JAVIER SORIANO Afp
DRAMA U JEDANAESTERCIMA

VIDEO: Slovenija ostala bez senzacije. Čudesni Costa odveo Portugal u četvrtfinale

Portugalski vratar obranio je sva tri jedanaesterca u raspucavanju i uništio slovenske snove
Piše: Tomislav Dragobratović, Vito Tomas, Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 02. srpanj 2024. 00:00

Portugal - Slovenija 0:0 (3:0 11 m)

Frankfurt, Waldstadion

PORTUGAL: Costa - Cancelo🟨(od 117. Semedo), Pepe (od 117. R. Neves), Dias, Mendes - Vitinha (od 65. Jota), Palhinha, Fernandes - B. Silva, Leão (od 76. Conceição), Ronaldo

SLOVENIJA: Oblak - Karničnik🟨, Drkušić🟨, Bijol🟨, Balkovec🟨 - Stojanović (od 86. Verbić), Elšnik (od 106. Iličić), Čerin, Mlakar (od 74. Stanković🟨) - Šporar (od 74. Celar) - Šeško

JEDANAESTERCI: 0:0 Iličić (obrana Coste), 1:0 Ronaldo, 1:0 Balkovec (obrana Coste), 2:0 Fernandes, 2:0 Verbić (obrana Coste), 3:0 Bernardo Silva

Oblakov obranjeni jedanaesterac pogledajte OVDJE.


Utakmica osmine finala Eura između Portugala i Slovenije pružila je neviđenu dramu. U konačnici, nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca Portugalci su osigurali plasman u četvrtfinale, a junak večeri bio je vratar Diogo Costa, koji je obranio sva tri pokušaja Slovenaca i postavio konačni 3:0 rezultat nakon 0:0 u 120 minuta.

Uvodno razdoblje utakmice pripalo je Portugalcima. U 4. minuti sjajno je s desne strane centrirao Bruno Fernandes, a u izglednoj poziciji pred slovenskim golom našao se Leao, no u konačnici nije dobro zahvatio loptu. Isti akter osvojio je loptu u opasnoj zoni u 8. minuti i proigrao utrčalog Cristiana Ronalda, ali tada je u obrani dobro reagirao Drkušić.

image

Statistika utakmice Portugal-Slovenija

SOFASCORE

Dobra prilika za Portugalce stigla je u 13. minuti. Akcija je krenula preko Bernarda Silve, koji se izvukao na desnoj strani i poslao loptu u sredinu. Tamo su bili Ronaldo i Fernandes, u konačnici je igrač Manchester Uniteda bio najbliže lopti, no nije stigao na vrijeme reagirati i pospremiti ju u mrežu.

Gledali smo nakon toga period mirnije igre, sve do 44. minute, kada je dalekometnim udarcem zaprijetio Šeško i zabilježio prvi udarac Slovenije na utakmici. Na samom kraju poluvremena Portugalci su imali i najizgledniju priliku, Palhinha je tukao s ruba kaznenog prostora i "zalizao" vanjski dio stative.

image
JAVIER SORIANO Afp

Portugalci su krenuli žustro u nastavku, na samom početku drugog dijela po desnoj strani probio je Cancelo i "izvozao" Bijola. Uslijedio je ubačaj u sredinu i odbijanac za Bernarda Silvu, koji nije uspio poentirati iz izgledne pozicije. Nastavili su Portugalci pritiskati s visoko podignutom zadnjom linijom, koju je skoro u 61. minuti iskoristio Šeško. Velikom brzinom istrčao je kontru, no u stopu ga je pratio Pepe, i u konačnici dovoljno zasmetao da ne uspije poentirati izglednu priliku pred portugalskim golom. U 72. minuti ponovno je Ronaldo prijetio iz slobodnog udarca, ishod je bio isti kao i kod prethodnih pokušaja...

Nastavilo se tvrdo i bez previše rizika s obje strane do same završnice, kada je u 89. minuti Ronaldo zapucao prema Oblaku, ali je i ovom prilikom naciljao direktno u vratara Atletico Madrida. Pogodaka u regularnom dijelu nije bilo, uslijedili su produžetci...

