Cropix, Afp
NIŠTA OD ČUDA

Hrvatska je ispala s Eura. Slovenci slave povijesni uspjeh, Srbi se vraćaju kući

Nisu nam se poklopili rezultati potrebni za osminu finala
Piše: Kazimir Guberina, SNObjavljeno: 25. lipanj 2024. 22:55

Danska - Srbija 0:0

München, Allianz Arena

DANSKA: Schmeichel - Andersen, Christensen, Vestergaard - Bah, Hojbjerg, Hjulmand, Maehle - Eriksen (od 88. Poulsen) - Hojlund (od 59. Dolberg), Wind🟨(od 46. Skov Olsen)

SRBIJA: Rajković - Veljković, Pavlović, Milenković🟨 - Mijalović (od 73. Mladenović), Ilić (od 67. Vlahović), Gudelj (od 46. Jović), Živković - Lukić (od 87. Milinković-Savić), Samardžić (od 46. Tadić) - Mitrović🟨


Engleska - Slovenija 0:0

Köln, RheinEnergieStadion

ENGLESKA: Pickford - Walker, Stones, Guehi🟨, Trippier🟨(od 84. Alexander-Arnold) - Gallagher (od 46. Mainoo), Rice - Saka (od 71. Palmer), Bellingham, Foden🟨(od 89. Gordon) - Kane

SLOVENIJA: Oblak - Karničnik, Drkušić, Bijol🟨, Janža🟨(od 90+1. Balkovec) - Stojanović, Elšnik, Gnezda Čerin, Mlakar (od 86. Stanković) - Šporar (od 86. Celar), Šeško (od 75. Iličić)



Tablice omogućuje Sofascore

Nakon utakmica 3. kola C skupine koje su obje završile bez pogodaka 0:0, reprezentacija Hrvatske se i definitivno oprostila od Europskog prvenstva jer ne može proći s dva boda među četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Engleska i Slovenija odigrali su u Kölnu bez pogodaka 0:0 za povijesni prolaz Slovenije u osminu finala Europskog prvenstva s trećeg mjesta, dok je druga Danska koja je od Slovenije bolja po kriteriju žutih kartona. Naime, ove dvije reprezentacije imaju remi iz međusobnog susreta, a s obzirom na to da su nakon tri kola u skupini imale i jednaku gol razliku, o konačnoj poziciji odlučivali su žuti kartoni. A Slovenija je imala jedan više (7:6) koji je dobio njihov pomoćni trener Milivoje Novaković. I to upravo protiv Danske. Tako su Danci završili na drugom mjestu, što ih u osmini finala vodi na Njemačku. Englezi i Slovenci će u srijedu saznati tko će im biti suparnici.

image
ADRIAN DENNIS Afp

U prvom poluvremenu Tri lava su pokazala još jednu traljavu predstavu uz tek dvije suvisle akcije i poništeni pogodak Sake zbog zaleđa. Engleski izbornik Gareth Southgate uvrstio je Gallaghera u prvu jedanaestoricu, dok je Palmer unatoč pritisku otočkih medija ostao ponovno na klupi za pričuve. Slovenci su se odigrali još jednu organizirano poluvrijeme uz odličnu taktičku disciplinu pod zapovjedništvom Matjaža Keka. S obzirom na igrački kadar pomalo je nestvarno da je Engleska u pet poluvremenu na Euru izgledala kao neka prosječna reprezentacija bez gotovo ikakvog okusa i mirisa. No, cilj opravdava sredstvo bez obzira na malo je reći velika i često neutemeljena nadanja engleske javnosti.

U nastavku su Englezi zaigrali nešto bolje što i nije bilo pretjerano teško s obzirom na ono što su Kane i suigrači pokazali u prvom poluvremenu, no bez stopostotnih prigoda za papirnatog favorita. U 71. minuti Southgate se napokon smilovao i Palmera u nastojanju Engleza da konačno otključaju slovensku bravu. što se u konačnici nije dogodilo. No, i uz još jedan gotovo očajan nastup, Engleska je osvojila prvo mjesto u C skupini i osmini finala će igrati najvjerojatnije protiv Nizozemske.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Danska i Srbija su u Münchenu također odigrali 0:0. Danci su u prvom poluvremenu bili puno bolji suparnik, ali je Srbe u rezultatskom egalu do odlaska na odmor ostavio vratar Rajković, koji se istaknuo s nekoliko dojmljivih obrana, dok je reprezentaciju Srbije došao s tribina podržati i Novak Đoković.

