...

43. minuta - Šarić je napravio petu osobnu, Blatche ima tri bacanja, pogađa dva, Filipini vode - 73:75!

40. minuta - nakon izjednačenja Filipinaca, Simon je upropastio naša dva iduća napada, pa su šut za pobjedu imali Filipinci. Srećom, Chan je promašio. Igra se produžetak...

39. minuta - Simon tricom izjednačuje, Šarić nam vraća vodstvo - 71:69!

38. minuta - nakon tri pogođena bacanja Chana Filipini prvi put vode - 66:67! Bogdanović promašuje, Blatche pogađa - 66:69!

37. minuta - drama! Blatche pogađa tricu - 64:64!

35. minuta - teška bitka u Sevilli, neočekivano teška protiv azijskih autsajdera, u posljednjih pet minuta ulazimo s prednošću 62:56

30. minuta - Filipini su bili na samo minus tri, a onda je dvije i pol sekunde do kraja William dobio tehničku zbog simuliranja osobne u napadu. Simon je pogodio oba bacanja, a onda Markota u zadnjoj sekundi iz nemoguće pozicije pogađa tricu - 57:49!

27. minuta - ali, razigrao se i Blatche, pogađa tricu za 48:44.

25. minuta - naša najjača petorka u prvom dijelu treće četvrtine ipak je primirila Filipince i povećala našu prednost na plus osam - 45:37.

21. minuta - nakon trice Chana Filipini su stigli na samo minus tri - 37:34. Naši su promašili prva tri napada u nastavku...

20. minuta - vrlo loš završetak prvog dijela. Alapag i Norwood su nam u zadnjoj minuti zabili sedam koševa zaredom, pa Filipini na odmor odlaze sa zaostatkom od samo šest koševa - 37:31!

19. minuta - bez Bogdanovića, Šarića i Simona to nije izgledalo dobro. Stoga je Repeša za završnicu prvog dijela vratio u momčad prvu dvojicu. Bogdanović je odmah zabio za 37:24.

17. minuta - u drugoj četvrtini Hrvatska igra znatno rastrganije, Filipinci su čak uspjeli nešto i pogoditi, pa su smanjili na 33:22...

12. minuta - nakon minute i 50 sekundi igre u drugoj četvrtini prvi koš Hrvatske - trica Ukića za 26:11

10. minuta - Hrvatska je već u prvoj četvrtini pokazala razliku u klasi, nakon uvodnih 10 minuta vodi 23:9! Šarić osam, Bogdanović sedam koševa...

7. minuta - Bogdanović zabija dvicu, pa tricu, kod Filipinaca sve puca i promašuje Blatche, Hrvatska već ima velikih 15:4.

6. minuta - nakon pogotka Simona i bacanja Šarića imamo 10:4.

4. minuta - s četiri poena Šarića i dva Lafayettea Hrvatska vodi 6:4, ali vidi se da je riječ o prvoj utakmici na SP-u, naši se još uvijek nisu oslobodili...

1. minuta - Jasmin Repeša otvara s petorkom Lafayette, Bogdanović, Simon, Šarić i Tomić

1. minuta - Filipince predvodi centar Brooklyn Netsa Andray Blatche, za ovo SP pripremali su se u Miamiju, izgubili su uglavnom sve pripremne utakmice, ali su pritom dosta namučili Francuze i Australce. Realno, u našoj skupini su uz Senegal najslabija momčad.

Neobični svati su košarkaški reprezentativci Filipina, a i svita koja ih prati u povratku na SP nakon 36 godina. Posjet njihovom treningu je nezaboravno iskustvo.

Ukupno pedesetak ljudi, neki u dresovima reprezentacije, drugi u običnim majicama, treći u opremi NBA klubova kao što je OKC… I ludilo na kraju treninga.

Novčanice na treningu

Gospodin u zelenoj polo majici stavio je novčanice na sredinu terena, a igrači, treneri, fizioterapeuti... svi su šutirali, a pogođeni koš s centra izazvao bi ludilo u dvorani i sumanuto trčanje i grljenje…

- Takav je običaj kad god netko s Filipina posjeti reprezentaciju - rekao nam je Andray Blatche, naturalizirani Filipinac, 211 cm visoki centar Washingtona pa Brooklyna.

Filipinski kolega nam je rekao da je u pitanju bilo 1000 eura. Blatche se samo nasmijao. - Ma kakvi. Radi se o sto dolara ili eura.

Nasmijalo ga je i pitanja o filipinskom podrijetlu:

- Obitelj mi je ‘filipino’, ali tamne kože.

Honorar od milijun USD

Na “našem” treningu novce je pred igrače bacao pola milijarde dolara teški Manny Pangilinan, glavni sponzor reprezentacije koja se pripremala u Miamiju.

Filipini će, navodno, Blatcheu za dvomjesečni boravak u reprezentaciji platiti više od milijun dolara. Kod nas je taj podatak malo poznat, ali Filipini su zemlja košarke s oko sto milijuna stanovnika. Nije samo boksački prvak Manny Pacquiao sportska zvijezda.

- Na svakom koraku se priča o košarci, ali mi bismo trebali šokirati svijet s nekoliko pobjeda kako bismo možda mogli postati veći od Pacquiaoa. Zadovoljio bi me ulazak u drugi krug. Igrači su nam dosta mali, ali imamo veliko srce. Mnogi su nas podcjenjivali pa se morali zonom izvlačiti - objašnjava Blatche.

Igrao za Netse

Prvi koji bi im mogli naletjeti smo baš mi - Hrvati.

- Znam da vam je jedan igrač otišao u Pacerse, drugi u moje bivše Netse. Moramo biti brži i precizniji pa ćemo vas sigurno pobijediti. Za mene su Filipini najbolji u skupini.

Linker
21. rujan 2024 14:32