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Slovenci su prvi konkretnije zaprijetili u produžetku preko Verbića, čiji je udarac od bloka otišao pokraj gola. Ipak, ključni trenutak stigao je u 103. minuti, kada je Drkušić srušio Jotu u kaznenom prostoru, a Orsato pokazao na bijelu točku. Ronaldo se samouvjereno zaletio, a Oblak sjajnom paradom ostavio Slovence u igri! Neviđena drama odvijala se u nastavku i na drugoj strani, u 115. minuti Pepe je pogriješio, a Šeško istrčao sam ispred Coste i zapucao apsolutni "zicer", te je tako ovaj susret "pukim čudom" i nakon kraja produžetaka ostao bez pobjednika.

Pri izvođenju jedanaesteraca briljirao je Diogo Costa s tri uzastopne obrane Iličiću, Balkovecu i Verbiču, dok su s druge strane precizni bili Ronaldo, Fernandes i Bernardo Silva...

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

🏆 Imamo tri četvrtfinalna para Eura, sutra ćemo dobiti posljednji.

Engleska - Švicarska (subota, 18.00)

Rumunjska/Nizozemska - Austrija/Turska (subota, 21.00)

Španjolska - Njemačka (petak, 18.00)

Francuska - Portugal (petak, 21.00)

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

📣 Kako ste vi proživjeli dramatičan rasplet u Frankfurtu?

"Costa im branio penale kao da su ih pucali s centra. Svaka čast i respekt za Sloveniju i Keka!" (Kiki Mihaljević)

"Sad je došlo do izražaja da Slovenija nema klasne igrače nego su dobro posloženi od strane odličnog trenera. Šteta, ali pali su junački. Bravo Slovenija. Kek, car." (Mišel Mian)

"Ronaldo nije plakao zato što nije zabio penal nego sto je Modrić i dalje najstariji stijelac u povijesti…" (Mario Šimunov)

"Šteta, Šeško je mogao riješiti to prije. Slovenci, bili ste dobri, više sreće drugi put." (Zoran Vidović)

"Slovenci pucali penale kao mi protiv Turske 2008." (Neven Čvrljak)

Nakon Španjolske i Njemačke, u četvrtfinalu imamo zagarantiranu barem još jednu nogometnu poslasticu! Portugal će u četvrtfinalu odmjeriti snage s Francuskom, susret je na rasporedu petak, 5. srpnja, na Volksparkstadionu u Hamburgu.

KRAJ UTAKMICE

Kakav kraj drame u Frankfurtu... Portugal je nakon lutrije jedanaesteraca osigurao plasman među najboljih osam!

Slovenija je ostavila sve na terenu, prošlo je, može se reći, sve po planu, ali za Šeškovim promašajima itekako će žaliti.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

3:0 Bernardo zabija za pobjedu Portugala!

2:0 Nevjerojatno! Costa brani treći uzastopni jedanaesterac, neprecizan je bio Verbić.

2:0 Fernandes zabija!

1:0 Costa ponovno brani! Promašio je Balkovec.

1:0 Portugal dolazi u vodstvo, Ronaldo zabija!

0:0 Costa brani Iličiću!

KRAJ DRUGOG PRODUŽETKA

Fascinantna dva produžetka gledali smo u Frankfurtu, pravo je čudo da još nismo vidjeli pogodak. O konačnom pobjedniku odlučivat će raspucavanje s bijele točke...

120. 🕖

Igrat će se jedna minuta sudačkog dodatka.

117.

Roberto Martinez vuče zadnje dvije izmjene, umjesto Pepea i Cancela u igru su ušli Ruben Neves i Nelson Semedo.

📣 Bližimo se jedanaestercima, još jedan brzinski pogled na vaše reakcije.

"Bravo Oblak, a i Modrić je ostao najstariji strijelac Europskom prvenstvu. 😁" (Hrvoje Mihaljević)

"Portugal je postao talac Ronalda! Mi koji znamo i pratimo nogomet to govorimo već par godina." (Dean Smojver)

"Kakva obrana i kakav golman!" (Ivan Falak)

"Idemo Slovenija! Bravo!" (Vera Marinović Drvar)

115.

Nevojerojatno što propušta Slovenija!

Pogriješio je najiskusniji u protugalskim redovima, Pepe, prodao je loptu na sredini terena. Šeško je išao sam, nemotan put protivničkog gola, ali... Izvanrednom obranom Costa je spasio svoju momčad i došao uz bok Oblaku, po pitanju branjenja krucijalnog udarca.

Pravi čovjek u pravom trenutku.

