DAMIR KRAJAC Cropix
POSLJEDNJA PROVJERA

Hrvatska na generalki u Portugalu, hoće li se Dalić igrati skrivača? Evo kako bi trebali izgledati Vatreni

Za neke pozicije je posebno zanimljivo što će Dalić ponuditi, što će od toga biti dobro, a što eventualno promašaj
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. lipanj 2024. 22:31

Pitamo se koliko puta Portugal može igrati protiv Hrvatske da ne izgubi utakmicu, je li sedam konačan broj ili će nastaviti seriju? No, to što su Vatreni samo jednom izborili neodlučeno, a u šest navrata poraženi od današnjeg suparnika potpuno je u sjeni Eura. Na dvoboj na Nacionalnom stadionu u predgrađu Lisabona Hrvatska nije došla popravljati statistiku nego izvaditi krvnu sliku koja će pomoći za ispravne terapije u Neuruppinu i što bolje izdanje u Berlinu 15. lipnja. U sportu uvijek želiš biti pobjednik, ali u utakmicama poput ove nekad nije ni dobro biti osobito dojmljiv jer može ti pomutiti stvarnu sliku pa digneš nos dok ne dobiješ po njemu.

Ažurirana snimka

Uoči Rusije Hrvatska je poražena na Anfieldu od Brazila 0:2, a Zlatko Dalić isprobao je Domagoja Vidu na lijevom braniču. Njegova je bila ideja da Vida čuva Lionela Messija. Međutim, ogled u Liverpoolu širom mu je otvorio oči, odustao je od te varijante, a baš to iskustvo znao je istaknuti najavljujući očekivanja od dvoboja s Portugalom. Želi ažuriranu snimku snaga i slabosti naše reprezentacije, isprobati ono što misli da će funkcionirati kako bi se uvjerio je li u pravu. U prvom dvoboju potom u Rusiji s Nigerijom ponudio je niz drugačijih rješenja pri čemu Ćorluka i Badelj nisu bili starteri, a utakmicu su započeli Strinić i dakako Mandžukić.

Budimirova šansa

Hrvatski izbornik u Portugalu ima nakanu spoznati kako Vatreni funkcioniraju protiv jedne od najjačih reprezentacija Europe čiji nogomet nalikuje španjolskom, iako su Portugalci možda i jači, a svakako okomitiji i brži, ali to ne mora značiti da će startnu jedanaestoricu prepisati za ogled u Berlinu. Osim toga, kako je Dalić sklon igri skrivača ne bi začudilo da ponekog džokera gurne duboko u rukav, a sve najbolje na teren neće staviti ni suparnik mu i prijatelj Roberto Martinez. I on će pomalo kombinirati jer njega čeka još jedan test prije Eura.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Premda mu je Dalić u Dohi spakirao otkaz na mjestu izbornika Belgije, nije se loše snašao i kod njega nema težnje za osvetom. I dalje je intimus s kolegom iz Hrvatske. Znamo da Cristiano Ronaldo ima slobodan dan, a koga ćemo od njih točno vidjeti na djelu nije sigurno.

PREDVIĐENI SASTAVI:

image

Portugal - Hrvatska

SN

Za neke pozicije je posebno zanimljivo što će Dalić ponuditi, što će od toga biti dobro, a što eventualno promašaj. Prije svega u obrani i napadu. Kao i hoće li isključivo inzistirati na sustavu igre 4-3-3 ili provjeriti i kako ekipa diše kad joj se daju drugačiji zahtjevi? Josip Stanišić na desnom beku, Josip Šutalo na stoperu, a Joško Gvardiol na lijevom braniču trebali bi činiti gro nove obrane u odnosu na Rujevicu. Modrić, Brozović i Kovačić stari su vezni red, osim ako s kojim mlađim igračem ne misli zamutiti vodu protivnicima. U napadu nas najviše zanima Ante Budimir na centarforu, neovisno koliko minuta igrao ovaj put, ali jasno i tko će i kako djelovati na krilima. Budimir je imao malo pravih šansi u reprezentaciji, a sad igra u životnoj formi.

Prilikom dolaska u Portugal Vatrene je posjetio Jose Mourinho, čuveni trener koji protiv Hrvatske nije igrao, dok je u dvobojima s Dinamom kao boss Reala bio dominantan, a na klupi Tottenhama tuširan. Posebno je bio sretan što je vidio svojeg bivšeg igrača Luku Modrića te novog u Fenerbahčeu Dominika Livakovića. Jasno i izbornika. Kad bi Jose vodio Hrvatsku, tko zna kako bi izgledala, vjerojatno ponešto drugačije, no danas želimo vidjeti koliko i dalje vrijedi Dalićev stil. Mourinhova podrška neka bude samo dodatan motiv za izdanje s kojim će se u pozitivnom ozračju stići u Njemačku na kontinentalnu smotru.

Linker
07. lipanj 2024 22:31