KENZO TRIBOUILLARD Afp
PROPUŠTA NIZOZEMSKU

Deschamps s Mbappéom ne mora riskirati sve do osmine finala: ‘Ako treba, borit ćemo se bez njega‘

Sigurno će Griezmann u novonastaloj situaciji bliže golu protivnika, a to je isto već provjerena stvar
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 19. lipanj 2024. 14:31

Reklo bi se kod nas, to ti je tako kada guraš nos tamo gdje ne treba. Ne postoje dva Kyliana Mbappéa, ne postoji zamjena za takvog igrača, ali za francuskog izbornika Didiera Deschampsa definitivno nije nepremostiv problem to što će vjerojatno u sljedećoj utakmici skupine D, protiv Nizozemske 21. lipnja u Leipzigu, morati igrati bez svog najboljeg igrača. Dva su razloga, prvi je što ima toliko veliki izbor, a drugi zato što je pobjedom protiv Austrije napravio sasvim dobar uvod za Euro.

Kylian Mbappé će vjerojatno dobiti masku nakon što je slomio nos, budući da je tijekom utakmice s Austrijancima u jednom duelu glavom udario Kevina Dansa u rame, sam je to najavio postavivši na društvenim mrežama pitanje navijačima, kakvu bi masku željeli vidjeti kod njega.

I dok stižu prijedlozi, on će odmoriti, a zbog otoka na nosu gotovo sigurno neće moći igrati protiv Nizozemske, a ako Francuska dobije Nizozemsku i osigura drugi krug Eura odmah, vjerojatno neće igrati ni u zadnjoj utakmici u skupini protiv Poljske 25. lipnja. Deschamps po pitanju izbora ima komotnu situaciju, iako je Mbappé svojim kvalitetama zapravo nenadoknadiv za Francusku. Francuski sportski dnevni list L’Equipe, pak, piše, pozivajući se na izvore u francuskoj reprezentaciji, da Mbappé neće morati na operaciju nosa.

image
OZAN KOSE Afp

No, ono što isto tako treba reći jest da svojim ponašanjem nije izazvao opće oduševljenje, kada je nakon potrganog nosa ušao nazad u teren i sjeo na travu poput uvrijeđenog derišta, što je razbjesnilo austrijske navijače, i to s razlogom. Takva stvar takvom igraču doista ne treba, jer mu apsolutno nitko nije kriv za nezgodu koja mu se dogodila. Ova predstava za publiku definitivno mu nije uspjela, čak i ako je imala namjeru brze promjene suigrača.

Nisu izgledali efikasno

Ono što, s druge strane, Didiera Deschampsa mora brinuti jest da niti s Mbappéom Francuska nije izgledala efikasno, a imala je puno prilika ranije dovršiti utakmicu s Austrijom. No, jako puno su promašivali i da ih Maximilian Wöber nije počastio, tko zna bi li uspjeli spremiti loptu iza Pentza. Počela je francuska reprezentacija s napadačkom trojkom Dembele - Mbappé - Thuram, ušli su kasnije Kolo Muani i Giroud, a Coman i Barcola uopće nisu. Vjerojatno će bez Mbappéa Deschamps mijenjati postavku napada, a onda i sredinu koja je počela bez Camavinge, što je malo tko očekivao. No, za francuskog izbornika to su nijanse. Ono što mora s takvim izborom pogoditi je kako zabijati golove.

Francuska, dakle, nije izgledala efikasno, ali je izgledala moćno i način kako su se branili možda je i najbolji dio njihove priče na ovom Euru dosad. Uz pravovremenu obranu, sjajnog Koundéa, veznjak Kante je odigrao briljantnu utakmicu u defenzivi i to je momčad ponijelo do pobjede. Austrija je sve nešto pokušavala, bila agresivna, okomita, ali njihov izbornik Rangnick nema tu klasu da uvijek dovrši posao. Sabitzer je bio najbliže. Sve je nešto bilo blizu, ali Austrija nije dolazila u čiste situacije pred vratarom Maignanom.

Olivier Giroud u eliti, Antoine Griezmann se pribižava

Olivier Giroud ušao je pred kraj utakmice protiv Austrije i ostvario rijetku stvar. Postao je, naime, četvrti francuski igrač koji je nastupio na sedam velikih natjecanja, četiri Eura i tri SP-a. S njim u društvu su Thierry Henry, Lilian Thuram i Hugo Lloris. Sada je po broju nastupa Giroud sa 134 treći svih vremena iza Huga Llorisa (145) i Liliana Thurama (142). Od aktivnih na 4. mjestu sa 130 nastupa sada je Antoine Griezmann, a on ima četiri godine manje od Girouda, kojem je kao 37-godišnjaku ovo gotovo sigurno posljednji Euro, a teško će stići i do SP.a. (drp)

Didier Deschamps je nakon utakmice izrazio zabrinutost zbog Mbappéa, ali i bio konkretan...

- Uvijek sam govorio da je s Kylianom francuski tim jači. Ako situacija ne bude išla u pozitivnom smjeru, borit ćemo se bez njega. Da, morat ćemo se poboljšati. Dobro je krenuti s pobjedom protiv protivnika sebi ravnog, s puno sportskih kvaliteta. Dobro je što smo stavili protivnika pod pritisak, otvorili rezultat. Mogli smo i morali bolje realizirati određene situacije. Generalno je bilo pozitivno. Ima kvalitete i talenta, to je važno, ali moramo zadržati solidarnost onih koji su počeli i onih koji su ušli. Svaki igrač nam je važan.

Drukčije opcije

Spojio je Salibu i Upamecana, kakvu ocjenu im daje za utakmicu?

- Ako sam odlučio staviti Salibu, to je zato što mislim da je on prikladniji od Konatea za takvu utakmicu. Ali ni ja ne želim nikoga izgubiti, svi će mi trebati. Njih dvojica imaju 120 minuta zajedno u francuskoj momčadi, to nije puno, ali imaju sposobnost biti vrlo čvrsti u situacijama jedan na jedan. Pokazali su puno snage i vedrine, čak i kada nije bilo savršeno, a to i te kako treba protiv ovakvog protivnika.

Što izbornik misli o doprinosu Kantea?

- Uzeo sam ga za to što je pokazao. Od trenutka kada sam bio siguran da je vratio sve svoje atletske sposobnosti, za mene nije bilo upitnika. Ima taktičku inteligenciju, sposobnost da se vrati, da projicira igru. Bio je blistav, ali ću dodati da je imao je vrlo dobru podršku Rabiota i Griezmanna, koji se više bavio veznim redom - zaključio je Deschamps.

Iz tih riječi oko Griezmanna nije teško iščitati s kakvim sve argumentima izbornik raspolaže za dalje natjecanje na ovom Euru, čak i bez Mbappéa. Sigurno će Griezmann u novonastaloj situaciji bliže golu protivnika, a to je isto već provjerena stvar koju je izbornik patentirao svih proteklih godina. Mnogi su nakon Mbappéove nezgode zaboravili da je krvav tijekom susreta bio i Griezmann, jer ga je protivnik bacio u ogradu. Glava je pukla, ali je sve izdržala i to je isto jako bitan detalj za Francuze.

Linker
19. lipanj 2024 14:32