Ivan Nevistić sa suigračima

 Božidar Vukičević/Cropix
ZASLUŽIO JE

Dinamo produžuje suradnju s herojem proljeća. Dovodi mu i nasljednika kojeg šalje na posudbu?

Ivan Nevistić i Danijel Zagorac vratarske su opcije maksimirskog kluba i za sljedeću sezonu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 02. lipanj 2024. 15:04

Dinamov vratar Ivan Nevistić svakako je jedan od junaka Dinamova silovitog proljeća i osvajanja prvenstva i Kupa. Iako je iza sebe imao turbulentnu jesen, iako nije bilo malo onih koji su sumnjali u njega i provlačili upit je li on doista vratar kakav je Dinamu potreban, ovaj pouzdani 25-godišnji čuvar plave mreže prebrodio je sve sumnje i dokazao kvalitetu.

Nakon odlaska Dominika Livakovića u Fenerbahče, između vratnica je ljetos stao Nevistić i na četiri je utakmice (dvaput sa Spartom, Rijeka i Osijek) “inkasirao” čak osam pogodaka. Na maksimirskim okršajima sa Spartom (3:1) i Rijekom (2:1) nije bio kriv za pogotke, ali zato su mu neki zgodici u Pragu (1:4) i Osijeku (3:2) svakako “išli na dušu”.

A sezonu ranije Nevistić je praktički odsjedio na klupi, nakon povratka s posudbe iz Lokomotive branio je samo jednom, u rujnu 2022. godine, u Kupu (Borinci, 4:0). I onda se očekivalo, nakon cijele godine bez utakmica, da bi trebao adekvatno zamijeniti sjajnog Livakovića!? To je bila nemoguća misija i kad se sad sve trezveno analizira, jasno je da se Nevistiću ne treba previše prigovarati za turbulentnu jesen.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Očekivane su bile njegove oscilacije, nakon spomenute četiri uvodne utakmice u kojima mu je mreža bila rasparana, mijenjao se na golu s Danijelom Zagorcem, jer ni trener Sergej Jakirović nije bio siguran tko mu je “jedinica”. Sve do Seville i utakmice s Betisom, tada se sve prelomilo, sjajnim je obranama Nevistić još kako pridonio Dinamovoj 1:0 pobjedi.

Turbulentna sezona

Čvrsto je prigrlio poziciju prvoga vratara i od tada je nanizao niz velikih obrana, neke su bile i ključne u pohodu Plavih na trofeje...

- Jesenas nije bilo ugodno, svi smo bili u turbulentnoj zoni. Kad sam završio na klupi, nisam mentalno potonuo, a to je u takvim trenucima bilo najvažnije. Ostao sam pozitivan, vjerovao sam da je to samo prolazno razdoblje krize, zadržao sam u sebi taj optimizam. Koncentrirao sam se isključivo na sebe i svoj rad, odgurnuo sam negativu iz razmišljanja, vjerovao sam u povratak. I uspio sam se vratiti, na kraju je sve dobro završilo – nedavno nam je rekao Nevistić, potvrdivši da je Sevilla bila njegova prijelomnica u Dinamu.

Nakon odličnih obrana u Andaluziji naraslo mu je samopouzdanje, bio mu je to i dodatni poticaj za daljnja iskušenja. I branio je sve bolje i bolje do kraja sezone, a posebno je izdvojio dvije najveće i najdraže obrane do kraja sezone. Kazneni udarac Varaždinovom napadaču Dabri u Zagrebu, te obrana Moufiju protiv Hajduka...

Nevistić je trebao vremena za prilagodbu, shvatio je da je posve drukčije braniti u Dinamu, posebno u HNL-u, nego u nekom drugom hrvatskom klubu. U drugim klubovima, naime, vratari imaju po desetak intervencija na utakmici, a obrane li sedam-osam lopta i istodobno prime dva-tri gola, za svoje će partije načelno dobivati pohvale i dobre ocjene, pisat će se i govoriti kako su “spasili svoju momčad blamaže”. No, u Dinamu je sasvim drukčije, nerijetko vratar Plavih, na domaćim utakmicama, ima jednu ili dvije opasne situacije ispred svojih vrata i onda mora vrhunski reagirati. Nevistić je svladao tu lekciju, svjestan je da svih 90 minuta mora biti koncentriran jer možda će baš u zadnjim trenucima utakmice – kao što je i bilo protiv Varaždina! - biti primoran svojom reakcijom “vaditi” momčad.

Uglavnom, Dinamo je neprijeporno dobio pouzdanoga vratara za budućnost. Pa iako mu ugovor s Plavima istječe sljedećega ljeta, očekuje se da će u dolazećem prijelaznom roku Nevistić potpisati novi ugovor i produžiti ugovornu obvezu. Nadalje, iskusni 37-godišnji Zagorac ima ugovor još dvije godine (ovoga je proljeća dugo bio ozlijeđen), sigurno ga se neće otpisati, ozbiljan je vratar i svojim radom na treninzima čini zdravu konkurenciju Nevistiću. K tome, nije nevažno da je Zagorac bespogovorno prihvatio ulogu pričuvnoga vratara i nema nikakve ljubomore među Dinamovim golmanima.

Sastanak slijedi

Plavi će, dakle, u novoj sezoni imati i Nevistića i Zagorca, a što to znači oko možebitnog dolaska 22-godišnjeg Nikole Čavlina iz Lokomotive? Podsjetimo, Dinamo ga još ovoga ljeta može u prvokupu otkupiti za 750.000 eura, ne učini li to, Lokosi ga mogu prodati po tržišnoj cijeni. Prošloga je tjedna Dinamov sportski direktor Marko Marić bio na Kajzerici i sastao se s vodstvom Lokomotive. Dogovoreno je da će opet sjesti za stol sljedeći tjedan i prema informacijama koje imamo, Dinamo će aktivirati opciju prvokupa i dovesti Čavlinu.

image

Nikola Čavlina

DAMIR KRAJAC Cropix

Međutim, u ovom trenutku Čavlina sigurno nije bolji od Nevistića, vratar Lokosa imao je načelno dobru sezonu, iako nije bio imun na oscilacije. No, vrijeme je pred njim, a jedino je sigurno da mora braniti u kontinuitetu. Dakle, realna je opcija da će opet otići negdje na posudbu, to neće biti Lokomotiva, a dosad se najviše spominjao Čavlinin odlazak u Osijek, nakon što ga Dinamo otkupi od Lokosa. Sljedeći bi tjedan mogao ponuditi odgovor na upit hoće li to doista i biti tako...

Linker
02. lipanj 2024 15:07