OZAN KOSE Afp
VERTONGHEN TRAGIČAR

VIDEO: Autogol poslao Belgijce kući. Francuska nakon mučenja ušla u četvrtfinale Eura

Utakmicu između Francuske i Belgije pratimo i komentiramo iz minute u minutu
Piše: Dražen Pinević, Tomislav Dragobratović, Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 01. srpanj 2024. 19:24

Francuska - Belgija 1:0 (Vertonghen 85.-ag.)

Düsseldorf, Merkur Spiel-Arena

FRANCUSKA: Maignan - Koundé, Saliba, Upamecano, Hernández - Griezmann🟨, Kanté, Tchouaméni🟨, Rabiot🟨- Thuram (od 62. Kolo Muani), Mbappé

BELGIJA: Casteels - Castagne, Faes, Vertonghen🟨, Theate - Carrasco, Onana, De Bruyne, Doku - Lukaku, Openda (od 63. Mangala🟨)

Pogodak pogledajte OVDJE.


Francuska je u četvrtfinalu i u Hamburgu će igrati s boljim iz susreta Slovenije i Portugala. I Francuska i Belgija iz skupine su došli kao broj 2, što znači da kao favoriti nisu dokazali kvalitetu. A ovo je bila utakmica u kojoj je tako nešto i te kako trebalo. No, ništa od toga. Presudila je jedna slučajna ‘pogreška‘ Vertonghena koji je prvo daleko stajao od Kolo Muanija, a zatim i skrenuo loptu iza Casteelsa.

image
SOFASCORE

SofaScore statistika

Dechamps nije iznenadio, makar se dosta kalkuliralo oko sastava. Njegov izbor je uglavnom isti na ovom Euru, samo je više varijacija na njega. Ovaj puta je bio s dva čista napadača iza njih Griezmann, umjesto s tri čista napadača kao dosad. Belgijski izbornik Tedesco postavio je tim vrlo ofenzivno, globalno rečeno čak s pet napadača, jer Carrasco i De Bruyne su uvijek bliže protivničkom golu. U tim je ušao Openda kraj Lukakua i Dokua, umjesto Trossarda i Lukebakija. Belgiji je samo ozlijeđen ostao Meunier, dok se Witsel vratio na klupu.

Oprezna utakmica u kojoj se teško dolazilo do prilika. A prilika je bila samo svaka izgubljena lopta protivnika nakon koje su se obje momčadi jako dobro otvarale. Prednjačila je Belgija koju je povukla sredina s Carrascom i de Bruyneom, ali Doku i Openda nisu uspjeli zadnjim pasom doći do Lukakua, makar su u nekoliko navrata bili opasni.

image
INA FASSBENDER Afp

Francuzi su se najbolje otvarali po bokovima s Koundéom desno i Hernandezom lijevo. Iz jedne takve akcije Koundéa u 39. minuti došli su do laganog centaršuta nakon kojeg je Thuram promašio glavom cijeli gol iz izgledne situacije. Drugi puta uskoro su došli do Hernandeza u sudačkoj nadoknadi prvog dijela, pa preko solo akcije Mbappéa do Tchouaménija koji je na jednu povratnu loptu bio neprecizan. No, sve u svemu obje su momčadi bile na razini svojih igara iz grupne faze. Dakle, samo oprezno, ne i dobro. Francuzi nervozniji zbog čega su skupili tri žuta u prvom dijelu, pa su znali da je Rabiot iduću utakmicu na tribini ako prođu. No, za prolaz je trebalo više, definitivno.

Tchouaméni je najavio bombom s 25 metara bolji nastavak Francuza, zaustavio ga je Casteels. Pa su pritisak ponovo podebljali Koundé i Thuram kao u prvom dijelu. Solo akcija Mbappéa bila je nastavak francuske dominacije. Sve teže je Belgija dolazila do posjeda. No, počastio ih je greškom Saliba, pa su de Bruyne i Carrasco kreirali priliku koju je uklizavanjem u zadnji trene spasio Hernandez. Utakmica je opet usporila, šanse su imali Lukaku, de Bruyne, Mbappé i Saliba, ali nije bilo gola.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

Produžetak je bio izvjesna stvar, ali onda je nakon jedne duge akcije Francuske Kolo Muani primio loptu u kaznenom prostoru Belgije, opalio, lopta je u koljeno pogodila Vertonghena i prevalila Castellsa za vodstvo Francuske. Ponovo je autogol, kao i protiv Austrije, bio presudan za Francusku!

