TOM DUBRAVEC Cropix
SVE PODSJEĆA NA KATAR

Dalić je dobio što je želio: Team-building kao prije bronce, a prilika se opet smiješi i dvojici ‘povratnika‘

Vatreni će od 22. do 26. ožujka igrati na turniru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 09. siječanj 2024. 07:07

Novi turnir, stara formula. Nakon što je u ožujku 2022. u Dohi pronašao idealan trampolin za skok do bronce na Svjetskom prvenstvu u Kataru, Zlatko Dalić vraća se u susjedstvo brusiti formu za završnicu Eura 2024. Hrvatska će od 22. do 26. ožujka sudjelovati na W Cupu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, s reprezentacijama Egipta, Tunisa i Novog Zelanda.

- Priželjkivali smo jedan takav turnir na kojem ćemo odigrati dvije dobre utakmice, jer su svi sudionici kvalitetne momčadi. Pritom ćemo imati odlične uvjete za trening i rad, a boravak u Emiratima iskoristit ćemo prije svega za "team-building", kao što je to bio slučaj 2022. na prijateljskom turniru u Dohi. Termin u ožujku idealna nam je prilika da postavimo dobre temelje i kreiramo pravu atmosferu za sve ono što nas čeka na ljeto u Njemačkoj - objašnjava Dalić.

Harmoniziranje momčadi

Ako je izlet u Dohu prije dvije godine bio zamišljen kao studijsko putovanje i prilagodba na neprijateljske temperature u zemljama Zaljeva, putovanje u Dubai više je u funkciji harmoniziranja momčadi i punjenja blagajne Hrvatskog nogometnog saveza, jer Arapi izdašno plaćaju sudjelovanja na takvim turnirima.

- Željeli smo iskoristiti termin u ožujku za takvu vrstu turnira, s jakim protivnicima na jednom mjestu, što nije bilo lako organizirati.o, hrvatska reprezentacija ima veliki ugled, posebno zahvaljujući rezultatima proteklih pet godina, te smo uspjeli pronaći odlično rješenje koje se, prema svim parametrima, uklapa u ono što je želio stručni stožer, na čelu s izbornikom Dalićem. Protivnici su po mjeri, a boravak u Emiratima poslužit će prije svega za stvaranje kvalitetne "kemije" na terenu i izvan njega uoči Eura u Njemačkoj - ocjenjuje predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

Na zagrijavanju za SP Dalić je prije dvije godine u Dohu poveo i neke igrače iz drugog plana, poput Nikole More ili Marina Pongračića, koji tada nisu iskoristili prilike, ali su u međuvremenu kroz Serie A obojica "napucali" svoj rejting i ponovno tiho kucaju na vrata reprezentacije, tako da nije isključeno da baš u Emiratima pokušaju još jednom uvjeriti Dalića da zaslužuju mjesto u rosteru.

Priprema terena

Svoje mjesto tamo je u međuvremenu osigurao Ante Budimir, koji je veliku sezonu u Osasuni nadogradio pogotkom za nacionalnu momčad protiv Armenije na kraju kvalifikacija.

Budimir će, s Lukom Modrićem i Ivom Grbićem, u međuvremenu pripremiti teren za dolazak "vatrenih" u Emirate. Sva trojica, naime, ovih dana u susjednoj Saudijskoj Arabiji igraju utakmice španjolskog superkupa.

U prvom polufinalu sudarit će se Real i Atletico (10. siječnja), a dan kasnije u Rijadu igraju Barcelona i Osasuna.

Linker
08. svibanj 2024 01:52