ANDY RAIN Afp
TKO ĆE KOME POKVARITI PLANOVE?

Najčešći klasik završnica Eura za vrh skupine Vatrenih. Jedna činjenica mogla bi uvjetovati taktiku

Španjolska i Italija osmi će se put susreti na završnicama Europskih prvenstava
Piše: Toni RoićObjavljeno: 19. lipanj 2024. 13:51

U četvrtak, 20. lipnja, u Gelsenkirchenu će se u utakmici 2. kola skupine B sastati Španjolska i Italija, a bit će to njihov 41. ogled u povijesti. Kada su Europska prvenstva u pitanju, nije pretjerano reći da je ogled dvije mediteranske nogometne sile i najveće rivalstvo završnih turnira, pogotovo u svjetlu činjenice da će poboljšati svoj rekord u uzastopnim međusobnim dvobojima. Niti jedna dva druga suparnika nisu se sastajala ni na četiri, a kamoli na pet završnica zaredom kao što će ove godine u Njemačkoj biti slučaj s trostrukim (Španjolska) i dvostrukim (Italija) prvacima Europe.

Na AufSchalke Areni očekuje se ukupno osma utakmica Španjolaca i Talijana u borbama za prvaka Starog kontinenta, ali i već spomenuta peta uzastopna završnica na kojima igraju jedni protiv drugih, s tim da su se 2012. u Poljskoj i Ukrajini sastajali dvaput. Najprije u skupini u kojoj je kao i ove 2024. bila i Hrvatska, a onda u finalu u Kijevu kada je Španjolska impresivnom igrom slavila pobjedu 4:0 i osvojila svoj treći i zasad posljednji europski naslov. Od bečkog Pratera 2008. do Gelsenkirchena ovoga četvrtka to je dakle šest dvoboja, dok je sve započelo 1980. u Italiji kada je završni turnir EP-a prešao na format s osam reprezentacija (na prvih pet od starta 1960. sudjelovale su samo četiri reprezentacije).

Bila je to ujedno i otvarajuća utakmica u skupini B, igralo se u Milanu, a završilo je početnim rezultatom 0:0. Pokazalo se da je to Španjolcima bio jedini bod u skupini u kojoj su još bili Belgija i Engleska, dok su Talijani dohvatili polufinale, ali u njemu su poraženi od kasnijeg pobjednika Zapadne Njemačke. U borbi za treće mjesto također su izgubili od tadašnje Čehoslovačke i to nakon izvođenja jedanaesteraca.

Španjolci su imali razdoblje od 72 godine bez pobjede

Osim sedam ogleda na završnim turnirima Europskih prvenstava, sastajali su se Španjolska i Italija i na drugim velikim natjecanjima. Prvi od njihovih 40 dvoboja dogodio se 1920. na Olimpijskim igrama u belgijskom Antwerpenu. Španjolska je u polufinbalu pobijedila rezultatom 2:0 i kasnijim trijumfom nad Nizozemskom postala olimpijski pobjednik. Oba gola dao je Sesumaga, ali po tadašnjem vrataru Ricardu Zamori i napadaču Rafaelu Morenu Aranzadiju zvanom Pichichi, danas imaju naziv nagrada za najboljeg vratara i strijelca La Lige.

Italija je uzvratila na Olimpijadi 1928. u Amsterdamu kada je u četvrtinalnoj utakmici slavila s uvjerljivih 7:1, što je i najuvjerljivija pobjeda neke reprezentacije dosad, a zanimljivost je u tome što je to bila ponovljena utakmica jer tada nije bilo produžetaka. Prva je završila 1:1.

Isto je bilo na Svjetskom prvenstvu u Italiji 1934. godine. Ponavljalo se četvrtfinale, najprije je bilo 1:1, a onda 1:0 za Italiju pogotkom Giuseppea Meazze, čije ime sada nosi stadion u Milanu. Italija je kao domaćin bila i svjetski prvak pobjedom u finalu protiv Čehoslovačke.

I 60 godina kasnije, na Mundijalu u Americi 1994. opet su se sastali u četvrtfinalu, a ovaj put Talijani su slavili omjerom 2:1 kada su strijelci bili Roberto i Dino Baggio, dok je za Španjolce poentirao Jose Luis Caminero. Italija je u finalu izgubila od Brazila nakon jedanaesteraca. Španjolska pamti i Olimpijske igre 1992. u Barceloni i pobjedu 2:0 nad Italijom što joj je bila prva nakon čak 72 godine, točnije od one prve iz Antwerpena 1920. Posljednji ogled bio je u polufinalu Lige nacija 2023. U Rotterdamu, a Španjolska je slavila 2:1 i kasnije trijumfom nad Hrvatskom uzela zlato.