Pokušala je Belgija do kraja, ali nije uspjela. Utakmica koja je razočarala, ali Francuska iz nje izlazi kao pobjednik. U četvrtfinale idu s dva autogola i jednim golom iz penala. E, to treba moći.

📣 Nekoliko vaših dojmova za kraj.

"Francuska 20 udaraca na gol, Belgija 5...Francuzi zasluženo." (Karlo Drežnjak)

"Najsretnija momčad u povijesti nogometa. Koliko su imali sreće u zadnjih šest godina. Nikad ništa i onda neki krumpir zabiju i granitna obrana i to je to." (Mali Joe)

"Tri minute samo." (Velibor Pipa Pipunić)

Velibora i dalje peče sudačka nadoknada iz Leipziga... Nisi jedini, Velibore.

Unatoč u konačnici neuvjerljivoj partiji Francuza, dojam je kako je minimalna 1:0 pobjeda Deschampa i njegovih igrača zaslužena. Pritiskali su Francuzi cijelu utakmicu, uputili mnogo dalekometnih udaraca, no nišanske sprave nisu mogli namjestiti. U konačnici im je pomogao Jan Vertonghen i tako im kupio kartu za četvrtfinale.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

Francuska će u četvrtfinalu igrati protiv Portugala ili Slovenije, koji na teren izlaze za nešto više od sat vremena.

Taj će se okršaj igrati u petak u 21 sat u Hamburgu.

KRAJ UTAKMICE

90. 🕖 Igrat će se još tri minute sudačke nadoknade.

89. Sada su Belgijci preuzeli inicijativu, traže izjednačenje...

Griezmann je proigrao Koundéa, a on vraća do Kantea. On šalje loptu do Kolo Muanija, koji je izvjesno pokušao ubaciti, ali lopta se odbila u belgijsku mrežu za veliko slavlje Francuza.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

85.GOOOL!

Kolo Muani za 1:0 Francuske!

83. Brza akcija Belgije završila je dobrim udarcem De Bruynea, no Maignan je ponovno na visini zadatka.

78. Kolo Muani je prebacio na desnu stranu za Koundea koji vraća u sredinu. Tamo se pronašao Mbappe i zapucao, ponovno iznad gola.

76. 🟨

Žute kartone zbog protestiranja zaradili su izbornik Tedesco i Vertonghen.

Dvadesetak minuta dijeli nas od produžetaka.

Francuzi su ih posljednji put igrali u finalu Svjetskog prvenstva 2022., kad ih je Argentina dokrajčila jedanaestercima, dok ih Belgijci nisu iskusili već 10 godina, od SP-a u Brazilu, gdje su u osmini finala nakon 120 minuta eliminirali SAD.

Strijelci te večeri? De Bruyne i Lukaku.

image
FRANCK FIFE Afp

74. Sada puca i Saliba, ali Francuzi su opet neprecizni! Često ulaze u dobre situacije, ali nikako da naciljaju okvir belgijskog gola.

71. Maignan spašava Francuze! De Bruyne je sjajno proigrao Lukakua koji tuče lijevom nogom, ali francuski vratar je bio spreman na taj pokušaj.

69. Ponavlja se ista priča. Tchouaméni gađa iz daljine, ponovno preko gola.

Didier Deschamps nije oduševljen realizacijom.

Francuska zasad: 16 udaraca, 0 golova.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

65. Griezmann tuče iz poluvoleja i gađa pokraj gola.

61. Saliba je izgubio loptu, De Bruyne uposlio utrčalog Carrasca koji izlazi pred Maignana, ali u posljednjem trenutku fantastično je reagirao Hernandez i klizećim startom spasio Francuze.

59. Francuzi su puno uvjerljiviji u nastavku, često dolaze pred vrata Belgijaca, ali im nedostaje završna akcija...

54. Prijeti Mbappe! Oslobodio se na desnu nogu i zapucao prema vratima, no još uvijek nije namjestio nišanske sprave kao ni njegovi suigrači...