Trenutak u kojem je svima u Portugalu i Sloveniji zastao dah.

image
DANIEL ROLAND Afp

112. Slovenija je zaradila slobodni udarac u opasnoj zoni, pokušao je Iličić, ali završilo je tek u živom zidu.

🟥

Prošlo je ispod radara, ali na tribinama je zbog zarađenog crvenog kartona završio slovenski izbornik Matjaž Kek.

Suigrači su tješili uplakanog Ronalda između dva produžetka.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

108. Nova prijetnja Portugalaca! Fernandes je ubacio iz slobodnjaka, a Palhinha opasno glavom gađao pod gredu. Oblak vršcima prstiju čupa to iz gola...

Hoće li Slovenija večeras slaviti jednog od najvećih sportskih junaka u svojoj povijesti?

image
FABRICE COFFRINI Afp

106. Počeo je drugi produžetak.

Kakve prizore gledamo u Frankfurtu, Ronaldo je u suzama proveo kratki predah... Suigrači ga bodre, a ako netko ima tu 'mentalnu snagu' za izdići se iz ovakvog ponora to je pak Ronaldo.

Kek je za posljednjih 15ak minuta spremio novu zamjenu, umjesto Elšnika u igru je ušao Josip Iličić.

KRAJ PRVOG PRODUŽETKA

105.

Obrana! Nevjerojatne scene u Frankfurtu, Ronaldo je pucao u sami kut, a Oblak se fenomenalno ispružio i herojski spasio Sloveniju.

103.

Jedanaesterac za Portugal, Orsato pokazuje na bijelo točku!

Jota je projurio kroz sredinu, prošao je nekoliko slovenskih igrača, da bi ga Drkušić u konačnici srušio na pod. Ronaldo će imati priliku postići svoj prvi pogodak na Euru.

Kako dići živac Cristianu, slikovito:

100. Conceição je lijepo zavrnuo u peterac, Jota se nakon rovovske bitke uspio izboriti za udarac glavom, ali slabašan, bezopasan po slovenski gol.

Ušli smo u 100. minutu. Slaže li Matjaž Kek u glavi već redoslijed izvođenja jedanaesteraca?

95. Povezali su Slovenci vjerojatno prvi puta na utakmici dva opasna napada, Verbić je pucao s distance, od odbijanca je završilo u korneru. Nastavak akcije donio je nove napetosti u šesnaestercu, ali bez konačnog učinka.

93. Svaki izlazak Slovenaca na protivničku polovicu izaziva posebno uzbuđenje na tribinama, sada je Elšnik probio desnu stranu i uzburkao strasti, ali povratna lopta nije bila precizna.

📣 Na Facebooku smo vas pitali može li Slovenija do senzacije.

"Može, ajmo Slovenijaaaaa" (Miroslav Vabec)

"Ajmo susjedi, Hrvatska je uz vas!" (Alen Ferčec)

"Svaka čast Slovenija. Kakva borba, trka, želja i disciplina. Bravo Kek, majstore, svaka čast za postavku igre i za igru." (Ante Petričević)

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

91. Počeo je prvi produžetak.

KRAJ REGULARNOG VREMENA


Drugo poluvrijeme pružilo je presliku prvoga, Portugal je ponovno bio dominantna momčad i stvorio više prilika, ali slovenska obrana ostala je neprobojna. 'Susjedi' pak mogu žaliti za promašajem Šeška u 61. minuti, možda je upravo to bila 'ta' prilika koju su čekali cijeli susret...

90+3. Celar je dobio loptu u šesnaestercu Portugala, pokušao se izboriti i doći do udarca, ali bezuspješno.

90. 🕖

igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

89.

Kakvu priliku propušta Ronaldo!

Dočekao je svršenu loptu u prostor protugalski napadač, ali pucao je ravno u Oblaka i propustio stopostotnu šansu da u završnici susreta donese pogodak vrijedan četvrtfinala...

Slovenija je, zanimljivo, jedina europska reprezentacija s kojom se Portugal susreo, a da je nikad nije pobijedio.

Ovo im je druga međusobna utakmica i sve je izvjesnije da će otići u produžetke.

88. Nakon dugo vremena 'zadnjoj trećini' približili su se Slovenci, uputili su dva opasna ubačaja u srce kaznenog prostora, ali portugalska obrana bila je spremna te je to očistila na vrijeme.

"Još 5 minuta regularnog dijela, izdržite Slovenci!", stoji u naslovu na portalu RTV Slovenije.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

86.

