Arda Güler

 OZAN KOSE Afp
FAKTOR PREVAGE

Realova hit-zvijezda pokazala se na najvećoj sceni, ali u klubu vlada gužva. Hoće li ostati član Kraljeva?

U drugom dijelu sezone Güler se nije previše naigrao, sve do posljednjeg dijela kampanje
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 19. lipanj 2024. 20:17

Turski izbornik Vincenzo Montella prije utakmice s Gruzijom nalazio se u dilemi. Talijanski stručnjak morao je odlučiti hoće li protiv Gruzijaca na teren poslati provjerene, iskusnije snage, koje su ga većinom iznijele netom odrađene kvalifikacije za Euro, ili će priliku dati svojim mladim draguljima, i budućim nositeljima ove reprezentacije. Srećom po njega, potez hrabrosti pokazao se i više nego dobitnim, pa su tako od prve minute na krilnim pozicijama nastupili Juventusov Kenan Yildiz i, u ovom slučaju bitniji - Realov Arda Güler.

Bila je to kaotična, izjednačena utakmica koja je mogla otići u oba smjera. Obje ekipe odlučile su igrati otvoreni napadači nogomet u pokušaju da nadigraju protivničku momčad, dok su neke individualne greške ostavljale puno prostora za kontra napade. Iz jednog takvog "rodio" se i pogodak za 2:1, Ayhan je osvojio loptu u protivničkoj polovici i proigrao Gülera koji je preciznim pogotkom u sami kut matirao vratara Mamardašvilija.

Mladi 19-godišnjak pokazao se kao prevaga između ove dvije momčadi, tim spektakularnim pogotkom u 65. minuti obnovio je tursko vodstvo i u konačnici osigurao uvodna tri boda za svoju reprezentaciju. Güler je pokazao kako je upravo on taj faktor prevage ove ekipe, igrač koji jednim potezom može u potpunosti promijeniti odnos snaga na terenu. Na osnovu takvih mogućnosti Güler je i zaradio transfer u Real, gdje je ove sezone imao određenu fazu prilagodbe, a u prilog mu nisu išle niti mišićne ozljede koje su ga udaljile s terena do početka 2024. godine. U drugom dijelu sezone Güler se nije previše naigrao, sve do posljednjeg dijela kampanje, kada je postalo izvjesno da će Carlo Ancelotti i njegova družina osigurati novi naslov u La Ligi.

image
OZAN KOSE Afp

U tom razdoblju mladi Turčin je pokazao da se može ozbiljno računati na njega, te je tako u posljednjih šest utakmica postigao pet pogodaka u samo 342 minute - što je prosjek od 68 minuta po pogotku. Lako je moguće kako je ovim predstavama uvjerio i Montellu da mu ukaže povjerenje na najvećoj mogućoj pozornici, a sada je pokazao da se ta odluka i više nego isplatila.

Gužva u Realu

- Ovo je bila teška utakmica i mogu samo čestitati svojim suigračima na pobjedi. Malo je reći da su naši navijači bili sjajni. Bili su mnogo više od toga. Drago mi je da smo ovu pobjedu mogli darovati našem treneru. Što se mene tiče, nisu mi važna pojedinačna ostvarenja. Jedino mi je važna momčad i ushićen sam što mogu biti dio nje - rekao je Güler nakon utakmice.

Podsjetimo, Güler je u Real Madrid doveden iz Fenerbahčea, za cifru vrijednu oko 20 milijuna eura. Odmah po dolasku, Turčin je prozvan nasljednikom Luke Modrića, kao igrač koji će u budućnosti poput hrvatskog kapetana nositi Kraljeve do najvećih titula. Dokazivanje na najvećoj europskog smotri sigurno će ići u prilog i njegovom klupskom statusu, iako se nadolazeće sezone očekuje velika gužva u svlačionici Kraljeva. Güler je već priopćio kako mu je u mislima samo Real, tako da su sva potencijalna pitanja o promjeni sredine u startu otklonjena...

Linker
19. lipanj 2024 20:19