Tchouameni je već nekoliko puta prijetio iz daljine...

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

50. Nastavljaju Francuzi, sada je Kounde s desne strane prebacio u sredinu, Thuram šalje loptu iznad gola.

49. Tchouaméni je tukao s ruba kaznenog prostora, Casteels se ispružio i obranio taj pokušaj.

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

U iščekivanju golova, na društvenim mrežama nude se besplatni krumpirići, ali samo ako Mbappé proradi...

Vrlo malo toga smo vidjeli prvom dijelu u Düsseldorfu. Francuzi su bili nominalno bolja momčad, pogotovo u posljednjih 15-ak minuta, raspoloženo djeluju Griezmann i Mbappé, ali puno konkretnih udaraca na gol nismo vidjeli. S druge strane, unatoč na papiru ofenzivnom sastavu, Belgijci svoju priliku čekaju gotovo isključivo iz kontra napada. Za sada nisu bili previše uspješni...

45+1. Najbolja prilika Francuza. Mbappe je probio lijevu stranu, uspio je nakon toga uposliti Griezmanna koji odlaže do Tchouamenija, a Francuz "na rolici" šalje loptu visoko iznad gola iz dobre pozicije.

45. 🕖 Igrat će se još jedna minuta sudačke nadoknade.

41. Ponovno Francuzi prijete. Sada je Mbappe proigrao Rabiota koji nije dobro zahvatio loptu, u nastavku je Kounde poslao povratnu loptu, no ponovno bez udarca.

image
INA FASSBENDER Afp

39. Mini - pritisak Francuza. Tricolori su nekoliko minuta kružili oko gola Belgijaca, u konačnici je Tchouameni gađao pokraj vrata.

34. Kounde je sada odlično centirao, u sredini se našao Thuram i iz dobre pozicije promašio vrata udarcem glavom.

Bila je to najkonkretnija prilika Francuza na utakmici.

32. Griezmann je progirao Rabiota, ovaj propustio do Hernandeza na lijevoj strani, no ubačaj beka nije bio precizan.

Kao što je bilo najavljeno, utakmicu u Düsseldorfu gleda i suspendirani Paul Pogba.

image
FRANCK FIFE Afp

27. Velika prilika za Belgijce!

Openda se zagradio i poslao povratnu loptu u sredinu, tamo tuče Carrasco prema golu, ali blokiran je taj pokušaj.

24. De Bruyne je zapucao iz slobodnog udarca, Maignan je uz dozu nesigurnosti ukrotio taj nezgodni pokušaj.

23. 🟨

Griezmann je požutio zbog prekršaja na Dokuu.

Francuski virtuoz djeluje raspoloženo, ima ga po cijelom terenu.

image

Antoine Griezmann

KENZO TRIBOUILLARD Afp

18. Griezmann je iz kornera pogodio Thurama, čiji udarac odlazi pokraj gola.

14. Prva prava prilika Francuske. Ponovno je Griezmann kombinirao i ovoga puta uposlio Mbappea na lijevoj strani, njegov udarac otišao je iznad gola.

12. Lijepa akcija Francuza. Po desnoj strani kombinirali su Griezmann i Kounde, desni bek je povratnom loptom tražio suigrače u sredini, Carrasco je očistio prijetnju.

10. Griezmann se ubacio u međuprostor i okušao udarcem prema golu, bio je to slab pokušaj.

7. Miran početak utakmice u Düsseldorfu, čekamo prve prilike.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

4. Prvi puta prijete Belgijci. Ubacio je Carrasco, Saliba je očistio tu loptu.

2. Rabiot se ubacio u kaznenom prostoru i loše zahvatio loptu. Francuzi su na početku utakmice postavljeni visoko.

1. Utakmica je počela!

17.55 Vrijeme je za himne.

17.53 "Moja uloga ovdje je da budem drugi napadač. Vrlo sam upoznat s tim. Također znam da kad trener bude trebao da uđem na teren ili da igram, uvijek ću biti tu. Došao sam ovdje predstavljati svoju zemlju, pomoći momčadi i također osvojiti nešto", rekao je Openda o svojoj ulozi u momčadi, i tako potencijalno otkrio na kojoj će točno poziciji igrati u današnjoj utakmici.

