Nenad Dugi/CROPIX
MILIN OSTAJE IZBORNIK

Jozak: 'Bogati smo talentima, ali zbog loših uvjeta ostatak Europe će nam pobjeći'

'Slažem se kako nas ‘netko gore’ voli pa nam šalje tu djecu kao na tvorničkoj traci, ali bojim se da će epizode poput Austrije postati sve više pravilo a ne slučajnost'
Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 02. travanj 2015. 10:08

Ferdo Milin ostaje izbornik. Znam da vas to zanima - dočekao nas je Romeo Jozak. Direktora nogometnih reprezentacija uhvatili smo na Plesu prije odlaska za Sofiju i ždrijeb Eura U-17. Bio je s njima u Azerbajdžanu prošli tjedan kad su se plasirali, produžio je onda Jozak u Atenu zbog U-21, a potom svjedočio u okolici Beča ispadanju najdarovitije generacije HR nogometa iz kvalifikacija za Euro. I upravo je ta činjenica tema zbog koje selektira pozive ovih dana, a argumenti za Milina su sljedeći:

Austrija postaje pravilo

- Izbornik je sedam od 11 igrača upoznao 24 sata prije prve utakmice. I to ga donekle amnestira odgovornosti za debakl u Austriji. Pokazao je ambiciju i kapacitet. Savez je stao iza njega i on nastavlja voditi tu generaciju - jasan je Jozak koji je neplasman ipak nazvao velikim neuspjehom. No, odgovornost je uperio i prema klubovima jer ne puštaju igrače na termine.

- Vulić je imao desetak pripremnih utakmica, Milin niti jednu jer nije bio Fifin termin pa klubovi nisu slali igrače - priča nam Jozak koji je uvjeren kako će ta generacija popraviti dojam prvom prilikom i biti vrhunska momčad.

Za razliku od U-19, dvije godine mlađa generacija je osvojila kvalifikacije u Azerbajdžanu s tri pobjede. Redom su padali domaćini, Srbija pa Portugal. Na Euro se otišlo bez primljenog gola, s 8-0...

- Nisu me iznenadili. Još od Nikeovog kupa u Manchesteru dali su do znanja da mogu do velikih stvari. Poklopila se generacija izuzetnih karaktera - tumači Jozak.

Talent nikada nije bio upitan. Ili...

- Treba biti oprezan s tim sipanjem talenata na sve strane. Slažem se kako nas ‘netko gore’ voli pa nam šalje tu djecu kao na tvorničkoj traci, ali bojim se da će epizode poput Austrije postati sve više pravilo a ne slučajnost - iznenadio nas je direktor reprezentacija pa krenuo objašnjavati svoje rezone.

Nedostatak uvjeta

- Neki dan sam letio iznad Lausanne i u 18 sati primijetio reflektore na osam terena s umjetnom travom koja su bila puna djece. U austrijskom selu u kojem smo igrali bila su tri takva terena. Znate koliko ih mi imamo od granice sa Srbijom do Kutine? Samo jedan. Lausanne je grad veličine Osijeka u kojem se nogomet ne igra od listopada do ožujka. Sve to će doći na naplatu idućih godina - priča Jozak koji je povukao paralele s Austrijom koja nas je izbacila s puta na Euro s nekoliko igrača koji vuku naše korijene.

- Imaju naše gene, ali to je već treća generacija Austrijanaca. Uz sustavan rad, oni se približavaju trenutku kada će naš talent postati inferioran u odnosu na njihov proces. Nogomet se u takvim državama postavlja kao industrijska grana, a kod nas je neželjeno dijete.

Jedini koji drže korak su Dinamo i Rijeka.

- Svi ostali samo crpe iz nogometa. Pitam vas sada, što će biti kada se dogodi par generacija bez talenta? Što će reći svi oni koji HR nogomet doživljavaju kao pikado koji mogu gađati strelicama kad god se sjete? Ništa... Šutjet će - završio je Jozak.

Linker
22. rujan 2024 08:40