Gianluigi Donnarumma

 INA FASSBENDER Afp
DALIĆEVA DILEMA

Kako na klupi ostaviti Hrvata koji je najviše zabijao Donnarummi? A Talijani se više plaše drugog Vatrenog

Talijani jako cijene Hrvate, a njihov golman ima dosta neugodnih iskustava s Dalićevim egzekutorima
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. lipanj 2024. 17:36

Talijani najviše govore o hrvatskih veznjacima Luki Modriću, Mateu Kovačiću i Marcelu Brozoviću, pišu o njihovom talentu i snazi na lopti, iako i oni daju loše recenzije za prve dvije Brozovićeve utakmice, ali kad gledaju tko bi mogao ugroziti Gigija Donnarummu, najviše strahuju od igrača kojeg savršeno poznaju - Marija Pašalića!

Igrajući za Milan i daleko više za Atalantu, Pašalić u nogama ima 220 utakmica u Serie A, u kojima je postigao 49 golova i dodao 26 asistencija. S Donnarummom je bio suigrač u Milanu, da bi mu kasnije zatresao mrežu u sezonu 2019./20. kao igrač Atalante u visokoj pobjedi njegove ekipe 5:0. Potom je 2021. godine prvi vratar Azzurra otišao u PSG, pa je Mario dao gol i njegovom nasljedniku Maignanu.

image

Mario Pašalić

ANTE CIZMIC Cropix

Hrvatska nema špice kao nekad, Talijani bi se itekako bojali Alena Bokšića, Davora Šukera i Marija Mandžukića, ali i danas gaje respekt prema našim napadačima, a nakon Pašalića pozornost daju Bruni Petkoviću. Više u kontekstu njegova neuspjeha da se nametne i izbori u Serie A.

Nema više Mandže i društva

Ivan Perišić je posebna tema, radi se o igraču koji je u talijanskom prvenstvu dao točno isti broj golova kao Pašalić - 49, a ima i više asistencija - 41 u 208 utakmica, no nakon ozljede još traži pravoga sebe što je i normalno. Talijani ga cijene, njega se također pribojavaju, ali dojam je da je trenutačno Pašalić taj iz njihove percepcije koji je najopasniji. Pritom nitko ne može zanemariti Budimira i Kramarića. Nije samo Pašalić matirao Donnarummu, učinio je to i Perišić u dresu Intera 20. studenoga 2016. godine.

Hrvatska dugo nije igrala s Azzurrima, posljednje dvije utakmice bile su u kvalifikacijama za Euro koji je odigran 2016. godine. Tada je Ivan Perišić bio strijelac u Milanu kad je matirao Buffona, a na Poljudu u drugom ogledu Mario Mandžukić. Dakle, Perišić je jedini član aktualne postave koji je na seniorskoj razini svladao talijanskog čuvara mreže. U klupskom nogometu ne može se kazati da su hrvatski golgeteri zadnjih godina bivali kobni za perjanice Serie A u UEFA-inim natjecanjima.

Brozović ima rješenje

Zlatko Dalić je u Njemačku na ovaj Euro doveo 26 igrača, od toga je Nikola Vlašić iz Torina otpao zbog ozljede, ali ima ih i dalje iz Serie A. To su Erlić, Pongračić i Mario Pašalić. Od toga je Erlićev Sassuolo ispao u niži rang. pa je pitanje gdje će Martin igrati sljedeće sezone. Nekad je u Interu bio i Ivušić, a u Italiji su igrali Perišić, Pjaca, Budimir, Kovačić, Brozović i Petković.

Pritom je Brozović bio jedan od najboljih igrača lige, ima 261 nastup, 25 golova i 34 asistencije te je najviše puta od igrača aktualne postave Zlatka Dalić dao gol Donnarummi.

On ga je matirao dvaput. Dogodilo se to u sezoni 2019./20. kad je Inter u obje prvenstvene utakmice bio bolji od Milana, a on je u svakoj dao po gol. Dakle, Donnarumma je vadio loptu iz mreže nakon pogodaka Marija Pašalića, Perišića i Brozovića.

Linker
24. lipanj 2024 17:37