16.58 Stigli su sastavi za utakmicu! Kod Francuske nema nikakvih iznenađenja, napad predvode maskirani Mbappe i Thuram, dok je s druge strane Tedesco u jednu ruku iznenadio. Poslao je, čini se, izrazito ofenzivan sastav koji će predvoditi dva napadača - Openda i Lukaku. Još ćemo vidjeti kako će to zapravo izgledati formacijski na terenu...

Najavu piše: Dražen Pinević

Na papiru je sudar Francuske i Belgije šlager osmine finala, ali po viđenom od ove dvije odlične reprezentacije to je zasad daleko od šlagera. Nijedni nisu igrali dobro. Francuska je bila neuvjerljiva zbog ogromne neefikasnosti koju je iskazala, Deschamps je rekao da bi ga više brinulo da njegovi igrači ne stvaraju prilike, ali ostalo je mnogo upitnika. Francuska je zabila dva gola na Euru, jedan je autogol Austrijanca Wöbera, drugi je penal Mbappea. Za taj tim to je definitivno premalo. Istina je i da Francuska nije primila gol iz igre, jedino im je Poljska zabila penal (Lewandowski) i ta činjenica sigurno im daje sigurnost.

Belgija je jako oscilirala. Poraz od Slovačke u startu, puno peha, pa su svi misli da je krenulo s pobjedom protiv Rumunjske, a onda su opet pokazali nemoć kada nisu uspjeli dobiti Ukrajinu koja se oprostila od Eura. I Francuska i Belgija osvojili su druga mjesta u skupinama, Francuska iza Austrije, a Belgija iza Rumunjske. No, sada slijedi susret bez prava na pogrešku i onaj tko ga uspije dobiti novu veliku priliku, jer idu na boljeg iz dvoboja Portugala i Slovenije.

Belgijski izbornik Domenico Tedesco sigurno se ne misli nadigravati s Francuzima, koji su realno rečeno blagi favoriti u ovom dvoboju. Morat će riskirati Belgija želi li iznenaditi najbolju obranu Eura. Adute imaju, ali i oni moraju biti puno konkretniji nego dosad.

- Došli smo ovdje, jer želimo se natjecati s najboljima i idemo pobijediti. Da je drugačije bili bismo doma. Sada se suočavamo se s vrhunskom momčadi koja je favorit za osvajanje turnira, ali ne vidim zašto ne bismo uspjeli. Upravo to je najveća draž Eura. Vjerojatno smo autsajderi protiv Francuske, ali krenuli smo od nule, pa smo uspjeli doći ovdje. Pravilo je vrlo jednostavno, ako želiš osvojiti Euro moraš pobijediti svakoga.

Osvrnuo se Tedesco na svoju momčad.

- Imamo izniman potencijal, oslobođeni smo pritiska i sretni da smo ovdje. Naravno da nam se najviše svidjela utakmica protiv Rumunjske. No, sada je trenutak istine. Vidjet ćemo kako ćemo se nositi s poteškoćama. Potrebni su nam solidarnost i jedinstvo. Moramo biti momčad više nego u ranijim susretima.

Didier Deschamps ne pokazuje nervozu, ali francuski mediji kažu da je izbornik u prve tri utakmice opipavao puls svoje momčadi i da se vrlo vjerojatno protiv Belgije može vratiti provjerenom sustavu 4-4-2. To podrazumijeva po medijima ispadanje Dembelea iz udarne postave, ali ojačanu sredinu s dva radnika (Tchouameni i Kantea) i dva umjetnika (Rabiot i Griezmann) iza Mbappea i Thurama.

- Kvalificirali smo se iz skupine, to je najvažnije, iako bih više volio da smo bili prvi. Igrač utakmice protiv Poljske bio je naš vratar i to sve govori. Nastojali smo igrati brzo i to nije ponekad bilo dobro.

O Belgiji...

- Vrhunski protivnik, sudar dvije vrhunske momčadi.

Francuska i Belgija igrale su međusobno čak 75 puta i s 30 pobjeda Belgija je uspješnija. Posljednji put 2015. u polufinalu Lige nacija dobila je Francuska (3:2), a Belgija je dobila prijateljsku utakmicu 2015. (4:3).

Linker
01. srpanj 2024 20:03