DAMIR KRAJAC Cropix
POGLED NA SKUPINU

‘Daj Bože da nam ta utakmica neće odlučivati ni o čemu. Španjolska? Oni su od nas u strahu‘

Alen Peternac i Stjepan Tomas dali su svoje viđenje protivnika Hrvatske na Euru
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. lipanj 2024. 13:04

Euro je sve bliže i bliže, odbrojavanje je počelo, vrlo brzo će subota i premijera Vatrenih sa Španjolskom. Onda slijedi Albanija, u zaključnoj utakmici u skupini Italija...

Kako se mogu usporediti rosteri nacionalnih vrsta u našoj skupini? Na tu temu, posebice o Furiji, razgovarali smo s “našim Španjolcem” Alenom Peternacom, koji je u karijeri igrao za tri španjolska kluba - Valladolid, Zaragozu i Murciju.

- Krenut ću prvo od Hrvatske. Bio sam u Rijeci na utakmici sa Sjevernom Makedonijom, gledao sam, naravno, i ogled s Portugalom i mogao bih kazati da djelujemo - odlično. Homogenost vlada kao i uvijek, energija je vrhunska. Izbornik Dalić se pripremao za dva različita načina igre, funkcioniralo je jedno i drugo. Jako mi je drago da se dignuo Lovro Majer, s njim možemo zatvoriti desnu stranu i dobiti na kombinatorici - kazao je u uvodu Peternac. Naravno, najvažnija tema ovog trenutka je Furija...

- Španjolci su apsolutno promijenili sustav. Nije više ostalo ništa od onog sustava u kojem su igrali Xavi, Iniesta, Fabregas, Busquets... Nema više igre koja se gradila kroz sredinu. De la Fuente je skroz promijenio stil igre, igra se okomito, skroz preko krila, budući da ima dva iznimno dobra igrača na tim pozicijama, Lamine Yamala i Nicu Williamsa. Taj dvojac rješava utakmice. Oni su sadašnjost, ali i budućnost Španjolske, narednih deset godina gradit će igru na njima. Furija praktički sve golove zabija preko krila.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

Posebno Španjolci opasno izgledaju prema naprijed.

- Da, djeluju zaista opasno, tu imaju pregršt sjajnih nogometaša. Baš sam razmišljao o “našem” Daniju Olmu, mislim da će ipak prioritet dobiti Yamal i Williams, ali ako će De la Fuente željeti da mu krila više ulaze u sredinu, onda je za to stvoren Olmo. Inače, držim da će u udarnom sastavu prva špica biti Alvaro Morata, makar tu mogu biti Joselu i Oyarzabal. Španjolci prema naprijed imaju igrače koji su u odličnoj formi. U sredini također imaju sjajne igrače u formi, prije svih Rodrija i Pedra.

Srce kaže Hrvatska

Kad smo Peternaca pitali kome bi dao prednost na premijeri, kaže nam sljedeće...

- Srce bi dalo prednost Hrvatskoj. Međutim, jako je za nas bitno da se ne izgubi ta prva utakmica na Euru, da nas poraz ne baci unatrag. Ja sam siguran da će Vatreni igrati na pobjedu. Mislim da je Španjolska u strahu od nas, ali isto tako držim da smo i mi u strahu od njih. Znaju Španjolci vrlo dobro tko je Hrvatska, mi znamo tko je Španjolska. Baš čitam njihove medije, jako nas hvale. Naročito nakon pobjede nad Portugalom. Vjerujem da će Španjolska s velikom strepnjom ući u utakmicu.

Finale prije finala

Onda je rekao i ovo...

- Imam stvarno osjećaj da je utakmica Hrvatska - Španjolska finale prije finala!

Kad se radi o Italiji i Albaniji, Peternac veli:

- Albanija igra s pet igrača otraga. U utakmici s njima trebat će nam više kombinatorike, mi ćemo napadati i stiskati. Držim da ćemo u toj utakmici dominirati. Nadam se da neće biti problema. Italija je kao - Italija. S njima igramo zadnju utakmicu u skupini. Daj Bože da nama neće ni o čemu odlučivati, makar mi se čini da bi ta utakmica mogla imati itekakav značaj. Talijani ne vole kad suparnik drži loptu, postaju nervozni. A mi bismo mogli držati loptu - zaključio je Peternac.

