CHRISTOPHE SIMON Afp
Robert Matteoni
KAPETAN TREBA PODRŠKU

Vidljivo je da u Modrićevim nogama nedostaje jedna stvar. Dalić je povukao dobar potez

Nemamo dvojbe da će u drugom susretu biti bitno razigraniji i predvoditi Vatrene
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 17. lipanj 2024. 22:38

Od 2006. do 2024. nakupilo se (najviše) brdo nastupa Luke Modrića za Hrvatsku. Nema dvojbe da je kroz vrijeme nastupanja za Vatrene postao najvažniji igrač reprezentacije, uz čiju je ulogu na terenu, ali i kao lidera grupe, Hrvatska ostvarila senzacionalne domete.

Uspoređujući SP 2006. i europsku smotru 2024. u Njemačkoj dvije su velike razlike u statusu najboljeg hrvatskog igrača svih vremena. Prva je dob. Na SP je u Njemačkoj stigao na pragu 21. rođendana. Uz to, bio je u punoj evoluciji kao igrač koji ima nešto posebno i predvodi Dinamo i za kojeg je bilo predodređeno da će ostvariti veliki transfer i internacionalnu karijeru. Na ovaj Euro, 18 godina kasnije, Modrić je stigao na pragu 39. rođendana. Već po tome je senzacionalan, a pogotovo zbog prtljage trofeja, klupskih, individualnih i reprezentativnih, koju vuče ponosno sa sobom kao pokazatelj fantastične karijere.

No Modrić je na Euro stigao s najmanje minutaže u nogama otkako je postao profesionalni nogometaš. U Realu je ove sezone skupio 46 nastupa uz 2243 minuta, što je u prosjeku 48,7 minuta po utakmici. Starter je bio u 23 nastupa (50%), a tek u 6 nastupa ostao je na terenu svih 90 minuta.

Doziranje u pravom smislu Carla Ancelottija jest umanjilo minute, ali je Modrić i s dosta prkosa odigrao niz značajnih rola iako su ga mnogi već u Madridu otpisivali. Uslijed tih dobrih učinaka Real je naposljetku odlučio da će s Modrićem potpisati još jedan ugovor na godinu dana...

Jedna od najslabijih predstava

Sve navedeno nije ništa nenormalno. Vrijeme teče za sve, pa tako i za našeg maestra. Je li to uzrok skromne mu partije u Berlinu? Ona jest jedna od najslabijih mu predstava za reprezentaciju, ali je za to niz olakotnih okolnosti. Prije svega podbacila je praktično cijela momčad, koju je Modrić u pravilu znao podizati kad nije išlo.

Ovo je bila prilika da možda suigrači njega podignu jer je vidljivo da u Modrićevim nogama nema ritma. Igrač koji je fantastičnu karijeru izgradio prije svega na tehničkoj kvaliteti, ali je klasa postao zahvaljujući eksplozivnosti i brzom prvom koraku, i u ovoj dobi, kao i prije, treba utakmice da bi držao na visokim okretajima svoje tijelo.

Dok je bio mlađi, kad je imao faze manje igranja u klubu (recimo, u jednoj Zidaneovoj startnoj fazi), to se odmah osjetilo u njegovom učinku. Sad, kada je stariji i to na ovim razinama natjecanja, logično je da bude u teškoćama. Naposljetku, Hrvatska je igrala protiv odlične Španjolske, fizički i tehnički moćnog suparnika, koji je jako dobro pritiskao i Modrića, ne dopustivši mu da dođe do prostora i zraka.

Bolji protiv Albanije

Dobro je učinio Zlatko Dalić da ga je izvukao nakon sat vremena i sačuvao za iduću utakmicu, protiv Albanije već u srijedu. Nemamo dvojbe da će Modrić u tom susretu biti bitno razigraniji i predvodnik Vatrenih u utakmici s imperativom pobjede.

Uz to bi s drugom utakmicom trebao porasti njegov natjecateljski ritam i onda je za očekivati da će biti u pravom tonusu protiv Italije. Previše je iskusan, prekaljen i motivacijski fantastičan da bi ovo prvenstvo išlo, i za njega, u drugačijem izdanju...

MODRIĆ S FURIJOM

Odigranih minuta 65

Upućeni udarci 0

Dodiri s loptom 44

Kreirane velike prilike 0

Ključna dodavanja 0

Točna dodavanja 35 (90%)

Točna na svojoj polovici 16 (100%)

Točna na suparničkoj polovici 19 (79%)

Točne duge lopte 1 (50%)

Točno prebačenih paseva 3 (75%)

Točni centaršutevi 0 (0%)

Presijecanja 0

Oduzete lopte 0

Osvojeni posjedi 0

Predriblan po utakmici 1

Uspješni driblinzi 0 (0%)

Ukupni osvojeni dueli 1 (20%)

Osvojeni dueli na tlu 1 (20%)

Osvojeni zračni dueli 0 (0%)

Izgubljeni posjedi 6

Učinjeni prekršaji 2

Pretrpljeni prekršaji 1

Linker
06. listopad 2024 16:57