Zamjena kod Slovenaca, umjesto Stojanovića ušao je Verbić.

85. Sve upućuje na to da ćemo nakon Engleske i Slovačke gledati još jedne produžetke koji će odrediti putnika u četvrtfinale. Činjenica je da Portugal drži posjed, ali djeluje to nestvarno sporo i jalovo...

Statistički kuriozitet:

Golova, međutim, i dalje nema...

81. Portugal nastavlja plesti mrežu oko šesnaesterca Slovenije, završava to u većini slučajeva nespješnim centaršutevima, koje slovenska obrana bez problema čisti.

Slovenski navijači razigrali su se s bakljama. Čeferin će ovaj put poslati "čestitku" u domovinu.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

image
ANGELOS TZORTZINIS Afp

76.

Zamjena i u portugalskim redovima, izašao je Leão, a ušao Conceição.

74.

Dvostruku zamjenu napravio je Matjaž Kek, umjesto Šporara i Mlakara u igru su ušli Celar i Stanković.

72. Treći puta na dašanjem susretu iz slobodnog je udarca pucao Ronaldo, ovoga puta s malo veće udaljenosti, a sukladno tomu završilo je, za razliku od prva dva pokušaja, bez opasnosti po slovenski gol.

69. Nakon nekoliko furioznih minuta punih prilika s obje strane utakmica se napokon primirila te je lopta ponovno zasjela u noge portugalskih igrača.

65.

Prvu promjenu povukao je Roberto Martinez, umjesto Vitinhe u igru je ušao Jota.

Mogli bi Slovenci žaliti za ovom situacijom.

image
ANGELOS TZORTZINIS Afp

61.

Najveća prilika za Sloveniju!

Šeško je iskoristio zbrku na sredini terena, skupio loptu, pretrčao Pepea i sjurio se put portugalskih vrata. Preostalo je samo matirati Costu, ali Šeška su prethodni potezi istrošili do te mjere da je uputio potpuno bezopasan udarac, daleko od gola...

59. Nastavlja se okupacija slovenskih vrata, sada su Portugalci u dva navrata tražili kazneni udarac zbog igranja rukom, ali glavni sudac Daniele Orsato nije se oglasio.

57. Ubacuju Portugalci u višu brzinu, sada se Bernardo 'izrugao' s desnom stranom, a nekoliko pokušaja udaraca u šesnaestercu na jedvite su jadu uspjeli blokirati Slovenci.

55. Fenomenalna intervencija Oblaka! Trebalo bi izmjeriti silinu ovog Ronaldovog udarca, lako bi moguće to bio i neki rekord, međutim slovenski je vratar uz lagani pogled obranio tu loptu.

Slovenski navijači su tijekom prvog poluvremena pokušavali "ući u glavu" Cristianu Ronaldu, koji i dalje bezuspješno traži put do gola.

Više pročitajte OVDJE.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

54. Imat će Portugal novu priliku iz slobodnog udarca, Gnezda Čerin je u vrlo opasnoj zoni srušio Cancela.

51. Do prve prave prilike, činilo se, došli su Slovenci, Šeško je u konačnici pucao glavom malo pokraj vrata, ali nedozvoljena pozicija Šporara u začetku akcije 'poništila' je cijelu situaciju.

47.

Kakav dar-mar u režiji Joãoa Cancela!

Probio je portugalski bek desnu stranu, s nekoliko minijatura izvrtio svog čuvara i ubacio u peterac, a tamo je opet na pravom mjestu Drkušić. Na odbijancu je bio Bernardo koji je iz dobre pozcije pucao visoko iznad gola.

46. Počelo je drugo poluvrijeme!

📣 Da čujemo i vaša razmišljanja nakon prvih 45 minuta.

"Bravo Slovenija, tako se igra za svoju državu." (Ivan Vrbanc)

"Kek s dobrim golmanom i jednim dobrim napadačem, te ostatkom ekipe na HNL razini, drži Portugal za jaja." (Tomislav Šimić)

"Sviđa mi se mali Drkušić." (Football Manager Balkan)

Gužva na korneru: Cristiano Ronaldo, Pepe, Joao Palhinha i Jaka Bijol.

image
JAVIER SORIANO Afp

KRAJ POLUVREMENA

Očekivanih prvih 45 minuta gledali smo u Frankfurtu. Portugal je preuzeo incijativu igre, dok je Slovenija postavila gusti defenzivni blok i sebi postavila dva zadatka - ne primiti pogodak i eventualnu priliku tražiti iz protunapada. Sve je po planu za izabranike Matjaža Keka išlo do same završnice, kada je Palhinhin udarac zamalo završio u mreži i pomrsio im račune. 'MVP' titula prvog dijela, pak, zasigurno ide u ruke Vanje Drkušića koji je u potpunosti zatvorio Cristiana Ronalda i spriječio ga u praktički svakoj mogućoj prilici da zaprijeti slovenskim vratima.

