DAMIR SKOMRLJ Cropix
Dražen Antolić
EKSKLUZIVNO ZA SN

Je li ovo jedini Vatreni koji u finalu navija protiv Modrića? ‘Imam razlog biti na strani Borussije‘

Hrvatski defenzivac odradio je vrlo dobru sezonu u Lecceu i zaslužio izbornikovu pozivnicu za Euro 2024.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. lipanj 2024. 20:47

Marin Pongračić odigrao je jako dobru sezonu u Lecceu i dočekao poziv Zlatka Dalića za Europsko prvenstvo. Iako je debitirao još u studenom 2020. godine, prvi će put biti akter velikog natjecanja. Koliko je kvalitetan govori i izbornikova izjava kako ravnopravno konkurira za mjesto u početnoj jedanaestorici. Odlično poznaje albanske i talijanske igrače, a prije svega toga u subotu će sa zanimanjem pogledati finale Lige prvaka njegova bivšeg kluba Borussije Dortmund i Real Madrida.

- Ispunio sam sve ciljeve i želje koja sam imao za ovu sezonu. Igrao sam konstantno, to je bilo jako bitno jer prvi sam put u karijeri imao toliki niz utakmica, ukupno 36 u Serie A. Pritom sam igrao dobro i bio iznimno zadovoljan sa sobom, ne samo kvantitetom, nego i kvalitetom. Naravno, i s time što smo tri kola prije kraja izborili ostanak. Nije bilo lako, ali ispalo je kako je trebalo - kazao nam je Pongračić, s kojim smo razgovarali u Rijeci.

Promijenio mnogo toga

U završnih pet kola Lecce nije izborilo pobjedu, je li se malo opustio?

- Ne, ali u Serie A je teško pobijediti. Liga je iznimno dobra, ima dosta snažnih ekipa i nije jednostavno kao Lecce dobivati utakmice. Malo nam je možda i pala napetost budući da smo se istrošili tijekom cijele sezone, a onda tri kola prije kraja osigurali prvoligaški status. U finišu smo, ipak, odigrali dobro s Atalantom i Napolijem, s lanjskim prvakom završilo je 0:0, uspjeli smo da ne primimo gol.

Odličnim igrama i kontinuitetom pokazali ste izborniku i stožeru da vam je mjesto u reprezentaciji. Kad ne biste imali ozljeda, bolesti poput mononukleoze i drugih problema, možda biste i ranije bili na nekom prvenstvu...

- Ne znam jesu li me ozljede toliko kočile, sigurno jesu jer to je jedna od najgorih stvari, ali bilo je razloga zašto sam se ozljeđivao tako često. Promijenio sam puno toga u životu i u pogledu na nogomet. Pokušavam napredovati, velika mi je čast što sam pozvan, što idem na svoj prvi veliki turnir. To je nagrada za koju sam se borio cijelu prošlu i ovu godinu. Lani mi se dogodila prva velika ozljeda, tada sam bio nesretan, ali zato sam sada još sretniji što sam na okupljanju. To je velika stvar za mene.

image

Marin Pongračić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Radilo se o operaciji gležnja zbog koje je u prvoj sezoni u Lecceu bio “out” dvadeset utakmica, ali svejedno su ga otkupili od Wolfsburga za 1,6 milijuna eura. Što ste točno promijenili?

- Kompletno sam profesionalniji. Više gledam na prehranu i dodatne treninge, na san, puno toga. Neke male navike su mi drugačije, regeneracijski više radim. To me dovelo do toga da sad igram konstantno, nisam ozlijeđen. Vidio sam da možeš jako puno utjecati na zdravlje kao igrač. Shvatio sam neke stvari, gledam svoje tijelo kao nešto najbitnije kako bih mogao funkcionirati na dobrom nivou i - uspjelo mi je!

Najzreliji ikad

Nešto ste izbacili iz prehrane?