Izbornik Srbije Dragan Stojković odlučio je iz početne jedanaestorice izostaviti Vlahovića i Tadića, što se s obzirom na događaje na travnjaku nije pokazalo kao dojmljiv taktički potez. Tadić je ipak dobio prigodu u drugom poluvremenu, a u 53. minuti Andersen je pogodio vlastitu mrežu, ali je Dance spasio VAR jer je pogodak poništen zbog zaleđa. Rajković je nastavio briljirati na vratima Srbije spriječivši Dance da zabiju, a Mitrović je postao tragičar nakon nerealizirane prigode u 81. minuti, što je za Dance značilo prolaz u osminu finala, a za Srbiju razočaravajući povratak kući i vjerojatni otkaz izborniku Stojkoviću.

image
TOBIAS SCHWARZ Afp

Nažalost, ishod večerašnjih utakmica ne ide na ruku hrvatskoj reprezentaciji, koja se i službeno oprostila od Europskog prvenstva u Njemačkoj. Podsjećamo, Vatrenima je trebala uvjerljiva pobjeda Engleza, uz bilo kakvu pobjedu Danaca, ali s dva sterilna remija, Dalićevi izabranici su završili svoj put na Euru, a u istom smjeru će i reprzezentacija Srbije.

S druge strane, Slovenija slavi svoj prvi, povijesni plasman u osminu finala Eura.

Kraj utakmica u Kölnu i München​u

90+4. Pokušaj Alexander-Arnolda s velike udaljenosti, završilo je visoko iznad gola.

90+2. Još jedna prilika za Srbiju! Na rubu kaznenog prostora čistu situaciju imao je Milinković-Savić, ali njegov udarac bio je preslab...

90+2. Vjerojatno najozbiljniji pokušaj Engleza došao je daleko u sudačkom dodatku, nakon sjajne kombinacije lopta je savršeno stigla do Palmera, koji pak upućuje mlak udarac, neopasan za Oblaka.

90. 🕖

Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

90. Priliku je sada imala Srbija, Milinković-Savić naciljao je Vlahovića, čiji udarac glavom nije bio opasan.

90. 🕖

Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade u Kölnu.

89. Foden je ubacio opasan centaršut iz slobodnog udarca, Slovenci to čiste tik ispred svog gola.

86.

Evo uzbuđenja na ogledu Slovenije i Engleske!

Prvo je Southgate iz igre izvadio Trippiera i ubacio Arnolda, da bi mu Kek odgovorio s dvostrukom zamjenom - Celar i Stanković za Mlakara i Šporara.

83. 🟨 Mitrović pada u kaznenom prostoru!

Nema jedanaesterca, poludio je Srbin odmah kada je saznao odluku, i posljedično zaradio žuti karton.

81. O ustajalosti i neatraktivnosti trenutnog stanja u Kölnu najbolje govori činjenica da su glavni 'highlightsi' zadnjih 15ak minuta izmjene i žuti kartoni...

80. Priliku je sada imao Mitrović. Iz dobre pozicije u kaznenom prostoru gađao je pokraj gola.

Vizualna prezentacija trenutnog stanja na terenu na objema utakmicama. Dojma smo kako golovi nisu ni "na vidiku".

image
HEIKO BECKER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Heiko Becker/imago Sportfotodienst/profimedia

76.

Evo i simpatičnog momenta sa 'slovenske strane', u igru je prvi put na turniru ušao Josip Iličić, dok je teren napustio Benjamin Šeško.

73. ⇔ Još jedna promjena u sastavu Srbije.

Izlazi Mijalović, a na terenu je sada Mladenović.

72. 🟨

Žuti karton sada je zaradio i Bijol zbog rušenja Harryja Kanea.

71.

Prve minute na Euru dočekao je i Cole Palmer, u igru je ušao umjesto Bukayja Sake.

68. 🟨

Malo je nedostajalo da Šporar sada ide sam na Pickforda. Ipak, Guehi ga je u posljednji trenutak srušio i požutio, a prava je sreća što ga je 'blizina' Stonesa održala samo na opomeni, odnosno tome da nije zadnji igrač u obrani.

67. ⇔ Promjena u sastavu Srbije.

Iz igre izlazi Ilić, a na terenu je sada Vlahović.

63. Ponovno je ogled u Kölnu ušao u mirnije vode... Ne može se reći da engleski igrači ne pokušavaju probiti slovenski blok, ali sve u konačnici bude jalovo i nedorečeno.

60. Christensen puca iz velike udaljenosti, pokušaj je otišao visoko iznad vrata.

57. Opasno žive Slovenci sada, nekoliko obećavajućih centaršuta završilo je u njihovom šesnaestercu, ali uspjeli su se obraniti uz dozu (ne)kvalitete i sreće.

image
ADRIAN DENNIS Afp

55. Odluka je potvrđena, prije autogola Danaca Mitrović je u izgradnji napada bio u zaleđu.

53.

Lopta je danskoj mreži, ali gol je poništen zbog zaleđa! Provjera je u tijeku...