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

Naš bivši reprezentativac Stjepan Tomas dio sjajne karijere proveo je na Čizmi. Igrao je u Vicenzi i Comu. Itekako poznaje talijansku vrstu.

- Prvo moram kazati da je Hrvatska jako dobro odigrala utakmice sa Sjevernom Makedonijom i Portugalom. Mislim da smo spremni za Euro. Baš sam optimist kad se radi o ovom prvenstvu. Neće, naravno, biti lako, morat ćemo dati maksimum, ali imamo roster koji to može, imamo roster za velika djela na turniru. Da, Italija i Španjolska su nogometne velesile, ali možemo mi s njima, možemo ih pobijediti - kazao je Tomas za početak.

S njim smo, naravno, ponajviše analizirali Talijane.

- Ova reprezentacija Italije jest slabija od one koja je bila prije, koja je osvojila naslov prvaka Europe. Ali, bez obzira na ovo moje mišljenje, može se kazati da su Talijani uvijek Talijani, uvijek su dobri. Luciano Spalletti je dobro posložio momčad, kvalitetni su na svim pozicijama. Međutim, nemaju više takvih zvijezda kakve su imali prije.

image
LISA GUGLIELMI/IPA SPORT/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Lisa Guglielmi/ipa Sport/zuma Press/profimedia

Priča nam da će Azzurri igrati čvrst nogomet.

- Talijani će igrati tvrdo, s najvećim mogućim fokusom na taktičke postave. Kad već pričamo o usporedbi Hrvatske i Italije, mislim da smo mi kvalitetniji. Tu prije svega mislim na našu individualnu kvalitetu.

Pamet u glavu

Gdje su Talijani najjači?

- Rekao bih da su oni najjači kao momčad, ne bih izdvajao njihovu kvalitetu po linijama. Oni će biti tvrd orah svakoj reprezentaciji na Euru. Poznavajući Spallettija, Italija će igrati u čvrstom bloku. No, držim da će Hrvatska uspjeti nametnuti svoj ritam. Da ćemo imati kontrolu utakmice. Samo ćemo se u takvoj igri morati paziti nekih pogrešaka. Talijanskih kontranapada. Gianluca Scamacca iz Atalante je u odličnoj formi. Ne znam, doduše, hoće li on igrati od starta utakmice, hoće li biti u udarnom sastavu. Međutim, mislim da će on sigurno biti prijetnja. Ali, isto tako, iznimno opasan napadač je Mateo Retegui iz Genoe - kaže Tomas i ističe:

- No, ponavljam, protiv Talijana očekujem da mi uspostavimo našu igru i da kontroliramo utakmicu. I da, Talijani ne vole kad im suparnik kontrolira utakmicu, kad ima posjed lopte. Međutim, s druge strane su strpljivi, taktički maksimalno posloženi. Naravno, da ne ispadne da će se Talijani samo braniti protiv nas u čvrstom bloku, Spalletti će također težiti igri prema naprijed jer i on želi da mu momčad kontrolira igru. No, protiv nas će mu ta želja teško proći jer, kao što sam rekao, mi smo bolji i nametnut ćemo se.

image
JAIME REINA Afp

Španjolska, Albanija?

- Španjolska ima jako dobru nacionalnu vrstu. Imaju sjajne individualce, protiv nas će im glavna ideja biti kontrola igre, kontrola utakmice. No, Hrvatska ima igrače koji znaju kako se ponašati u takvim okolnostima. Moramo u sudaru s Furijom biti čvrsti u srednjem bloku, nećemo smjeti srljati, morat ćemo pokušati iskoristiti njihove pogreške. Mi smo to u stanju napraviti. Albanija? Ima tamo igrača koji su igrali u Italiji, ali mi smo od njih svakako kvalitetniji. Moramo samo protiv Albanaca biti pametni, ući dobro u utakmicu i onda neće biti nikakvih problema.

Linker
13. lipanj 2024 13:07