ANTE CIZMIC Cropix
NESLAVNA TRADICIJA

Sad bi zaista bilo dosta agonije: Stiglo je vrijeme da razbijemo i to ružno ‘prokletstvo Njemačke‘

Njemačka nam zasad nije sretna, najviše Hrvata, najveći spektakli po gradovima, a loši rezultati
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. lipanj 2024. 12:55

Hrvatska za prolaz u osminu finala mora dobiti Talijane, a za Zlatka Dalića bi skalp Luciana Spallettija bio jedan od pet najvećih u izborničkoj karijeri. Uz Luisa Enriquea, Ronalda Koemana, Didiera Deschampsa i Ralfa Rangnicka. Pogotovo što ovaj put nema produžetka niti jedanaesteraca, a koliko je god Dalić osvojio tri medalje, na završnim turnirima je u 90 minuta od giganata svjetskog nogometa dobio jedino Argentinu u skupini 2018. godine. Italija bi bila druga navijača reprezentacija što dovoljno govori o poslu koji je pred njim i momčadi.

Zaštitni znak Hrvatske od 2018. godine su prolazi na jedanaesterce ili u produžetku pa su na taj način pali Danska, Rusija, Engleska, Japan i Brazil na svjetskim prvenstvima te Nizozemska u polufinalu Lige nacija. Ukupno je Dalić u 90 minuta osim Argentine svladao i Nigeriju, Island, Škotsku, Kanadu i Maroko.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Njemačka nam zasad nije sretna, najviše Hrvata, najveći spektakli po gradovima, a loši rezultati. Zbrojeno na SP 2006. godine i ovom Euru Hrvatska nije dobila niti jednu od pet utakmica. Tada je imala samo dva remija s Japanom i Australijom nakon poraza od Brazila, sada je izgubila od Španjolske i odigrala 2:2 s Albanijom. Pa je li moguće da u Njemačkoj, za koju će naši uvijek reći da nam je "domaće prvenstvo" baš nikoga nećemo pobijediti? U šest nastupa. Samo ta jedna, da padnu Azzurri, za koje se nekad govorilo da su nam mušterija, ali nismo ih dobili još od 2006. kad je Luka Modrić bio mlad i perspektivan, mogla bi okrenuti sve i lansirati nas ponovno prema značajnom rezultatu. U osmini finala bi protivnik vjerojatno bila Švicarska u Berlinu.

Dalić je izbornički put započeo pobjedom na Andrijem Ševčenkom u Ukrajini, velikim igračem te niti približno toliko uspješnim trenerom. Potom je od zvučnih imena matirao Jorgea Sampaolija koji je vodio Argentinu i Garetha Southgatea izbornika Engleske. Iako su prolazi na jedanaesterce jednako veliki formalno se te utakmice vode kao neodlučene. Penali su samo način da se odluči tko ide dalje.

image
ANTE CIZMIC Cropix

U prvoj Ligi nacija bio je bolji od Luisa Enriquea, premda je prije toga od njega izgubio 6:0. to je ujedno i jedino osvajač Lige prvaka kojeg je Dalić matirao. Osladio se pobjedama na Ryanom Giggsom koji je također više igračko ime i Matjažom Kekom, uglednim trenerom u Sloveniji i Hrvatskoj, ali ne na svjetskoj razini. Na dramatičan način izborio je Katar nakon što je svladao Rusa Valerija Karpina, još jednog većeg igrača nego trenera.

Didier Deschamps dobio ga je u finalu Svjetskog prvenstva, a Dalić mu se barem malkice revanširao u Ligi nacija 2022. godine, tada je bio bolji i od Ralfa Rangnicka koji je vodio Austriju. U polufinalu u produžetku "sredio" je Ronalda Koemana, a nedavno u prijateljskoj utakmici Roberta Martineza.

Iako je pobijedio dva bivša trenera Barcelone - Luis Enrique i Koeman, svjetskog prvaka Deschampsa, uglednog Rangnicka, ako svlada Spallettija to će mu biti golem trofej. Premda je on dugo tražio veliku titulu u Serie A dok je nije osvojio lani u prvenstvu s Napolijem. Triput je izabran za najboljeg trenera Serie A, a prije toga imao je dva ruska prvenstva sa Zenitom. S Romom je u dva navrata bio pobjednik talijanskog kupa. Od svih tih koji su pali na jedanaesterce najjače ima je Brazilac Tite.

DALIĆEVI NAJVEĆI IZBORNIČKI SKALPOVI

1. Didier Deschamps (Francuska)

2. Luis Enrique (Španjolska)

3. Ronald Koeman (Nizozemska)

4. Ralf Rangnick (Austrija)

5. Gareth Southgate (Engleska)

6. Jorge Sampaoli (Argentina)

7. Roberto Martinez (Portugal)

8. Matjaž Kek (Slovenija)

9. Andrij Ševčenko (Ukrajina)

10. Ryan Giggs (Wales)

Linker
28. rujan 2024 19:03