BEN STANSALL Afp
TEK MU JE 27 GODINA

Zvijezda prvog favorita Eura u krizi. Izbornik ga ostavio kod kuće, on ugasio društvene mreže

Napadač Manchester Uniteda željet će što prije zaboraviti prošlu sezonu u kojoj je igrao jako loše
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 08. lipanj 2024. 18:59

Manchester United je turbulentnu prošlu sezonu uspio ipak okončati na najbolji mogući način. Naime, družina s Old Trafforda na Wembleyju je iznenadila favorizirani Manchester City i osvojila FA kup, tako da u crvenom dijelu Manchestera ipak mogu zadovoljnije krenuti u slaganje momčadi za sljedeću sezonu.

Još uvijek je nepoznata sudbina menadžera Erika ten Haga, odnosno hoće li Nizozemac ostati na klupi Crvenih vragova, ali isto tako je realno očekivati podosta promjena i u igračkom kadru koji je na papiru realno bio dovoljan za borbu za sam vrh premierligaške ljestvice, ali je u konačnici bilo i podosta igrača Manchester Uniteda koji su na travnjaku pokazali puno manje nego što se to od njih očekivalo, pa je osvojeno tek osmo mjesto.

Jedan od spomenutih primjera je i ne tako davno najbolji igrač Manchester Uniteda Marcus Rashford. Blistao je Rashford prije dvije sezone i bio nerješiva enigma za suparničke obrane uz 30 postignutih pogodaka u svim natjecanjima. uz neupitno mjesto u kadru izabrane vrste Engleske, no u prošloj sezoni je postigao samo sedam ligaških pogodaka, a kako jedna nevolja nikada ne dolazi sama, tako se ovaj napadač nije našao na popisu engleskih reprezentativaca za nastup na Europskom prvenstvu u Njemačkoj.

Cijeni ga, ali...

Izbornik engleske reprezentacije Gareth Southgate je veliki štovatelj Marcusa Rashforda i njegovih nogometnih kvaliteta, no ovog puta niti on nije imao milosti prema ovom 26-godišnjaku, koji je ipak imao puno manji kredit kod Southgatea u trenutku igračke krize nego što su to imali, primjerice, Henderson ili Phillips.

image

8 golova je ukupno postigao Rashford u prošloj sezoni

JUSTIN TALLIS Afp

- Nije uopće sporno kakav je igrač Marcus Rashford, ne mora mi nitko objašnjavati što može učiniti na travnjaku kada je u pravoj formi. I dalje sam njegov veliki štovatelj, ali i sam Rashford, ako je realan prema sebi, zna da ono što je pokazivao u prošloj sezoni nije dovoljno da bi se našao u kadru momčadi koja će nastupiti na natjecanju kakvo je Europsko prvenstvo. Neki drugi igrači su, kada je napadački dio momčadi u pitanju, ostvarili bolji dojam od Rashforda i zato su ovog puta oni u prednosti - istaknuo je Southgate.

Legendarni Wayne Rooney smatra da je jedan od Rashfordovih problema to što ne priča puno i nema lidersku crtu u svlačionici Manchester Uniteda u kontekstu onoga što znači za momčad, no Rashford nije želio polemizirati sa svojim bivšim suigračem...

- Svatko ima pravo na svoje mišljenje, a pogotovo netko tko je imao takvu karijeru kakvu je imao Rooney. I sam sam svjestan da je prošla sezona za mene bila jako teška i loša. Od svega se na određeni način moram odmoriti i resetirati kako bih u potpunosti spreman dočekao početak priprema. Za početak prekidam sve aktivnosti na društvenim mrežama - istaknuo je Rashford.

Iako izgleda da mu igračka karijera već traje ‘čitavu vječnost’, Marcus Rashford još nije napunio niti 27 godina u životnom kalendaru, ali nakon osam godina igranja za Manchester United nominalno najbolji napadač Crvenih vragova je na svojevrsnoj igračkoj prekretnici. Doduše, nije prvi put da je Rashford u kriznom periodu, još teže razdoblje je prolazio kada je u finalu Europskog prvenstva 2021. promašio jedanaesterac u raspucavanju u finalu s Italijom na Wembleyju.

Neće ga prodati

No, Rashford se nakon tog šoka uspio vratiti na pravi put i odigrao jednu od najboljih sezona u karijeri, a nešto slično se nada da može izvesti i ovaj put. Iako neki engleski mediji špekuliraju da bi nakon svega navedenog Rashford mogao biti prodan, Manchester United za sada stoji iza svog napadača i nema ga namjeru prodati iako se najavljuje da bi više od deset igrača moglo napustiti redove Crvenih vragova.

Rashford je, bez obzira na tešku prošlu sezonu, ipak preznačajan igrač za Manchester United da bi ga se velikan s Old Trafforda samo tako riješio.

TRI LAVA

Maddison i Jones otpali sa Southgateova popisa

Engleski izbornik Gareth Southgate otpisao je veznjaka Tottenhama Jamesa Maddisona i veznjaka Liverpoola Curtisa Jonesa s privremenog popisa od 33 igrača za Euro 2024. Maddison je zaigrao u prijateljskoj utakmici Engleske protiv BiH u ponedjeljak, ušavši s klupe u 3:0 pobjedi na St James‘ Parku.

Međutim, on je prvi od sedam igrača koji će otpasti s popisa kada Southgate u subotu objavi konačan popis s imenima 26 igrača koje vodi na Euro. Maddison je do sada odigrao sedam utakmica za Englesku, a u Tottenham je došao iz Leicestera za 40 milijuna funti prošlog ljeta, ali mu je početak sezone obilježila ozljeda. Engleska je na Euru u Njemačkoj u skupini C sa Slovenijom, Srbijom i Danskom. (h)

Linker
08. lipanj 2024 18:59