Mattia Zaccagni

 GABRIEL BOUYS Afp
RAĐANJE NOVIH HEROJA

Nijemci zazivaju 31-godišnjaka u prvoj momčadi, Talijani pronašli spasitelja u hrvatskom krvniku

Romantičari dolaze na svoje otkako su u prvi plan iskočili do jučer nevažni 30-godišnjaci
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 29. lipanj 2024. 13:18

Treba li Niclas Füllkrug početi utakmicu s Danskom? Na anketno pitanje Kickera u petak je čak 67 posto sudionika odgovorilo "da", gurajući u prvi plan nogometaša koji je praktično do jučer igrao njemačku "cvajtu". U sezoni 2021./22. Füllkrug je za Werder u drugom bundesligaškom razredu zabio 19 golova, a sezonu kasnije sličnim je učinkom izborio transfer u Borussiju Dortmund, s kojom je proljetos odjurio do finala Lige prvaka.

Do uvoda najavnog teksta prvih utakmica nokaut-faze Eura Füllkrug se probio jer svijet dugo - barem od vremena Jamieja Vardyja koji je stigao niotkud i odveo Leicester do naslova engleskog prvaka - nije vidio sličnog "late bloomera". Robusni napadač je 31-godišnjak, koji je u svojim zrelim igračkim godinama bezbrižno tumarao od Nürnberga preko Hannovera do Werdera, prije nego što mu je mladi trener Ole Werner (36) u klubu iz Bremena napokon ispravno izbalansirao komponente napadačke igre. U studenom 2022. Füllkrug je dobio pozivnicu njemačkog izbornika. Godinu i pol kasnije hvali se impresivnom statistikom: 19 nastupa, 13 golova.

image

Niklas Füllkrug

Uwe Kraft/imago Sportfotodienst/profimedia

Koliko god ga gurali u pravcu brutalne gladijatorske igre, nogomet volimo jer još uvijek pronalazi način da u prvi plan pogura stare romantičare. Planet je danas impresioniran raznovrsnošću Kaija Havertza, suptilnim dodirom Jamala Musiale i vrtoglavom cijenom Floriana Wirtza, ali prosječni Nijemac u prvoj momčadi protiv Danske svejedno želi vidjeti Niclasa Füllkruga jer osim što je nasmijan i simpatičan, on uredno isporučuje. Na Euru je zabio već dva gola, oba kao džoker s klupe.

Nagelsmannovi favoriti

Protiv Škota na startu (5-1) u strijelce se upisao poslije samo pet minuta na terenu, dok je u trećoj utakmici sa Švicarskom u igru ušao petnaestak minuta prije kraja te pogotkom u sudačkoj nadoknadi spasio bod.

Kakvi su izgledi da Julian Nagelsmann posluša glas naroda? Njemački mediji ne vjeruju da bi izbornik mogao odustati od svojih omiljenih startera, Havertza kao isturenog napadača kojeg logistički iz pozadine podržavaju Musiala, Wirtz i Gündoğan kao ofenzivni vezni. Füllkruga očekujte ako stvari krenu loše po "Mannschaft", što ne treba isključiti kao opciju jer Danci su se kroz povijest znali narugati Nijemcima. Pobjeđivali su ih osam puta, a najpoznatija pobjeda "danskog dinamita" ponudila je kasnije dobar štof literatima i filmašima. Opjevane 1992. godine braća Laudrup i društvo stigli su s plaže umjesto diskvalificirane Jugoslavije, protutnjali do finala i ondje nokautirali Nijemce (2-0).

image

Mattia Zaccagni

ODD ANDERSEN Afp

Niti najava druge subotnje utakmice, one između Švicarske i Italije, ne može proći bez narativa o plemenitoj kasnoj berbi otkako je u prvi plan iskočio Mattia Zaccagni (29). Ofenzivni napadač Lazija poslao je Luku Modrića i suigrače kući golom u 98. minuti drame u Leipzigu, iako je u igru ušao kao očajnička zamjena Luciana Spallettija u 81. minuti. Bio je to tek sedmi Zaccagnijev nastup za "azzurre" i - pogađate - njegov prvi gol za nacionalnu momčad. La Gazzetta dello Sport vjeruje da je igrač tim potezom sebi kupio mjesto startera u osmini finala.

Spalletijeva vjera

U golgeterski najplodnijoj sezoni karijere Zaccagni je za Lazio postigao 10 golova, ali izbornik vjeruje da je vruć i da probojima s krilne pozicije može narušiti ravnotežu među linijama švicarske reprezentacije.

Premda je Italija tradicionalno favorit u utakmicama sa sjevernim susjedom, danas individualni rejting igrača favorizira Švicarce. Njihova je kralježnica momčadi šampionska: vratar Sommer je osvojio Serie A s Interom, stoper Akanji je uzeo Premier ligu s Manchester Cityjem, a Granit Xhaka je šokirao u povratničkoj bundesligaškoj sezoni osvajanjem titule u dresu "apotekara" iz Leverkusena. Iza 31-godišnjeg veznog igrača je maestralna klupska sezona nakon koje je u dresu reprezentacije nastavio igrati na visokoj razini. Xhaka je lider, najveća snaga momčadi za koju je upisao već 128 nastupa (14 golova).

image

Mattia Zaccagni

JOHN MACDOUGALL Afp

Pregaženi protiv "la roje", sretno preživjeli protiv "vatrenih", Talijani se u sljedećem dvoboju više uzdaju u statistiku nego u bajnu formu. U posljednjih 11 utakmica sa Švicarskom "azzurri" ne znaju za poraz, a na Euru 2021. su na putu do titule momčad tadašnjeg izbornika Vladimira Petkovića isprašili 3-0. Golove su postigli Locatelli (2) i Immobile, dvojac kojeg nema u Spallettijevu rosteru...

Linker
29. lipanj 2024 13:22