U ukupnom omjeru od 40 utakmica, Španjolci imaju 15 pobjeda, a Italija 12, dok je 13 puta završilo bez pobjednika. Napomenuti treba da se pod pobjede računaju i one boljim izvođenjem jedanaesteraca. (tr)

Drugi ogled igrao se osam godina kasnije kada je još uvijek samo Zapadna Njemačka bila domaćin, opet u skupini, a Italija je na stadionu u Frankfurtu pobijedila s minimalnih 1:0 (strijelac je bio Gianluca Vialli u 73. minuti) i još jednom u konačnici osigurala polufinale, a Španjolci su i te 1988. opet zapeli u skupini. Talijani pak nisu ni ovaj put prošli u finale, zaustavio ih je u polufinalu tadašnji SSSR trijumfom 2:0, a utakmice za treće mjesto više se nisu igrale.

Uslijedila je potom i dvadesetogodišnja pauza u dvobojima Italije i Španjolske na Eurima, da bi 22. lipnja 2008. došla četvrtfinalna utakmica u Beču. Za Španjolce ona je bila povijesna prekretnica jer su konačno svladali Talijane na europskim završnim turnirima i prvi put u ovom stoljeću, a u konačnici i osvojili naslov prvaka na prvenstvu igranom u Austriji i Švicarskoj. No, nije bilo lako jer 90 minuta i produžeci nisu donijeli pogotke i moralo se prići izvođenju jedanaesteraca.

Španjolci su bili u crnom nizu od tri četvrtfinala koja su gubili na raspucavanju (ne ispadaju tako samo Englezi), ali te noći u junaka se promentnuo vratar Iker Casillas. Obranio je udarce koje su za Italiju uputili Daniele De Rossi i Antonio Di Natale, te je rezultatom 4:2 vrsta koju je vodio iskusni izbornik Luis Aragones izborila polufinale. U njemu je pregazila Rusiju rezultatom 3:0, a onda u finalu svladala Njemačku 1:0 pogotkom Fernanda Torresa za drugu titulu europskog prvaka nakon one iz 1964. godine osvojene na domaćem terenu.

Sve je od tada krenulo vrhunski za Španjolce, bili su svjetski prvaci 2010. u Južnoj Africi, a 2012. jedini su u povijesti i obranili europsku krunu. Ovaj put ih je s klupe vodio Vicente del Bosque, u skupini su s Italijom odigrali 1:1, ali u finalu je bilo razbijanje 4:0, iako je cijelo prvenstvo Furija igrala bez klasičnog špica i bio je to vrhunac moći njihove "tika-take".

No, nije ni Italija "tikva bez korijena" jer ipak je riječ o četverostrukom svjetskom prvaku, a za nokaut u Kijevu vratili su družini s pirinejskog poluotoka punom mjerom. Najprije su ih u Francuskoj 2016. razvlastili trona i to već u osmini finala. Igralo se na pariškom St. Denisu, a stoper Chiellini i napadač Pelle zavili su u crno Del Bosqueov sastav. Španjolski napad tada je neuspješno predvodio Alvaro Morata, jedini igrač koji će i osam godina kasnije nastupiti u međusobnom dvoboju, koji se čeka u Gelsenkirchenu. Talijani tadašnju pobjedu nisu kapitalizirali jer već u četvrtfinalu ispali su od Njemačke nakon izvođenja udaraca s 11 metara, ali zato će im konačnu sreću donijeti takozvano putujuće Europsko prvenstvo koje se trebalo održati 2020. godine, ali zbog pandemije koronavirusa igralo se po europskim gradovima 2021.

IZ DVA TABORA

ŠPANJOLSKA

Simon: Prolaz nije dosta, želimo pobijediti Italiju

Odlična atmosfera vlada u kampu Španjolske nakon trijumfa nad Hrvatskom, a sve ide po planu za izbornika De la Fuentea i u pripremama za dvoboj s Italijom. Pred novinare je jučer izašao vratar Unai Simon, koji je obranio kazneni udarac Bruni Petkoviću.

- Slutio sam da će Petković pucati u svoju lijevu, a moju desnu stranu i zato sma se bacio i obranio. Još dok je izbornik bio Luis Enrique mnogo me upozoravao na igru nogom, tu još želim napredovati - kazao je Simon poslije čije greške je kazneni udarac skrivio Rodri.

