Žan Karničnik i Jude Bellingham

 KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
NEVIĐENA LAKOĆA

Hrvati treniraju igrača koji blista na Euru: ‘Nevjerojatan je. Mnoge je iznenadio, ali ne i nas‘

"Kad imaš trku, tranziciju, disciplinu, i kada te pomazi sreća, onda to tako izgleda", kaže Mihael Mikić
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 28. lipanj 2024. 10:46

Veselimo se, ali od sutra se vraćamo treninzima i pripremama za sljedeću utakmicu. Ovako je, na sebi svojstven način, odmjereno i staloženo, jednim okom već gledajući prema nadolazećim izazovima, Matjaž Kek prokomentirao plasman Slovenije u osminu finala Europskog prvenstva.

Nakon što su remizirale protiv Danske (1-1), a onda ispustile pobjedu u posljednjim sekundama obračuna sa Srbima (1-1), čvrste i kompaktne Kekove trupe u potpunosti su neutralizirale ofenzivne težnje 1,52 milijarde vrijedne engleske reprezentacije (0-0) te s tri boda - prvi put u nacionalnoj povijesti - izborile nokaut-fazu velikog natjecanja. Potaknuti velikim pothvatom zapadnih susjeda, kontaktirali smo Mihaela Mikića. Bivši Dinamov igrač, danas pomoćnik Damira Krznara u prvaku Celju, odlično je upućen u nogometna gibanja u deželi...

- Jako su se dobro pripremili za sve tri utakmice, a to znam jer sam u kontaktu s Kekovim pomoćnikom Boštjanom Cesarom. Puno smo razgovarali na temu Eura, i znam da su jako dobro skautirali suparnike, pomno ih analizirali te se optimalno pripremili za svakog od njih. Odradili su sjajan posao, njihov prolaz u osminu finala Eura, prema mojem mišljenju, i nije toliko iznenađenje - rekao je Mikić za Jutarnji list pa nastavio:

image
ODD ANDERSEN Afp

- Njihov izbornik napravio je odličnu stvar, tijekom kvalifikacija koristio je jedan sustav igre, koji je onda uigravao i na prijateljskim utakmicama. U ožujku je odabrao težeg suparnika u vidu Portugala, kako bi isprobao zatvoreniju varijantu tog sustava, i provjerio kako će funkcionirati tranzicija, a to je sve izgledalo zaista dobro. U pripremnim utakmicama početkom lipnja odabrali su slabije suparnike, Bugarsku i Armeniju, vjerojatno zato što su htjeli vidjeti je li momčad usvojila sve navike, i kako će se ponašati protiv slabijih suparnika, odnosno hoće li biti disciplinirani. I u tim su utakmicama izgledali dobro, igrali su na klasičnu tranziciju i blok u 4-4-2 formaciji, s Benjaminom Šeškom i Andražom Šporarom naprijed, dvije fizički izuzetno moćne i potentne špice.

U istom sustavu Kekova Slovenija, dakle, igra i na Euru, a taj je formacijski kontinuitet, u kombinaciji s kompaktnošću, disciplinom i velikim fizičkim angažmanom, ostvario vrhunski rezultat. Iz hrvatske je perspektive posebno zanimljivo to da su čak četvorica slovenskih prvotimaca (Gnezda Čerin, Janža, Mlakar, Stojanović), kao i izbornik te spomenuti pomoćnik Cesar, bivši HNL-ovci.

- To je kompliment za našu ligu, koju svi poprilično podcjenjujemo, ali kada pogledamo i hrvatsku reprezentaciju, vidimo da je većina igrača proizašla iz HNL-a. Zanimljivo je i da su i Mlakar i Stojanović prošle sezone igrali u Serie B, a sada su na Euru zaustavili moćnu Englesku. To je impresivno, ali kada imaš trku, tranziciju, disciplinu, i kada te malo pomazi sreća, onda to tako izgleda.

Proteklih se dana spekuliralo kako bi slovenski način igre, utemeljen na visokoj fizičkoj potrošnji, mogao dovesti do zamora materijala. Naš sugovornik odbacuje teze takvog tipa.

- Kad si u takvom ritmu i kad si na tako velikom natjecanju, umor ne igra odlučujuću ulogu. To su mladi dečki, njihova se tijela stignu regenerirati, a na klupi imaju još Gorenca Stanovića, Verbiča, Vipotnika, Iličića... Imaju vrlo interesantnu klupu, i vjerujem da će svatko tko dobije priliku odraditi svoju rolu onako kako treba.

U završnom dijelu razgovora dotaknuli smo se i atmosfere u Sloveniji.

- Ne osjeća se pretjerana euforija, Slovenci nisu euforičan narod. Nogomet im nije prvi sport, i nisu imali velika očekivanja, ali sigurno da ih je ovo diglo, osobito nakon utakmice s Engleskom; ljudi nisu mogli sakriti oduševljenje, sreću i ponos. Rekao bih da je ovo jedna odlična reklama za njihov nogomet i osnaživanje svijesti da Slovenci i u nogometnom svijetu mogu imati svoju ulogu - podvukao je Mikić.


O najvećim zvijezdama slovenske reprezentacije, Benjaminu Šešku i Janu Oblaku, prethodno je napisano i rečeno praktično sve, no Mikić nam je pružio dublji uvid i u ostatak Kekove udarne momčadi.

ERIK JANŽA

Igra u poljskoj ligi, discipliniran, fizički moćan i sposoban ponavljati. Gol koji je zabio Dancima dođe kao šlag na tortu. Ispred njega je Mlakar, koji je po vokaciji špica, ali može jako dobro odigrati krilnu poziciju i fizički je također moćan.

ŽAN KARNIČNIK

On je igrač Celja, nevjerojatno dobar, tehnički, akceleracijski, u iznošenju lopte. Odlično prepoznaje situacije kada treba krenuti prema naprijed i osvaja prostor neviđenom lakoćom. Znam da je on mnogima iznenađenje, ali nama iz Celja i slovenske lige definitivno nije.

BIJOL I DRKUŠIĆ

Dva "teškaša" na stoperskim pozicijama. Bijol igra u Serie A, standardan je u Udineseu, taktički i u postavljanjima jako dobar. Drkušić igra u Sočiju, ruska liga nam nije dostupna zbog sankcija, ali je jako dobra, vidjeli smo što su ruski klubovi prije radili u europskim natjecanjima.

PETAR STOJANOVIĆ

Stojanović je inače desni bočni, ali Kek ga je pomaknuo naprijed, ispred Karničnika, i tako je dobio na čvrstini. Desna im je strana nešto defenzivnija, ali zato fenomenalna u tranziciji, s obzirom na to da su i Karničnik i Stojanović bekovi koji mogu puno ponavljati.

GNEZDA ČERIN I ELŠNIK

Dobro drže pozicije, agresivni su u iskakanju, a dobri su i u izgradnji napada, odnosno čuvanju lopte. Treba istaknuti da su slovenski reprezentativci u većini slučajeva standardni u svojim klubovima, odnosno da su u najboljim godinama.

Linker
28. lipanj 2024 10:49