Marcelo Brozović

 Pressfocus/ddp Usa/profimedia
VIŠE NIJE ISTI IGRAČ

Znate li kad je Brozović odigrao zadnju dobru utakmicu za Vatrene? A Dalić njegovu zamjenu nije vodio na Euro

Izbornik osim Brozovića nema ni jednog zadnjeg veznog, neumornu radilicu, razbijača protivničkih napada
Piše: Mislav ZnaorObjavljeno: 16. lipanj 2024. 07:53

Teško je uprijeti prstom u jednog Vatrenog i kazati da je isključivo on krivac za težak poraz od Španjolske. Jer, Hrvatska je podbacila kao kolektiv, i Zlatko Dalić kao njezin vođa. I točka.

Hrvatski izbornik sad mora prvenstveno podići samopouzdanje igrača, ali i malo izmiješati karte jer formula koju je izmislio za okršaj sa Španjolcima, pokazalo se, nije dobitna. Vjerojatno će biti određenih promjena u sastavu za dvoboj s Albancima, ponajprije u obrambenoj liniji koja u subotu nije bila na razini zadatka. Kao i jedan čovjek koji je godinama unazad bio stup i jedan od najvažnijih igrača reprezentacije, a danas je sve više uteg Vatrenih.

image

Marcelo Brozovic

ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Tko se sjeća kada je Marcelo Brozović zadnji put odigrao dobru utakmicu za Hrvatsku? U redu je ako vam ne pada na pamet, bilo je to davno. Malo ćemo vam pomoći, bilo je to prošlog ljeta kada smo osvojili srebro na završnici Lige nacija. A onda je otišao u Saudijsku Arabiju. I sad u dresu reprezentacije plaća punu cijenu svoje odluke...

Što god tko mislio, i što god govorili stručnjaci na televiziji, sezona izvan europskog nogometa ostavila je traga na Brozoviću. O itekako je ostavila. Priče kako on u saudijskoj ligi pretrči kilometara koliko je i ranije u europskom nogometu, kako je to i dalje "taj" Broz, u subotu su pale u vodu. Pad u njegovoj formi je evidentan, saudijska liga jednostavno nema i ne može imati podražaj jednak europskom nogometu. Nije isto igrati protiv Al-ovog, Al-onog i Milana, Juventusa, Napolija, Manchester Cityja, Real Madrida... Nogomet je takav sport da te samo velike utakmice mogu pripremiti za velika natjecanja, a Brozović ih nije igrao već godinu dana.

image

Brozović iz dana u Interu

Giuseppe Maffia/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia

Kako to obično biva, jedan problem vodi k drugom, a u ovom slučaju Dalić, posljedično, nema soluciju ni za jedan. I to isključivo svojom krivicom. Da, Brozović će vjerojatno i dalje imati veliku minutažu, usprkos nikakvoj formi, samo zato što izbornik za njega nema zamjenu. Dalić je, uključujući i Brozovića, na euro-smotru u Njemačku poveo devet veznjaka, ali osim njega nema ni jednog pravog zadnjeg veznog, neumornu radilicu, razbijača protivničkih napada.

Poveo je, s druge strane, veterana na kojeg ozbiljno ne računa, jednog načetog, kao i igrača koji iza sebe ima tešku ozljedu. Ali ne i Kristijana Jakića, jedinu prirodnu zamjenu za Brozovića unutar obitelji hrvatske nogometne obitelji. Potez je to koji nema logike. Čak i da Jakić nije "taj", mora biti pozicijski i profilom vrlo sličan igrač. Kad se već tako silno borio da izbornici mogu povesti u Njemačku 26 igrača... I na kraju krajeva - izborio.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

Broz je bez ikakve dvojbe jedan od najvažnijih kovača svjetskog srebra iz Rusije, bronce iz Katara i srebra iz Lige nacija, zadužio je Dalića i cijelu Hrvatsku, ali mora se priznati da to više nije onaj stari Brozo. Iz sadašnje perspektive ne bi bilo nimalo čudno da Euro bude njegovo posljednje veliko natjecanje u dresu Vatrenih, u sklopu nove smjene generacija. Dapače, to bi imalo smisla jer SP je za dvije godine, a to su još dvije sezone daleko od vrhunskog nogometa. Osim ako se ne odluči vratiti u Europu...

Linker
16. lipanj 2024 08:15