- Izbacio sam puno toga, kao što imam i nova jela na koja sam se navikao. Volim pojesti svašta. Zapravo, prije svega sam promijenio kvantitetu jer ranije bih pet puta tjedno pojeo nešto što mojem tijelu nije dobro, a sada to radim jednom, ako i toliko. Šećer sam izbacio iz prehrane, na primjer. Što je čovjek stariji, više osjeti tijelo nakon treninga i utakmica, potrebno je više regeneracije, dobre ishrane i sna.

Pongračić će u rujnu proslaviti 27. rođendan, daleko je od starog igrača. Igra najzreliji nogomet u životu. Uvijek ga je krasila tehnika i solidna brzina, a Italija je idealna liga za taktički napredak.

- Tako je, došlo je to s utakmicama. Vidio sam da u drugoj polovici sezone igram bolje nego u prvoj. Ritam, osjećaj za utakmicu, za distance prema protivniku, kako želim stajati na terenu, rizik koji preuzimam... Ti detalji dolaze s konstantnim nastupima. Dobio sam dobar osjećaj nakon 10-15 susreta, gledam nastaviti tako. Sigurno je da igram najzreliji i najodgovorniji nogomet dosad.

Otišao sam razinu-dvije niže, ali sam standardan

Što je sve za vas drugačije u Lecceu i Italiji nego u Njemačkoj?

- Drugačiji su kultura i mentalitet, posebno način života i rada. Treninzi su različiti, taktike također, ali na kraju, kao i svugdje, igraš i daješ sve od sebe. Lecce je za mene bio pravi korak, sve mi se poklopilo. Otišao sam jednu-dvije razine ispod one na kojoj sam bio, ali gdje stvarno mogu igrati i gdje sam standardan. Izvukao sam maksimum, što mi je bio cilj. U Njemačkoj se intenzivnije igra, više se trči, ali Italija je bolja taktički i igrači posjeduju veću individualnu kvalitetu. Prvih sedam-osam ekipa su baš top. Imaju velika imena, jako su dobre momčadi.

Svakako ima i puno više sunca u Lecceu nego u Wolfsburgu ili Dortmundu...

- Ha, ha, izvan nogometa je dosta toga ljepše u Italiji - način života, hrana, vrijeme, more... No, kako sam rođen i odrastao u Njemačkoj, i tamo mi je bilo lijepo. (da)

Šest kola prije kraja matirali ste Sassuolo na njegovom teren s tri gola razlike. Jeste li tješili Martina Erlića zbog poraza koji ih dodatno gurnuo na dno, a kasnije su i ispali iz prve lige?

- Tješio sam Erlića. Jesam. Razgovarali smo nakon te jako bitne utakmice za Sassuolo, pobijedili smo ih 3:0, to je za njih bio težak poraz, možda je na kraju i presudio da ispadnu. Normalno da sam ga tješio, on je odigrao dobro, ali ne vrijedi što tri-četiri igrača igraju dobro, za uspjeh je potrebna cijela ekipa. Prije svega se svi zajedno moraju ponašati kao momčad.

Svi se radujemo

Inter je glatko postao prvak.

- Najbolji su, zasluženo.

Do prve utakmice na Euru dva su tjedna. Pongračić se priključio reprezentaciji u četvrtak, kakvi su prvi dojmovi?

- Osjećaj je dobar. Naš je slogan “Obitelj”, to nije samo tako napisano, to doista jest tako. Imamo dobru atmosferu u reprezentaciji. Svi se radujemo Euru, kao što se i ja radujem. Na prvom treningu sam još bio malo umoran jer sam vozio iz Njemačke. Što je Euro bliže, bolje shvaćaš tu važnost. To je velika scena na kojoj želimo prezentirati našu Hrvatsku i naš dres u najboljem mogućem svjetlu. Imamo jaku skupinu, ali i mi smo jaki. Cilj je jasan, želimo proći dalje i napraviti najbolji mogući rezultat.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Vjerojatno biste trebali staviti status na WhatsAppu “Nemam ulaznice”. Zacijelo ih mnogo od vas traže...

