Dalić, Mario Pašalić i Sučić

 Andrzej Iwanczuk/nurphoto/shutte/shutterstock Editorial/profimedia
TAJNO ORUŽJE ZA ITALIJU

Vatreni je u formi, fizički moćan i briljira na desnom krilu. Kad god je u sastavu, iskoristi šansu

Dalić ima spremna dva jaka aduta za Azzurre, a ako se situacija zakomplicira, na scenu stupa Baturina
Piše: Tomislav Juranović iz NeuruppinaObjavljeno: 23. lipanj 2024. 17:48

Načelna skica Zlatka Dalića lagano se nazire kroz koprenu tajnovitosti oko kampa u Neuruppinu. Posve je logično očekivati da će izbornik napraviti nekoliko strateških promjena, što nalaže, naravno, i igračke rošade. Kakve točno, nije do kraja poznato, ali jasno je da bi u momčad trebali uletjeti momci koji su u nastavku susreta protiv Albanije napravili razliku i okrenuli susret. Barem do 95. minute...

Među njima, dakle, kriju se potencijalno dva aduta za talijansku bravu. Koju, ako gledamo samo međusobne susrete na velikim natjecanjima, znamo otključavati. Sjetimo se, recimo, da smo u Japanu 2002. godine, kada smo bili na izmaku jedne velike generacije, pobijedili tada favorizirane Talijane golovima Rapaića i Olića, a deset godina kasnije je Mandžukić bio strijelac za konačnih 1:1. Činjenica je, doduše, da u oba puta nismo prošli skupinu, ali možda je ovo prilika da promijenimo i tu sudbu. Treba vjerovati...

Kao što treba vjerovati i u ljude s klupe. Jedan od njih svakako je Mario Pašalić. Radi se o igraču koji uvijek nešto doprinese kada se nađe u sastavu "vatrenih". U ukupno 65 utakmica za reprezentaciju, ima deset pogodaka i pet asistencija, a od veznjaka koje imamo u kadru, na ovaj Euro stigao je u formi, fizički moćan i spreman prihvatiti svaku priliku koju dobije. Njegov ulazak kontra Albanije pokrenuo je stvari i ovoga puta logično je očekivati njegov novi učinak.

Ljudi s kojima je Hrvatska proigrala

Gdje točno, ovisi o izborničkim odlukama, ali prema posljednjim informacijama, 29-godišnjak bi trebao zauzeti mjesto na desnom krilu. Gledajući povijest, na tom je mjestu, recimo, u kvalifikacijama za ovaj Euro odigrao strašnu utakmicu na gostovanju protiv Turske, kada je upisao dvije asistencije, a oba gola potpisao je Mateo Kovačić. Iza sebe, pak, imao je - Josipa Stanišića... Pašalić je iznimno zahvalan igrač, koji ulazi u završnicu iz drugog plana, ima odličan udarac, ali i igru glavom. Uz takve postavke trebali bi zadavati više problema talijanskoj obrani.

image

Luka Sučič

Ante Čizmić/Cropix

Uz Marija Pašalića, mjesto se pokušava naći i - Luki Sučiću. Daleko prije Eura, moglo se nazrijeti da bi Sučić mogao biti tajni adut "vatrenih". Iako izvan fokusa javnosti, Sučić je u Red Bull Salzburgu nakon ozljede uhvatio ritam i postao jedan od ključnih igrača, prema kojem pogledavaju i europski velikani. Premda će neki spominjati manjak defenzivne igre, pogotovo kroz činjenicu drugog albanskog pogotka, Sučić može prema naprijed donijeti ono što ovoj Hrvatskoj kronično nedostaje - brzinu, energiju, okomitost.

Stoga bi odluka da se njega stavi u momčad ispred Kovačića i Modrića trebala biti logična. Konačno, kada je Dalić u drugome dijelu na momčad stavio Sučića, Pašalića, a u špicu gurnuo Budimira, Hrvatska je napokon proigrala. Stoga je za očekivati da Sučić iz epizodne role preuzme jednu od glavnih uloga. Taj 21-godišnjak definitivno je zalog hrvatske vjere.

Preokret igre je nužan

Ako, pak, stvari krenu neočekivanim smjerom, na klupi postoji još jedna opcija. Ime joj je Martin Baturina. Povijest kaže kako nije preporučljivo raditi smjene generacije usred velikih natjecanja, i za takve se stvari bolje pripremiti unaprijed, međutim, i on nudi argumente za mjesto u momčadi. Ne od samoga starta, ali tijekom utakmice svakako. Ima naboj, želju i glad, a pozornica poput Europskog prvenstva ne može biti bolje mjesto za dodatnu inspiraciju. Tri dečka s klupe, dakle, nude dodatne opcije Daliću.

image

Martin Baturina

Ante Čizmić/Cropix

Nakon uvodne dvije utakmice, Hrvatska vapi za promjenama. One, naravno, ne smiju biti stihijske, već smislene i mudre. Dalićeva detekcija, konačno, prst je uprla mahom u energiju i agresivnost, a iako trčimo, nismo dovoljno brzi i okomiti. Ovaj trojac, pak, nudi potencijalno rješenje problema. A Italija traži nužni preokret igre, jer jedino s njim možemo se nadati pobjedi koju ćemo tražiti. Ako je naglasak stavljen na spomenute probleme, kao i igrački pad određenih pojedinaca, onda je potrebno i preuzimanje rizika. Odlučne poteze.

Nije to pritom pokapanje senatora, već traženje rješenja za zid pred kojim smo se našli. Uostalom, s tim igračima, i stariji su prodisali i odjednom se pomladili. Operacija Italija zahtijeva kirurške poteze i otklanjanje mana. Izbornik je na potezu...

Linker
23. lipanj 2024 17:51