Utakmica između Hrvatske i Škotske u Glasgowu 2021.

 BORIS KOVAČEV/CROPIX
POVIJESNA PRILIKA

‘Najnesretnija momčad na svijetu‘ mogla bi odlučiti sudbinu Hrvatske na Euru

Škoti večeras imaju povijesnu priliku prvi put u povijesti proći grupnu fazu
Piše: SNObjavljeno: 23. lipanj 2024. 17:29

Ako ste se ikada zapitali koja je to najnesretnija država u povijesti nogometa, odgovor bi mogao biti pomalo iznenađujuć, a riječ je o - Škotskoj! Nikada u svojoj povijesti nisu uspjeli proći grupu velikog natjecanja, bilo to na europskoj ili svjetskoj smotri. Na dan utakmice trećeg kola skupine A temu je pokrenuo ugledni ESPN, koji podsjeća na sve neuspjehe ove zemlje.

Kada su se kvalificirali na Svjetsko prvenstvo 1998., ono na kojem je Hrvatska bila treća, bend iz Glasgowa Del Amitri napisao je pjesmu "Don‘t Come Home Too Soon", u prijevodu - nemojte kući tako brzo. Nije pomoglo, Škoti su ispali već u grupnoj fazi, upisali su jedan remi i dva poraza. Ujedno i posljednje SP na kojem su igrali do danas.

Svaki put kada su se kvalificirali, ispali su u skupini. Posljednji put na velikom natjecanju su bili prije tri godine (Euro 2020.) u skupini s Hrvatskom koja ih je izbacila pobjedom u trećem kolu. Sada imaju povijesnu priliku prvi put u povijesti proći grupnu fazu.

U trećem kolu igraju protiv Mađarske. Škoti imaju jedan bod, Mađari niti jedan. Ako pobijede, imat će četiri boda što bi im trebalo biti dovoljno da se plasiraju kao treći u skupini. Ne treba previše o tome koliko bi taj ishod razveselio naciju, ali istovremeno i zakomplicirao stvari Hrvatskoj.

Naime, Vatreni će pozorno pratiti ovaj dvoboj i navijati za neriješen ishod. U tom bi slučaju Škoti imali dva boda te bi u nekim kombinacijama i neriješen ishod s Italijom mogao Hrvatskoj osigurati prolaz dalje.

Naravno, sve ovisi i o raspletima u skupinama C i F, gdje također postoji mogućnost da trećeplasirani ima dva boda, a onda na scenu stupa gol-razlika koja Vatrenima ne ide u prilog zbog poraza od Španjolske s tri pogotka razlike.

Linker
23. lipanj 2024 17:32