KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
EUFORIJA U SUSJEDSTVU

Bivši nogometaš Dinama: ‘Mislili su nekad da smo skijaši, a sada Beograd gleda kako igramo nogomet‘

‘U bivšoj državi nam nisu dozvolili da budemo nogometno priznati‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. lipanj 2024. 06:27

Slovenija slavi svoje reprezentativce i trenerskog maga Matjaža Keka. Ova momčad je autor najvećeg uspjeha u povijesti tamošnjeg nogometa, prošli su u drugi krug Eura u Njemačkoj.

Ta mala, ali nevjerojatno uspješna sportska nacija koja ima sjajne košarkaše, rukometaše i odbojkaše kad su kolektivni sportovi u pitanju, eto, postala je i nogometni hit. O ostalim velikim slovenskim sportašima u biciklizmu, atletici, te zimskim sportovima ne treba valjda niti pisati. Nakon sjajnog uspjeha Slovenaca na Euru u skupini C s Danskom, Engleskom i Srbijom pratili smo hrvatske portale i komentare, hrvatski nogometni puk također je oduševljen hrabrim dečkima iz Dežele.

Na temu golemog uspjeha slovenskog nogometa porazgovarali smo s Primožom Glihom (56), bivšim nogometašem Dinama koji je kao trener vodio Goricu, Muru i Koper, a bio je izbornik U-21 reprezentacije Slovenije, te najbolje nacionalne vrste Kosova.

- Kladio sam se s prijateljem da dva dana častim ručkom ako izgubimo od Danaca. Zato što smo bili s njima u istoj kvalifikacijskoj skupini, mi smo bili prvi, oni drugi. I vidio sam nakon tih kvalifikacija gdje nam je mjesto - kazao nam je Gliha u uvodu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Ne igraju milijuni

Kada se radi o utakmici sa Srbijom, koja je završila 1:1, a Srbi su izjednačili u sučevoj nadoknadi, onda je rekao ovo...

- Srbi su nam uvijek bili mušterije. Kao što su nam mušterije i Talijani. Tradicija je ponekad vražja stvar, zar ne? Šteta što smo primili onaj pogodak u zadnjoj sekundi, ali nema sad veze, prošli smo.

Konačno, Gliha nam je nešto rekao i o posljednjoj utakmici Slovenaca protiv Engleske, koja je završila bez pogodaka.

- Vrijede Englezi hrpe milijuna eura. Međutim, ne igraju euri. Ono što se pokaže na terenu je neka sasvim druga priča od one koliko tko košta. Kada sam kao izbornik mlade reprezentacije Slovenije igrao sa svim tim jakim i moćnim reprezentacijama, uvijek sam prepoznao njihove minuse. A ti minusi su bili mnogo veći od onog imidža koji su oni imali u medijima, javnosti, raznim rang-listama. I kada smo gledali tu utakmicu Slovenije i Engleske? Kakva je bila razlika, pa nisu nam sve te velike zvijezde stvorile šansu! Kakva je razlika na terenu bila između nas i Engleza? Nikakva. A prije utakmice su svuda ti Englezi bili prikazivani kao izvanzemaljci, favoriti Europskog prvenstva.

image
JAVIER SORIANO Afp

Nisam sumnjao

Kaže nam također da je apsolutno vjerovao da će Slovenija proći ovu skupinu i nastaviti natjecanje.

- Niti jednog trenutka nisam sumnjao. Osim što sam znao da smo dobri, UEFA je omogućila malim reprezentacijama da prođu dalje. To je velika stvar, sjajan potez Kuće europskog nogometa i predsjednika Čeferina. Dala je mogućnost malima da prođu kao treći. Također, povećao se i broj reprezentacija na Euru. To su dva bitna faktora, a postoji i onaj treći. Veliki više nisu tako veliki kao što su, recimo, bili prije dvadesetak godina.

Kaže da je za ‘male’ bilo bitno kako se ulazilo u utakmice.

- Manje reprezentacije na velika natjecanja ulaze s mnogo većom motivacijom i koncentracijom, s većom disciplinom u igri. Veliki dolaze, pak, arogantni, to je njihov najveći minus. A malima najveći plus.

Kaže da je u Sloveniji pravo nogometno ludilo za igračima i izbornikom Matjažom Kekom.

- Logično je to. Ali vidite kako je to zapravo zanimljivo. Slovenija je prošla dalje, a da nije pobijedila niti jednu utakmicu! Bilo je dovoljno samo niti jednu izgubiti. Tri boda iz tri utakmice bila su dovoljna. Nama je legla ova skupina. Za razliku recimo od skupine u kojoj je igrala Hrvatska, koja je po meni bila najteža na Euru. Međutim, budimo realni, Hrvatska je lagano mogla proći skupinu, ali bilo je previše kiksova. Što Slovenija nije imala. Primili ste dva pogotka u zadnjim minutama. Dobro, i mi smo primili jedan protiv Srbije, ali ukupno, mi nismo imali bitnih kiksova. Zato smo mi preživjeli, vi niste.

Nisu nam dali napredovati

Kako je slovenska obrana tako dobra? Karničnik, Drkušić, Bijol, Janža... izgledaju neprelazno. ‘Pojeli’ su Saku, Bellinghama, Fodena, Kanea...

- Ma, ponekad je pitanje vrijede li svi ti nabrojeni igrači Engleske zaista toliko. Da toliko vrijede, valjda bi Sloveniji stvorili neku šansu. Pa nisu ih imali previše niti protiv Srbije, Danske... Evo taj Kane. Dao je ogroman broj golova u Bundesligi, ali koliko je dao na Euru? Nula. Što je jače? Bundesliga ili Euro? Dokaži se na velikom natjecanju, tu zabijaj golove, tu budi najbolji strijelac.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Što ovaj uspjeh na Euru znači za slovenski nogomet?

- Eto, kada sam kao izbornik U-21 reprezentacije Slovenije dobio Srbiju, koja je tada u toj kategoriji bila svjetski prvak, rekao sam da Srbi imaju mnogo bolje menadžere od igrača. Pola tih tada mladih Srba igra danas za A selekciju, zato sam i znao da nećemo izgubiti od Srba. Sada će nakon ovog uspjeha nas Slovence više cijeniti kao igrače i lakše će se naši igrači prodavati. To će se promijeniti.

Kaže da je sada Slovenija i skroz promijenila nogometni imidž koji je imala u bivšoj Jugoslaviji.

- Tada nam i nisu dali napredovati. Nekoliko naših igrača igralo je za Dinamo, netko za Crvenu zvezdu. U bivšoj državi nam nisu dozvolili da budemo nogometno priznati. Mi smo tada bili samo skijaši. Sada je obrnuto, sad Beograd gleda kako Slovenci igraju nogomet. Nije više onako kako su nam nekad predstavljali - zaključio je Primož Gliha.

Linker
28. lipanj 2024 06:30