Dani Olmo 

 Pedro Paulo Diaz/imago Sportfotodienst/profimedia
POTEZ PROFESIONALCA

Olmo jednim potezom oduševio Španjolce prije okupljanja, od njega očekuju velike stvari na Euru

Prvi suparnik Vatrenih okupio se na pripremama, došli su svi osim igrača Reala i Laportea
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 02. lipanj 2024. 10:18

Nogometna reprezentacija Španjolske okupila se u prijepodnevnim satima subote u Las Rozasu. Izbornik Luis de la Fuente na preliminarni popis postavio je 29 imena, u kamp su stigli svi osim Danija Carvajala, Nacha Fernandeza i Joselua, koji su subotnju večer proveli na Wembleyu s Realom, te Aymerica Laportea jer stoper je u petak igrao (i izgubio) finale Arapskog kupa s Al Nassrom.

Španjolci su prvi trening odradili u 19 sati, a potom zajedno pogledali finale Lige prvaka. Trening je bio otvoren i za navijače, što u nadolazećim terminima vjerojatno neće biti praksa. Tamošnji mediji nisu nam ponudili pregršt udarnih informacija iz kampa reprezentacije, prvi dan okupljanja završio je u drugom planu jer sav izvjestiteljski fokus ostao je usmjeren na finale najjačeg klupskog natjecanja Europe. Oni rijetki, koji su se ipak okrenuli Las Rozasu umjesto Londonu, u prvi plan postavljaju - Danija Olma.

image

Dani Olmo

Mutsu Kawamori/aflo/profimedia

Bivši igrač Dinama već je zaradio nove simpatije španjolskih medija i navijača, jer u kampu se pojavio tri dana prije svih. Olmo je ranije zatražio od RB Leipziga da ga oslobode igre u posljednjem bundesligaškom ogledu kako bi se u potpunosti mogao fokusirati na Europsko prvenstvo, a već u srijedu preuzeo je karticu hotelske sobe i do subote pružao dobrodošlicu ostatku suigrača. Neki su krenuli u akciju i prije prvog treninga - Olmo, Martin Zubimendi, Marc Cucurella i Pedri samostalno su vježbali izvan zakazanih termina.

Upravo će Olmo nositi veliki teret na leđima. Na temelju izvrsnih partija pod reprezentativnim grbom i odličnih izvedbi u prijateljskim utakmicama - posebice protiv Brazila (3:3) krajem ožujka - Španjolci očekuju da će Olmo diktirati tempo igre na Euru, tim više što mu se dodatni prostor otvara izostankom Marca Asensija s De la Fuenteova popisa. Izbornik Furije do 7. lipnja mora izbaciti trojicu pozvanih da bi zadovoljio kvotu, a tvrdi da već i jako dobro zna svojih 26 imena za Njemačku, dok kao kriterije odabira navodi analizu, podatke, subjektivni dojam i senzacije.

- Jasno bih vam rekao tko sve ide na Euro, no odlučio sam iskoristiti propise i mogućnost proširene preliminarne liste. Posljednjih mjeseci mnogi su se igrači ozljeđivali, zato sam odlučio dodati još tri igrača koja ću razmotriti u slučaju da netko od predviđenih 26 nije spreman. Medije i cijelu naciju molim da ne dramatiziraju u slučaju nekog neželjenog rezultata, moramo osvijestiti da nismo mi jedini favoriti na Euru, već se nalazimo u društvu mnogih takvih reprezentacija - kazao je De la Fuente.

Linker
02. lipanj 2024 10:20