51. Ponovno prijete Danci! Skov Olsen se oslobodio na desnoj strani i zapucao, ali lopta je nakon bloka otišla u korner.

51. Iako je samo otvaranje nastavka bilo skromno, Engleska polako diže ritam i ubrzava igru te sve više prijeti slovenskim vratima.

49. Bolju utakmicu gledamo u nastavku. Na početku su prijetili Danci, a sada uzvraćaju i Srbi s druge strane... No još uvijek bez konkretnijih pokušaja.

image
MIGUEL MEDINA Afp

46. Počelo je i drugo poluvrijeme u Münchenu.

⇔ Oba izbornika odlučila su se na izmjene prije nastavka utakmice.

Kod Srbije ulaze Tadić i Jović, a na klupi su ostali Samardžić i Gudelj . U danskim redovima izašao je Wind, a ušao je Skov Olsen.

46. Počelo je drugo poluvrijeme u Kölnu.

⇔ Southgate se tijekom predaha odlučio na jednu izmjenu, izvadio je Gallaghera iz igre i prvi puta na turniru minute dao 19-godišnjem Mainoou.

Slične priče gledamo na objema utakmicama skupine C. Engleska je krajem poluvremena počela nešto konkretnije napadati gol Slovenaca, ali i dalje gledamo neuvjerljivu predstavu Southgateovih igrača. U Münchenu su utakmicu bolje otvorili Danci, imali su nekoliko konkretnih prilika, ali je i njihova dominacija krajem poluvremena "isparila"...

KRAJ PRVOG DIJELA U MÜNCHENU

45. 🕖

U Münchenu će se igrati jedna minuta sudačke nadoknade.

KRAJ PRVOG DIJELA U KÖLNU

44. Kombiniraju uporno Englezi, ali redovito im nedostaje to završno dodavanje ili udarac.

Danski strateg Kasper Hjulmand je vidno nervozan. Već je u nekoliko prilika burno reagirao na odluke suca Francoisa Letexiera.

image
ODD ANDERSEN Afp

40. Nova opasnost pred golom Slovenaca, Trippier je ubacio obećavajuću loptu u peterac, a Gallagher i Kane kasne dijelić sekunde da postave glavu, odnosno nogu, i loptu pošalju u mrežu.

39. Nakon što smo gledali nekoliko minuta bez prilika, u dobroj šansi našao se Wind. Ubačaj je došao s desne strane, Hojlund je pao a lopta došla do Winda, koji iz dobre situacije tuče preko gola.

35. Stalo je na trenutak srce Slovenaca! Foden je silovito opalio iz slobodnog udarca s 30 metara, teško da je mogao bolje, ali Oblak je, imajući distancu na umu, bez većih problema stigao uhvatiti 'živu loptu'.

32. S ruba kaznenog prostora tuče Hojlund, Rajković je to obranio.

31. Evo prvog konkretnog i regluranog pokušaja Engleza, Kane je tukao iz dobre pozicije, Oblak to bez problema hvata u naručje.

30. 🟨

Žuti karton zaradio je Hjulmand.

30. Iako smo svjedočili uspavanom početku, utakmica se u međuvremenu ipak otvorila te gledatelji na stadionu u Kölnu imaju priliku gledati prilično atraktivan susret.

27. Nova dobra akcija Engleza, Foden je na kraju poslao loptu za Kanea, koji je ipak za korak zakasnio za istom.

image
ADRIAN DENNIS Afp

23. Lopta je u srpskoj mreži, no pogodak je odmah opravdano poništen zbog prekršaja na vrataru Rajkoviću.

22. 🟨

Prvi je kod Slovenaca požutio Janža. I to bi se u nekim kombinacijama moglo pokazati ključno za Hrvatsku, u slučaju da konačni rezultat bude 4:1 za Englesku. O detaljnijim kalkulacijama pročitajte OVDJE.

21. Eriksen tuče iz daljine!

Dobar pokušaj veznjaka Manchester Uniteda, u nastavku akcije nakon kornera stvorila se velika gužva. Danci su sve bolji i bolji.

20.

Savršena akcija Engleske u tri poteza! Rice za Fodena, a potonji za Saku koji posprema loptu u mrežu. Ipak, ubrzo je dosuđeno zaleđe te je slavlje slovenskih, ali i hrvatskih navijača naprasno zaustavljeno.

18. Mini - pritisak Danaca. Probio je Maehle sada lijevu stranu, ukrotili su to Srbi, ali pokušaji danske reprezentacije se nastavljaju.

18. Janža je ubacio loptu u peterac, opasno je lejulala pokraj Pickforda, međutim nitko od slovenskih igrača nije je uspio 'dotaknuti' u mrežu.

16. ⚠ Velika prilika za Dance!

Maehle je ubacio, Bah dotrčao s druge strane i pucao glavom malo pokraj gola. Prva konkretna šansa na utakmici.

