KK CIBONA/ZELJKO BAKSAJ
VAŽNA POBJEDA

Cibona u matineji slomila nezgodne Čačane, briljirao kapetan Vukova uz double-double

U odgođenoj utakmici 13. kola ABA lige Cibona je nadigrala Borac rezultatom 69:63.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 27. siječanj 2021. 16:28

Vukovi su upisali važnu pobjedu u borbi za izbjegavanje pretposljednjeg mjesta na ljestvici regionalne lige (posljednja je ionako Primorska), u Zagrebu su, u neobičnom terminu za košarku, radnim danom od 14 sati, sredili čačanski Borac sa 69:63 i tako se sa svojim protivnikom poravnali u broju pobjeda.

Igrala se nadoknada utakmice zakazane za 13. kolo, a kako je to bilo na koncu prvog dijela sezone pravo nastupa za Cibonu nije imao Darko Planinić, koji je, kao i Scottie Reynolds ozlijeđenog gležnja, sjedio uz klupu. Na njoj je, pak, svih 40 minuta sjedio Ivan Novačić, pa je Cibona u rotaciji bila bez tri važna igrača. Doduše, i Borac je u Zagreb doputovao bez Radovana Đokovića, koji je ozlijedio ligamente koljena i izgubljen je do kraja sezone.

U toj skraćenoj rotaciji Ivan Velić je želio obrambenim pritiskom, prije svega na vanjsku liniju Borca, držati Cibonu glavom iznad vode. I to je Ciboninom treneru uspjelo, iako ga neće veseliti činjenica kako je ovu utakmicu čak tri puta morao dobivati.

Jer, Cibona je ulaskom Lovre Gnjidića u drugom kvartalu pojačala agresivnost, ruku je tada dao i Filip Bundović te se domaćin odlijepio na 32:15. Međutim, brzo se Borac - sva je sreća iz perspektive Cibone, samo na minus devet - vratio do odmora, ali kad se Nikola Kočović priključio Bryceu Jonesu, Borac je opet zaprijetio. Ipak, Cibona je tog sunačnog zagrebačkog popodneva usred zime, a zrake sunca su dopirale i pod svodove Draženove dvorane, imala i iskustvo Damira Markote (krenuo s maskom na licu, onda je skinuo, a ispod nje ostala je iscrtana masnica ispod oka), ali i potencijal i energiju Roka Prkačina.

image
KK CIBONA/ZELJKO BAKSAJ

Treba podvući kako je mladi Cibonin kapetan zaključio utakmicu sa 15 poena i 11 skokova i bio je, uz Markotu, najbolji pojedinac domaćeg sastava u četvrtoj regionalnoj pobjedi sezone. Treba tu i dodati kako je Prkačin bio najbolji Cibonin čovjek i kad se pobijedila Krka u Novom Mestu, a da je zabio loptu odluke kontra Mege u nedjelju, bio i tada igrač odluke.

Cibona je morala čuvati pobjedu do zadnjeg posjeda, iako je još jednom u trećoj četvrtini otišla na uvjerljivih 52:38. Međutim, iako je gost iz Čačka uvijek dolazio u Zagreb, govorimo o velikim osamdestima, pa i ranije, kao izrazita šuterska momčad, uostalom u dvorani u Čačku, uz sliku legendi čačanske košarke Dragana Kičanovića, Željka Obradovića i Radmila Nišovića, stoji i natpis, "Cepamo mrežice, pišemo istoriju", ovoga puta Marko Marinović je imao družinu koja je za tri poena šutirala 5-28, a s takvom realizacijom do pobjede u Zagrebu nije mogla doći.

Cibona je stigla do četvrte pobjede, a prilika za petu već je u nedjelju kad u Zagreb stiže Krka. Percepcija je čudna stvar, pa tako izgleda kako je Split u ovoj sezoni kud i kamo bolja momčad od Cibone, recimo. A ukoliko Vukovi srede Krku, imat će jednak broj pobjeda kao i Split, s time da u HT Premijer ligi nešto bolje stoje od Žutih. Baš je čudna ta percepcija...


Cibona - Borac 69:64 (11:12, 23:13, 18:16, 17:23)

ZAGREB - Dvorana Dražena Petrovića. Bez gledatelja. Suci: Radojković, Špendl i E. Javor.

CIBONA: Bilinovac 7p, 5s, Radovčić 4p, 3a, Marić 3, Bundović 6p, 5s, 3a, 4il, Novačić, Prkačin 15p, 11s, Gnjidić 6p, 4s, Branković, Drežnjak 11, Markota 15p, 8s, 3ol, Nakić 2p, 5s.

BORAC: Thornton, Smith 4p, 4s, Miletić 2, Gavrilović 3, Kočović 18p, 3s, Nerandžić 2, 4s, Karapandžić, Novaković, Jones 21p, 4s, 4a, 3il, Todorović 4p, 7s, Čarapić 10p, 5s.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. listopad 2024 10:55