JAN WOITAS Dpa Picture-alliance Via Afp
ISKUSTVO IZ PROŠLOSTI

Nema brige za Hrvatsku, ovo je podatak koji sugerira da će se Vatreni vratiti još jači

Vatreni šesti put nisu prošli skupinu na velikim natjecanjima, a sad ih čeka smjena generacija
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 04. srpanj 2024. 07:08

Hrvatska je od svoje samostalnosti dosad sudjelovala na 13 velikih natjecanja, na sedam europskih i šest svjetskih prvenstava. Nije nastupila samo na Euru 2000. godine u Nizozemskoj i Belgiji te na Svjetskom prvenstvu 2010. u Južnoafričkoj Republici. Na tim je velikim turnirima naša reprezentacija dosad u šest navrata bila eliminirana nakon natjecanja po skupinama - po tri puta na europskim i svjetskim prvenstvima.

Prva dva nastupa, 1996. na Euru i 1998. na SP-u, bila su uspješna. Vatreni su u na Euru u Engleskoj prošli skupinu i nepravedno su bili eliminirani protiv Njemačke u četvrtfinalu, dok su dvije godine kasnije, na SP-u u Francuskoj, osvojili broncu. No nije izboren plasman na Euro 2000. godine.

Pad nakon drame s Turskom

Dvije godine kasnije Hrvatska je nastupila na SP-u u Japanu i Južnoj Koreji i epilog je bio neuspješan, “zapelo” se u skupini s Italijom, Meksikom i Ekvadorom. Nakon tog natjecanja dogodila se smjena generacija, međutim, naša je nacionalna vrsta u dolazećim kvalifikacijama izborila plasman na Euro 2004. u Portugalu.

Ali ni tamo nije otišla dalje od prvoga dijela natjecanja. Slijedile su kvalifikacije za SP 2006. u Njemačkoj, Hrvatska je to uspješno apsolvirala, ali opet je zakazala na velikom natjecanju i nije prošla skupinu. Triput zaredom, eto, naša momčad nije uspjela proći prvi, grupni dio natjecanja, i sve je ostalo na samome plasmanu na smotru najboljih.

Nakon Njemačke, Hrvatska je kroz kvalifikacije ostvarila nastup na Euru 2008. u Austriji i Švicarskoj, na tom je natjecanju bila eliminirana u četvrtfinalu, u onoj epskoj utakmici s Turskom. Uslijedio je kvalifikacijski promašaj i izostanak sa SP-a 2010. godine u Južnoafričkoj Republici, a na veliku se scenu Hrvatska opet vratila na Euru 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini.

Prvi put od 2014.

Na tom natjecanju Hrvatska je dobro igrala, ali nije prošla skupinu, u kojoj su, kao i sad na Euru u Njemačkoj, bile Španjolska i Italija (i Irska), kasniji finalisti turnira. Dvije godine kasnije izboren je nastup na SP-u 2014. godine u Brazilu, ali tamo je uslijedilo razočaranje i naša momčad nije prošla skupinu u kojoj su, uz domaćina, bili još Kamerun i Meksiko.

Potom je uslijedio uspješan hod kroz kvalifikacije za Euro 2016. u Francuskoj, prvi put su na tom velikom natjecanju sudjelovale 24 momčadi i Hrvatska je prošla grupu, igrala je kvalitetno, ali je u dvoboju osmine finala posrnula protiv Portugala, primivši pogodak na samome izdisaju drugoga produžetka. A minutu prije gola Quaresme, Perišić je uzdrmao vratnicu...

Uslijedio je nastup na SP-u u Rusiji, na kojem je Hrvatska došla do finala i osvojila je srebrno odličje. Zbog pandemije COVID-a 19, Euro je s 2020. godine bio prolongiran na 2021. i naša je selekcija došla do osmine finala, tada je, nakon produžetaka, bila eliminirana protiv Španjolske. Potom je ostvaren i plasman na SP u Kataru 2022. godine, na kojem se Hrvatska ovjenčala broncom. Prošloga su se tjedna naši nogometaši rano vratili kući, nisu na Euru u Njemačkoj prošli skupinu i sad su pred njima kvalifikacije za SP.

Vidljivo je, eto, da Hrvatska dosad nije prolazila skupinu na velikim natjecanjima u svojevrsnim ciklusima. Naime, najprije nije prošla grupu na tri uzastopna natjecanja, dva SP-a (2002. i 2006.) i na jednom Euru (2004.), da bi šest godina nakon SP-a u Njemačkoj uslijedila još dva uzastopna nastupa u kojima se posrnulo u grupi. Na Euru 2012., te na SP-u 2014. godine. A sad je u Njemačkoj upisan i šesti neuspješni nastup na velikim natjecanjima...

image
ANDRZEJ IWANCZUK/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Nikad nisu zakazali

Zanimljivo, nakon tih neuspješnih sudjelovanja na velikim natjecanjima u kojima je prolaz grupe bio preveliki zalogaj, Hrvatska nikad nije zakazala u dolazećim kvalifikacijama, uvijek je bio izboren nastup na sljedećem velikom natjecanju. A dvije promašene smotre najboljih dogodile su se nakon dobrih nastupa na ranijim velikim turnirima.

Naime, nakon osvajanja bronce na SP-u u Francuskoj hrvatska reprezentacija nije izborila nastup na Euru 2000. godine, a poslije plasmana u četvrtfinale na Euru 2008. naša momčad nije se kroz kvalifikacije plasirala na SP 2010. godine. Vidjet ćemo kako će Hrvatska izgledati u dolazećim kvalifikacijama za SP, daljnja smjena generacija je neminovna...

PET PRETHODNIH KRAHA

SP 2002.

Hrvatska nije prošla skupinu, a potom je slijedio prolaz kroz kvalifikacije na Euro 2004., na kojem se opet "zapelo" u grupi (13. mjesto)

Euro 2004.

Hrvatska nije prošla skupinu, a potom je slijedio prolaz kroz kvalifikacije za SP 2006., uz kasniji posrtaj u skupini (22. mjesto)

SP 2006.

Hrvatska nije prošla skupinu, a potom je slijedio prolaz kroz kvalifikacije za Euro 2008., gdje je ostvaren plasman u četvrtfinale (5. mjesto)

Euro 2012.

Hrvatska nije prošla skupinu, a potom je slijedio prolaz kroz kvalifikacije za SP 2014., na kojem se posrnulo u skupini (19. mjesto)

SP 2014.

Hrvatska nije prošla skupinu, a potom je slijedio prolaz kroz kvalifikacije za Euro 2016., gdje je izboren plasman u osminu finala (9. mjesto)

Linker
04. srpanj 2024 07:09