DARKO TOMAS Cropix
SLATKE BRIGE

Dalić za Euro ima nekoliko skrivenih karika: Čudesni dvojac mogao bi biti pravo osvježenje u srcu Vatrenih

Pored bogatih klupskih sezona, dio "vatrene" ekspedicije lovi potpunu afirmaciju u reprezentaciji
Piše: Andro PolićObjavljeno: 06. lipanj 2024. 22:36

Ante Rebić spakirao je Argentincima volej "à la Zidane" na putu prema srebru u ruskom ljetu, Mislav Oršić u katarskoj je pustinji, iz svoje zone, ispalio praćku u marokansku mrežu za broncu, Luka Ivanušec i Mario Pašalić prije godinu dana prezentirali su "kemiju" u polufinalu Lige nacija protiv Nizozemske, a Bruno Petković, u ruhu džokera s klupe, majstorijama u produžetku katapultirao je Hrvatsku prema trećoj medalji u pet godina.

Dok u kokpitu "vatrenih" turneja redovno sjede i "senatori", u posadu se uvijek uguraju i skriveni aduti, igrači iz drugoga plana, čiji se potezi tradicionalno kristaliziraju u nezaobilazne stepenice na putu prema uspješnoj ekspediciji.

Pored starosjedilaca na popisu putnika za Euro prema Njemačkoj će poletjeti i zvijezde s dominantnim sezonama u klupskim bojama, koje, ipak, imaju nešto tanju statistiku u nacionalnom dresu, ali koje bi na europskoj smotri mogle postati "besmrtne" i sa samo jednim, čarobnim trenutkom…

JOSIP STANIŠIĆ

Za upečatljivo "vatreno" ljeto (ili katarsku zimu) potreban je - desni bek. Mario Stanić bio je protagonist francuske bajke, Šime Vrsaljko u Rusiji je stigao do statusa ikone, a u katarskoj pustolovini, naročito protiv Brazila, Josip Juranović postao je "Cafú iz Dubrave". Desnu stranu obrambenih kula ponovno će, kao i u Kataru, čuvati tandem Josipa - Juranović i Stanišić.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Osim što je potonji postao (po)najveći dobitnik svježe završene sezone, 24-godišnji branič kuca na vrata i udarne postave Dalićevih trupa. Münchensko dijete, ali slavonske krvi, skupilo je tek 1100 minuta u "kockastom" dresu, a na velikim natjecanjima odigrao je tek jedan dvoboj. Bilo je to u borbi protiv Maroka za broncu, a u idući susret na velikoj smotri mogao bi uploviti kao karika u vrućoj formi, na obje strane terena.

ANTE BUDIMIR

Dok je napadački tercet izbornika gurnuo u more slatkih briga, pored dvoznamenkastih Kramarića (28 pogodaka za Hrvatsku) i Petkovića (11 pogodaka), najtanju statistiku u "vatrenom" trozupcu ima topnik iz Pamplone - dva pogotka - a mrežu je tresao protiv Turske u prijateljskom srazu i protiv Armenije u posljednjim kvalifikacijama.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Međutim, stavi li se na vagu klupska sezona, koju je u Osasuni začinio s 18 golova, impresivne brojke guraju ga prema statusu važne opcije. Dok je u Kataru skupio 53 minute, 32-godišnja špica imat će osjetno deblju minutažu na Euru, a od njegove okomitosti, nebeskog leta i "nosa za gol" mogla bi profitirati cijela momčad.

LUKA SUČIĆ I MARTIN BATURINA

Paralelno s laganim spuštanjem zastora na eru famoznog "bermudskog trokuta" - Modrić, Brozović, Kovačić - otvara se natječaj za nezahvalne pozicije njihovih nasljednika. Kandidaturu će hrabro istaknuti plemeniti veznjaci, koji će prema Njemačkoj poletjeti kao karike iz sjene, 21-godišnjaci koji su u klupskoj sezoni, za RB Salzburg i Dinamo, kombinirano upisali 13 pogodaka i 18 asistencija.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Dok će izbornik, vrlo vjerojatno, ostati vjeran tradiciji u srcu momčadi, Sučić i Baturina bit će osvježenja s klupe, igrači koji bi ulaskom trebali dizati tempo i povezivati redove. Iako je "desetka" austrijskog kluba bogatija za iskustvo s katarskog Mundijala, u svim je utakmicama ostao prikovan za klupu, a u Njemačkoj bi, kao i Dinamov fantazist, trebao dobivati priliku u drugim poluvremenima.

LOVRO MAJER I MARCO PAŠALIĆ

Lepršavom partijom protiv Makedonaca Lovro Majer stigao je do osmog pogotka za "vatrene" i gotovo bezecirao status startera. Dok je za "vukove", u svježe okončanoj kampanji, isporučio po pet golova i asistencija, 26-godišnjak juri prema prvom Euru u karijeri, s vrlo konkretnom ulogom. Prevrtimo li reprizu iz ljeta 2012., i smotre u Poljskoj i Ukrajini, najsvjetliji član te hrvatske posade bio je Mario Mandžukić, koji je tada bio, igrom slučaja, također 26-godišnjak, također iz Wolfsburga, a s tri pogotka na turniru "kupio je" transfer u Bayern.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Pored rastrčanog Majera, konkurenciju će na desnoj strani zaoštriti još jedna majstorska ljevica, ona Marca Pašalića, koji u rodnu Njemačku stiže surfajući na valu uspješne sezone u Rijeci, ali i prvijenca u reprezentaciji. Dok će Majer imati veću minutažu, Pašalić će biti "mina" koji nišanskim spravama može okrenuti utakmicu.

LUKA IVANUŠEC I MARKO PJACA

S obzirom na to da će Ivan Perišić na Euro ugaziti s jednim pogotkom u proteklih 15 mjeseci, zbog kalvarije s ozljedom, osjetniju priliku na lijevom krilu vrebat će ofenzivci Feyenoorda i Rijeke. Prije godinu dana Ivanušec je zabljesnuo u Rotterdamu (koji mu je uskoro postao i dom) na završnici Lige nacija, dok Pjaca sanja veliki "comeback" na najvećoj sceni.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Prije osam godina u Francuskoj, tada kao član Juventusa, bio je u naponu snage, a mnogi su Anti Čačiću zamjerili što je Pjaci dao "mrvice" (čitaj: 10 minuta) u kobnoj utakmici protiv Portugala. Eksplozivni tandem kuca na vrata lijeve strane, a "španerski" afiniteti i "bicikli" bit će njihova prepoznatljiva oružja.

Linker
06. lipanj 2024 22:38