45+2.

Velika prilika za Portugal!

Leão je fantastično probio lijevu stranu i uposlio Palhinhu na rubu šesnaesterca, udarac portugalskog veznjaka na trenutak je zaustavio slovenska srca, 'očešao' je ipak vanjski dio vratnice i završio u gol autu.

45. 🕖

Dvije minute sudačke nadoknade igrat će se u Frankfurtu.

44. Prvi udarac Slovenije! Do lopte je sada došao Šeško i dalekometnim projektilom pokušao uzdrmat Costu, međutim portugalski vratar bio je spreman i loptu pokupio u svoje naručje. U nastavku akcije otvarala se nova pirlika za Slovence, ali dobrom reakcijom istaknuo se Pepe.

Plan Matjaža Keka zasad funkcionira: obraniti se od portugalskog pritiska i čekati priliku koja će se sigurno ukazati. Slovenci su sve bliže 'nuli' na poluvremenu, a Drkušić se sjajno nosi s Cristianom Ronaldom.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

41. Igra se uz veliki oprez, igrači evidentno čekaju odlazak na predah, a trenutno se najveća borba vodi na sredini terena.

37. 🟨

Novi žuti karton u slovenskim redovima, opomenu je sada zaradio Karničnik.

34.

Opasan pokušaj Ronalda!

Pucao je Portugalac silovito iz slobodnog udarca, prohujalo je to malo iznad grede.

32. 🟨

Prvi žuti karton zaradio je Vanja Drkušić, srušivši Leãoa na nekih dvadesetak metara. Ronaldo će imati priliku iz slobodnog udarca.

31. Napokon je do udarca došao Ronaldo, uspio je nadskočiti i fizički nadjačati svog čuvara, ali glavom je pucao slabo, tek u ruke Oblaka.

Posjed lopte zasad jasno zrcali odnos snaga: Portugalci 70, Slovenci 30 posto. Ipak, Ronaldo i društvo i dalje traže konkretniju šansu.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

27. Ponovno je upućen centaršut u peterac na adresu Ronalda, ali još jednom to čisti Drkušić. Slovenski stoper u dosadašnjem je tijeku utakmice, blago rečeno, portugalskog napadača strpao u džep.

25. Ušla je sada utakmica u neke mirnije vode, Portugal vjerno drži posjed, dok se Slovenija stabilizirala i sigurno drži čvrsto postavljeni defanzivni blok.

21. Otvarala se po prvi puta obećavajuća situacija za Slovence, imali su tri na dvi na sredini terena, ali Šporar je lošim dodavanjem loptu poslao u 'nepovratno'.

18. Sigurni posjed ipak su uspjeli uspostaviti igrači Portugala, djeluje to za sada proprilično usporeno, ali postavili su se kao dominantna momčad na terenu te Slovenija u ovakvoj postavci izgleda potpuno nemoćno.

Na slici je gospođa Maria Dolores dos Santos Aveiro, što vam vjerojatno ne znači previše dok ne kažemo da se radi o Ronaldovoj mami.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

13. Ponovno prijeti Portugal, Ronaldo se hvata za glavu! Bernardo je ubacio izvrsnu loptu u peterac, a portugalski napadač i suigrač mu Fernandes ostali su za malo prekratki i propustili izglednu priliku.

11. Prilično nezgrapno otvaranje utakmice u Frankfurtu, uz mnoštvo pogrešnih dodavanja i odbijanaca nijedna momčad nije uspjela 'prisvojiti' loptu u svoje noge. Tek je Slovenija s manjkom koncentracije ušla u susret pa se Portugal u nekoliko navrata uspio približiti protivničkim vratima.

8. Nova prijetnja Portugala, Leão je ovog puta probio sredinu i uposlio Ronalda, a sjajnom defenzivnom intervencijom istaknuo se Vanja Drkušić i spasio svoju momčad.

