ANTE CIZMIC Cropix
IZ PRVE RUKE

Vijest koja je uoči Eura šokirala navijače: ‘Mene samo zanima što je jeo ili pio onaj tko je to rekao!?‘

Mnogi Hrvati žive i rade u Njemačkoj, a jedan od njih je poslovni čovjek i nogometni agent Franjo Vranjković
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. lipanj 2024. 17:41

Po Berlinu ćete vidjeti plakate za europske izbore, jedan mladi političar toliko nalikuje Marcu Pašaliću da smo se šalili kako su Vatreni trebali doći glasovati za njega. Uglavnom se smješka s rasvjetnih stupova, pa vjerojatno nije baratao s najvećim budžetom. Tu i tamo naići ćete na koje obilježje Eura, ne računajući na Olimpijski stadion, koji je okićen sa svih strana, ali njemačka prijestolnica živi normalno. Ako ne biste znali da se ovdje od subote igraju utakmice najvećeg kontinentalnog nogometnog događaja, ne biste vjerojatno u to ni posumnjali. To što je Elf južnije te otvara u Münchenu sa Škotskom zacijelo također ima utjecaja.

Mnogi Hrvati žive i rade u Njemačkoj, a jedan od njih je poslovni čovjek i nogometni agent iz Posušja, Franjo Vranjković.

- U Saveznoj Republici Njemačkoj živi negdje oko osamsto tisuća Hrvata. Osvrćući se na gastarbajtere iz početka šezdesetih godina prošlog stoljeća do danas, možemo slobodno reći kako su već četiri generacije Hrvata kontinuirano ovdje. Nedvojbeno su nam Nijemci među najboljim prijateljima, ne samo u Europi. Svi se sjećamo koliko su nam upravo Nijemci pomogli na svaki mogući način u Domovinskom ratu. Njihova vodeća politička dvojka, savezni kancelar Helmut Kohl i ministar vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscher, bili su prvi koji su se otvoreno zauzimali za slobodnu Hrvatsku, dok su danas također Nijemci ti koji najčešće svoje odmore i ljetovanja provode kod nas - kaže Vranjković, kojeg smo pitali kako se hrvatski navijači trebaju ponašati u Njemačkoj i što od Nijemaca mogu očekivati.

image
ANTE CIZMIC Cropix

- Njemački nogometni savez uspio je donekle nogometnu groznicu prenijeti na ustanove i građane. Gradili su blagu kampanju, razočarani svojim nastupima zadnjih godina, pa smjenom izbornika, ali i zbog ekonomske i društvene situacije u državi. Mogu se primijetiti ponegdje okićeni balkoni, prozori. Osjeća se sitno uzbuđenje, koje dodatno pokušavaju uvećati medijske kuće podsjećajući na Svjetsko prvenstvo 2006. godine, zbog kojeg se čitava država tjednima nalazila u veselom raspoloženju - rekao je.

Kontrole na carini

Naglasio je potom sljedeće...

- Kod ustanova vlada strah, najviše strah hoće li moći svima pružiti sigurne uvjete, hoće li se posjetitelji i domaćini osjećati sigurno. Tu je politički islam, koji je uvijek prijetnja, ali tu je i domaći desni radikalizam, koji izaziva i provocira. Njemačke institucije se boje isto tako nedoličnog ponašanja navijača nekih reprezentacija, kao što su Englezi, koji su najčešće nasilni, ali jednako toliko, čak još više, boje se provokacija ideoloških grupacija, bilo one lijeve ili desne. Među onima koji su posebno na oku FIFA-e, UEFA-e, pa i službenih njemačkih organa, svakako su Talijani i Hrvati.

Navijači dolaze u dresovima, nedavno je plasirana čudna priča da će biti kažnjeni ako nisu originalni. O čemu se točno radi?

- Jedna je televizija u Hrvatskoj napravila prilog kako će Nijemci kažnjavati ako netko dođe u falsificiranim dresovima ili majicama u Njemačku te da će se kazne izricati na licu mjesta. Postavlja se pitanje što su ta gospoda koja su pisala tu vijest jela ili pila? Ako se radi o zaštiti prava, to samo radi carina, kako u Hrvatskoj, tako i u Njemačkoj. Znači, pri samom ulazu u Njemačku možete biti kontrolirani i ako vam pronađu deset novih kopiranih majica ili dresova, polaze od toga da s time želite trgovati, pa će vam robu oduzeti i udarit će vam novčanu kaznu na licu mjesta, ali ono što imate na tijelu, odnosno, već korištenu odjeću kao dio vaše prtljage nitko vam neće dirati.

Što još navijač koji dođe ovdje mora znati o Njemačkoj?

- Za zemljake koji nisu nikad bili u Njemačkoj ili su bili samo u prolazu treba reći - kad bi Nijemac sa sjevera i Nijemac s juga Njemačke međusobno razgovarali svojim dijalektima, trebao bi im prevoditelj. Nijemac se uvijek tuži na vrijeme, kad je sunce njemu je presunčano, kad je kiša njemu je prekišno. Nijemac inzistira na svojim pravima, ako ima prednost u prometu, sve da u tom trenutku promet stoji, on te neće pustiti ući u traku, nemoj niti očekivati. Daleko najviše prometnih i javnih znakova ima u Njemačkoj. Njemačka bez znakova nije Njemačka. Nemoj parkirati niti jednu minutu auto na privatnom vlasništvu. Odmah dolaze pauk i policija. Nijemci se ljute kad ih mi zovemo Švabe. Schwaben je jedna regija između Stuttgarta i Augsburga. Oni su Švabe. Švabe slove kao jako škrti. Nijemac posjeduje izraženu točnost i učinkovitost, sklonost redu i birokraciji, privrženost automobilskoj kulturi te ljubav prema pivu i kobasicama.

Još je istaknuo:

- Ako vam treba policija ili Hitna pomoć, hitni poziv 112 vrijedi u čitavoj Europskoj uniji, pa tako i u Njemačkoj. Posudite u tom slučaju telefon od nekog domaćeg ili zamolite njega neka nazove.

Na kraju nam je kazao:

- Moja je želja da Hrvatska bude prvak Europe 2024. i da nakon toga vidim Zlatka Dalića kao kandidata za predsjednika države na skorašnjim izborima.

Linker
13. lipanj 2024 17:44