- Da, tako je - nasmijao se Marin i dodao:

- Nevjerojatno je kolika je potražnja za kartama. To pokazuje kakvu podršku imamo, koliko Hrvata živi u Njemačkoj, uz sve koji će doći na Euro. Naravno da ćemo pokušati uzvratiti za tu ljubav, tu podršku, i to na najbolji mogući način, s najboljom igrom i rezultatom.

HNS je ulaznice igračima dijelio za kupnju po broju nastupa...

- Igrao sam samo šest puta, pa sam dobio osam karata.

Za najuži krug ljudi...

- Ako je dosta i za najuži krug. To je samo za moje iz Njemačke - kazao je Pongračić, koji je rođen u Landshutu kraj Münchena.

Na Euru startamo sa Španjolskom, ali Italiju najbolje poznajete, igrali ste protiv njihovih aduta u Serie A.

- Italija je prvak Europe, to pokazuje koliko su moćni kao momčad kad se kvalificiraju na veliko natjecanje. Drugo je što se na dva zadnja SP-a nisu plasirali. Na njih se uvijek može računati da su jedan od favorita. U ekipi je puno novih lica, ali momčad je jako kvalitetna. Igrao sam protiv 80-90 posto Azzurra u Serie A. Jako su kvalitetni pojedinci. Imaju dobrog trenera Spallettija, koji je s Napolijem osvojio prvenstvo, što nije bilo za očekivati. S njima neće biti lako, oni će također imati veliku podršku u Njemačkoj. Moramo biti pripremljeni na sve.

Klasična zezancija

Recimo da će prvi centarfor biti Gianluca Scamacca. Poraženi ste 0:2 od Atalante u pretposljednjem kolu, on je dao drugi gol.

- To je bilo pet dana prije nego što su osvojili Europsku ligu. Dobar je, jako opasan, zabija pogotke. Vrlo opasan, visok, jak, dobar strijelac. Osobno sam imao pozitivna iskustva s njima u toj utakmici, odigrao sam dobro, iako smo izgubili. Ima visoku kvalitetu, kao i drugi talijanski igrači, ali ne moramo ih se bojati.

Dvojica albanskih reprezentativaca koje je izbornik Sylvinho pozvao za Euro suigrači su mu u Lecceu, to su Medon Berisha i Yiber Ramadani, a još osmorica igraju u Italiji.

- U dobrim su klubovima, primjerice, kao što je Pašalićev suigrač iz Atalante Gjimshiti... Moj kolega Ramadani imao je izvrsnu sezonu, pa Asllani iz Intera... To koliko ih ima govori o kvaliteti albanske reprezentacije, a imat će sličnu podršku kao i mi. Kakva je kod njih euforija, o tome bolje da niti ne razgovaramo. Neugodni su, nezgodan protivnik, moramo ući u utakmicu jednako ozbiljno kao sa Španjolskom i Italijom. Biti odgovorni i dobro pripremljeni.

Sigurno ste razgovarali s njima o međusobnom susret, našalili se koji put...

- Jesmo, kako ne bismo. Radujemo se tom srazu, bila je zezancija, kazali su da će nas dobiti, dakako da sam rekao kako ćemo mi dobiti njih. To je klasično nadmetanje i nadmudrivanje.

Veliko samopouzdanje

Znači, zaprijetili su da će nas svladati? Hrabri su, ipak igraju protiv aktualno treće reprezentacije sa SP-a...

- Hrabri su, a i moraš biti hrabar kad dođeš na Euro kao Albanija jer znaš da nemaš što izgubiti. Nitko u Europi od njih ne očekuje puno, ali ne bih ih otpisao, nezgodni su, igraju sa srcem. Slično kao mi. Takve se reprezentacije ne smije podcijeniti.

Na pitanje koja će dvojica stopera imati prednost, izbornik Dalić kazao je da su uz Šutala i Erlića ravnopravni kandidati Pongračić i Vida. Hoće li biti natjecanja među vama tko će igrati?