Slovencima je, podsjetimo, ovo prva utakmica nokaut faze ikad na velikim natjecanjima. Prije Eura 2024. imali su tek jednu pobjedu u devet utakmica grupne faze.

image
ANGELOS TZORTZINIS Afp

4. Odmah prijete Portugalci, Fernandes je fantastično ubacio u peterac, a Karničnik u posljednji trenutak izbacio loptu ispred Leãoa. U nastavku akcije pucao je Dias nakon kornera, ali završilo je bez opasnosti po slovenski gol.

1. Počela je utakmica!

20.53 Pobjednika ove utakmice u petak u Hamburgu čekaju Francuzi, koji su se preko Belgije plasirali u četvrtfinale, premda na cijelom Euru još uvijek nisu zabili pogodak iz igre.

Više o toj utakmici pročitajte OVDJE.

Bliži se početak utakmice, slovenski i portugalski navijači već su se dobrano zagrijali.

image
ANGELOS TZORTZINIS Afp

image
JAVIER SORIANO Afp

Najavu piše: Tomislav Dragobratović

Reprezentacije Portugala i Slovenije večeras se sastaju u osmini finala Eura. Oba tabora u ovaj susret ulaze s istim ambicijama, ali i različitim očekivanjima. Roberto Martinez i njegovi igrači čekali su ovaj dvoboj kako bi "isprali okus" od poraza protiv Gruzije u posljednjem kolu grupne faze, iako ta utakmica nije imala rezultatski značaj za njegovu momčad. Alarmi u portugalskom taboru se nisu upalili, a kako je najavio njihov veznjak Joao Palhinha, Portugalci jedva čekaju okršaj protiv Slovenije za iskupljenje navijačima.

- Kad izgubiš utakmicu ili imaš loš trenutak, uvijek se veseliš sljedećoj utakmici. Brojimo dane. Kada gubite, atmosfera je drugačija nego kada pobjeđujete. Ali sada više ne vrijedi razmišljati o Gruziji, vrijedi razmišljati o odgovoru koji želimo dati i prije svega razmišljati o tome gdje želimo ići u ovom natjecanju, jer želimo ponovno stvarati povijest - rekao je veznjak Fulhama u najavi utakmice.

U utakmici protiv Gruzije Martinez je napravio potpunu "rošadu", samo su Cristiano Ronaldo, Palhinha i vratar Costa iz nominalno standardne jedanaestorice započeli susret protiv Hviče Kvarachelije i njegove družine. Španjolski strateg je također ponovno isprobao sustav s trojicom braniča u posljednjoj liniji, ta odluka se pokazala potpuno pogrešnom...

- U kvalifikacijama smo gotovo uvijek igrali s tri braniča i upisali deset pobjeda u deset utakmica. Izbornik ima nekoliko sustava na raspolaganju. Što god bude, spremni smo i idemo na sve! - zaključio je Palhinha.

Portugalce će s druge strane čekati potpuno rasterećena reprezentacija Slovenije, koja je posljednjih dana slavila povijesni plasman u osminu finala Eura. Matjaž Kek i njegovi igrači ostvarili su pothvat o kojem su mogli samo sanjati, tako da je svaki eventualni pozitivni rezultat u nastavku natjecanja samo bonus. Portugalci su izraziti favoriti, ali na papiru su to bili i Englezi, pa su im Slovenci pokazali da će biti izrazito "tvrd orah" za bilo kojeg suparnika.

Predvodnik napada ponovno će biti Benjamin Šeško, koji je unatoč činjenici da još nije poentirao na ovom turniru pokazao kvalitete koje su mu u konačnici osigurale i novi ugovor s RB Leipzigom. Osim Šeška, Kek će ponovno računati na vrhunsku vratarsku prezentaciju Jana Oblaka, u potpori sa stoperskim parom Bijol - Drkušić, iza kojih je sjajno odigrana grupna faza. Dvojac u veznoj liniji posljednjih je dana povezivan sa hrvatskim klubovima, Timi Max Elšnik je prema slovenskim medijima na radaru Hajduka, dok je Dinamov interes za Gnezdu Čerina odavno poznat. Uglavnom cijela defenzivna organizacija Slovenaca morat će biti na najvišoj razini s obzirom na kvalitetu Portugalaca.

Linker
02. srpanj 2024 13:24