- S Italijom će mi ovo biti četvrti ogled, a svi dosadašnji bili su vrlo intenzivni i vrlo neizvjesni. Takvog očekujem i u Gelsenkirchenu, a nama i njima će biti jako teško - smatra Simon.

- Nema euforije, ali ni opušranja nakon pobjede nad Hrvatskom. Ne zadovoljavamo se time da nam bod može donijeti prolaz, već želimo pobijediti Italiju! Moramo zadržati ono dobro što je učinjeno protiv Hrvatske i sve još unaprijediti. To je jedini recept jer doći će ubrzo utakmice u kojima moramo pobjeđivati da bismo ostali u turniru, a zna se da mi vjerujemo da nas Luis de la Fuente može odvesti vrlo blizu ili do osvajanja Eura - odlučan je vratar Athlketica iz Bilbaa Unai Simon, koji je imao lakšu ozljedu zgloba zbog koje kani i na operaciju, ali tek nakon turnira u Njemačkoj. (tr)

-----

ITALIJA

Frattesi: Kolektiv je ključ, treba nam talijanski duh

Italija je krenula u obranu naslova pobjedom nad Albanijom 2:1 nakon preokreta, a iako su društvene mreže gorjele od sprdanja na račun "autoasistencije" iz auta kojom je branič Intera Federico Dimarco dan uoči Bajrama počastio Bajramija, koji je golom u 23. sekundi postao najbrži strijelac na Europskim prvenstvima, Dimarcov suigrač iz Intera Davide Frattesi nije zabrinut za njegovo samopouzdanje.

- Svakome se dogodi pogreška, ali u nogometu uvijek pobjeđuje kolektiv. Tako smo i mi nakon početnog šoka preokrenuli i svladali Albaniju, a isto tako ćemo se spremati i za okršaj sa Španjolskoj. Nije nam cilj braniti španjolske individualce jedan na jedan, već da se usredotočimo na grupu, na jedinstvo i žrtvu. Sve dobro u igri možemo napraviti samo zajedno, isto kao što Yamal nije jedini odlični i opasni igrač u Španjolskoj - kaže veznjak Azzurra.

- Protiv Španjolske će biti više prostora nego protiv Albanije i morat ćemo ga iskoristiti. I dalje ćemo pokušati igrati sa što većim posjedom, iako znamo da će biti teže imati toliko vremena loptu kao u subotu. Trebamo biti i oprezni u fazi obrane i pokušati ne primiti gol. Sadašnji igrači u veznom redu La Roje su vrlo jaki, a podsjećaju na ona tri njihova fenomena iz prošlosti, koji vam nikada nisu dopuštali da uzmete loptu pojedinačno. Španjolska je ispred nas i zbog toga ćemo morati pokazati talijanski duh koji je s nama godinama, a mnogo očekujemo i od Scamacce i da ovaj put zabije - naglasio je Davide Frattesi.

Italija i Španjolska svoj su dvoboj imali zakazan u polufinalu 6. srpnja na londonskom stadionu Wembley. Talijani su poveli u 60. minuti pogotkom Chiese, ali u 80. minuti Morata je izjednačio na asistenciju Danija Olma. Odvelo je to dvoboj u produžetke kao i 2008. u Beču, golova više nije bilo, pa je odluka opet bila na izvođačima jedanaesteraca i vratarima. Ovaj put talijanski čuvar mreže

Gianluigi Donnarumma odnosi pobjedu, a za Španjolce je neuspješan bio baš dvojac kreator pogotka Morata - Olmo. Italija je u finalu s Engleskom gdje se događa identičan scenarij, opet 1:1 nakon 120 minuta i opet trijumf nakon jedanaesteraca i drugi naslov prvaka Europe nakon 53 godine čekanja kojeg je potpisao izbornik Roberto Mancini.

Tko će kome pokvariti planove u Njemačkoj tek će se vidjeti, a nakon što su u uvodnom kolu svladali Hrvatsku i Albaniju, sastavi izbornika De la Fuentea i Spallettija mirno dočekuju dvoboj iz kojeg bi im statistički gledano i bod trebao biti dovoljan za plasman u nokaut fazu. Možda će ta činjenica donekle uvjetovati i taktiku, ali nije lako što se sprema u kuhinjama oba stratega.

image

Spalletti i De la Fuente

CHRISTOPHE SIMON Afp

Linker
19. lipanj 2024 13:53