- Izbornik će odlučiti. Mi se natječemo i pokušavamo dati sve najbolje od sebe, svaki ponuditi maksimum. Konkurencija je bitna u ekipi. Bit ćemo mjesec dana zajedno, najvjerojatnije i duže, trebat će nam širi izbor igrača. Imamo jako dobre stopere. Na izborniku je ocjena tko je najbolji i tko zaslužuje to mjesto.

Što može Hrvatska na Euru?

- Cilj treba biti prolazak skupine i da svaku utakmicu odigramo što bolje. Moramo biti maksimalno pripremljeni, dodatna motivacija nam, uz podršku koja nas čeka, neće trebati. Krasi nas samopouzdanje, Hrvatska je pokazala kakvu razinu ima. Na nama je da to ponovno potvrdimo. Nikakve velike prognoze ne bih davao, svatko neka bude koncentriran na svoje zadatke i svoj rad te ćemo u tom slučaju biti pravi.

Navijam za Dortmund, ali bit će mi drago i ako Luka osvoji Ligu prvaka

Vatreni će zajedno gledati finale Lige prvaka u hotelu Hilton Costabella u Rijeci. Navijat će većinom za Luku Modrića, u ekipi je i jedan bivši Realov igrač Mateo Kovačić, ali i Marin Pongračić, nekadašnji stoper Borussije Dortmund. Za koga će navijati, pitali smo Marina.

- Navijam za Dortmund, volio bih da osvoji budući da je to moj bivši klub. Osim toga, moram vam reći da od malih nogu navijam za Barcelonu, tako da imam dva razloga biti na strani Dortmunda. Naravno, zbog Luke bit će mi drago ako Real osvoji. S druge strane, dijelio sam godinu dana svlačionicu s dečkima iz Dortmunda te znam mnoge koji i danas igraju. Marco Reus ima zadnju utakmicu u crno-žutom dresu i za njega bi bila lijepa stvar da uzme najveću titulu. Iako, mislim da su veće šanse na strani Reala. Tko god pobijedi, meni će biti drago, bilo zbog Luke, bilo zbog mojeg bivšeg kluba i suigrača, Reusa i nevjerojatnih navijača. Na strani sam Dortmunda, ali neću biti razočaran niti s jednim rezultatom.

Neće vam biti lako gledati ako budete u reprezentaciji sami protiv svih?

- Ha, ha... Ne zna se hoću li biti jedino ja za Dortmund. Nisam istražio. Možda ima netko tko više preferira Barcelonu nego Real.

Ili netko od igrača koji igraju u Njemačkoj?

- Josip Stanišić sigurno ne, on je Bayernovo dijete, dakle, neće navijati za Dortmund. Uvijek je u nogometu tako da želiš vidjeti novog pobjednika. Real je mnogo toga uzeo, brojne titule, zašto ne bismo imali prvaka Europe kojeg nitko nije očekivao? Iako, šanse su male. Jako je teško svladati Real u finalu.

Što je tajna uspjeha ove Borussije?

- Igrali su kao momčad. Uvijek je bilo svih jedanaest kao jedan, čak su igrači od kojih se to toliko ne očekuje odradili vrlo bitan posao defenzivno. Malo je bilo i sreće, a najviše od svega je to da su imali ekipni duh i igrali kvalitetan nogomet. Imaju vrsne igrače, mogu napraviti razliku protiv bilo koga. Iskusni Mats Hummels odradio je fantastičnu sezonu u Ligi prvaka, no u Bundesligi su bili ispod očekivanja. Zaslužili su ovo finale.

Edin Terzić je bio tehnički direktor u vaše doba?

- Upoznali smo se, bio je tehnički direktor. Prije toga je vodio ekipu, uzeo Njemački kup, ali za trenera je potom stigao Marco Rose. Popričali smo na hrvatskom jeziku. Njemu također želim sve najbolje. (da)

Linker
01. srpanj 2024 21:14