16. Čini se da ćemo gledati sličnu Englesku kao u prva dva kola, preuzeli su posjed i poprilično umrtvili igru. Kako stvari stoje, slijedi nam nova uspavanka, što, jasno, nisu dobre vijesti za Hrvatsku.

13. Obje momčadi otvorile su utakmicu bez većih rizika. Čekamo prve prilike u Münchenu...

Gareth Southgate ima pregršt dobrih opcija na klupi.

image
JAVIER SORIANO Afp

10. Nakon početne stihije stvari su se ipak primirile, loptu su u svoje noge preuzeli igrači Engleske.

6. Bolje su susret otvorili Slovenci, u nekoliko su se navrata priližili engleskim vratima, prvi udarac ka golu uputio je Šeško, ali bio je to lagan posao za Pickforda.

5. Lijepa akcija Danaca iz slobodnog udarca. Eriksen je podvalio loptu Windu, koji iz dobre pozicije gađa u Rajkovića.

4. 🟨

Milenković je srušio Hojlunda i posljedično zaradio žuti karton.

4. Miran start utakmice na Allianz Areni, Danci drže posjed lopte, još uvijek nema konkretnijih akcija.

3. Na samom otvaranju u prvi je plan upao glavni sudac Clement Turpin zbog dvojbenih odluka na obje strane. Prvo se 'oglušio' na sporni prekršaj nad Fodenom, da bi zatim Slovence zakinuo za prilično evidentan korner.

1. Počele su obje utakmice.

Najavu piše: Goran Čičin-Mašansker

Ono što je Engleska pokazala u prva dva kola skupine C Europskog prvenstva nikoga nije moglo impresionirati. Gary Lineker bio je izravan, igru svojih sunarodnjaka protiv Danske okarakterizirao je kratko i jasno:

- Sra...!

Logično je da takav komentar nije baš najbolje sjeo reprezentativcima, tim više što dolazi od legende engleskog nogometa.

- Nikad ne bih želio iskazati nepoštovanje prema bilo kojem igraču, osobito prema onome tko je nosio reprezentativni dres i koji zna kako je to igrati za Englesku. Uvijek osjećam da bivši igrači i komentatori imaju odgovornost. Znam da moraju biti iskreni i dati svoje mišljenje, ali isto tako imaju i odgovornost bivših reprezentativaca. Jako dugo nismo ništa osvojili, a i ti mnogi bivši igrači također su bili dio te priče. Oni znaju da je teško igrati na velikim natjecanjima. Teško je igrati za Englesku - odgovorio je kapetan Harry Kane na Linekerove kritike.

Činjenica je da Tri lava nisu bila uvjerljiva protiv Danske, a iz tabora reprezentacije nastoje smiriti tenzije.

- Mogli smo biti bolji protiv Danske, ali smo i dalje na vrhu skupine i sve je i dalje u našim rukama. Nema razloga za brigu, ni za paniku - tvrdi vratar Jordan Pickford.

U susretu odluke večeras se Engleska sastaje sa Slovenijom, koja je neporažena u posljednjih osam nastupa, dok je na Euru remizirala protiv Danske i Srbije.

- Svjesni smo toga da moramo popraviti naše izvedbe. Trebamo malo više strukturne discipline u našem pozicioniranju, kao i malo veću pribranost prilikom tranzicije. Također i malo više vjere u naše kvalitete. Bilo je trenutaka, pogotovo u prvih pola sata protiv Srbije, kad smo loptu koristili jako dobro. I ogled s Danskom započeli smo vrlo dobro. Moramo biti spremni za izazove koje donosi Slovenija, kao i njihove vrlo dobre igrače, osobito u napadu - istaknuo je engleski izbornik Gareth Southgate.

Slovenci su u posljednjim trenucima ostali bez pobjede protiv Srbije, ali dojam je da se protiv ne baš uvjerljive Engleske imaju čemu nadati. Timski duh, neumorna trka, koncentracija i disciplina, to su postulati izbornika Matjaža Keka koje dobro pamtimo još iz doba dok je u HNL-u vodio Rijeku.

- Znali smo da je Srbija opasna iz prekida. Možda smo pali u koncentraciji, ali sam svejedno ponosan na igrače i njihovo nevjerojatno srce. Sad smo se okrenuli Engleskoj, moramo podići glave i pripremiti se. Oni su jasni favoriti, no to su bili i Danci i Srbi - rekao je Kek.

U drugoj utakmici 3. kola skupine C sastaju se Danska i Srbija. Iako postoje brojne kombinacije, njihova je računica jasna; pobjeda ih vodi u osminu finala. Danska je prikazala dobar nogomet protiv Engleza, u nekim opcijama igrao bi im i bod, ali Kasper Hjulmand i njegovi igrači sigurno neće ići na remi.

Linker
26. lipanj 2024 00:18