ODBROJAVANJE DO EURA

Svi žele na utakmicu, a najvjerniji navijači upozoravaju: ‘Držite se rokova i dobro pazite na jednu stvar!‘

Uefa će tijekom siječnja obavijestiti o rezultatima ždrijeba, pa će se znati koga je pomazila sreća

Hrvatski navijači

 Ante Cizmic/Cropix

Dok Modrić i Budimir bruse formu u Superkupu, Gvardiol i Kovačić pripremaju taktičke finese za Newcastle, a Brozović križa dane do nastavka sezone u Saudijskoj Arabiji, hrvatski navijači nestrpljivo osvježavaju elektronske sandučiće. Virtualni bubanj trebao bi se službeno zaustaviti do kraja siječnja, a najsretniji u Uefinom ždrijebu bit će bogatiji za papirić vrijedan zlata.

Točnije, za njihovu moderniju inačicu, s obzirom na to da će ulaznice za Europsko prvenstvo 2024. u Njemačkoj biti u potpunosti "mobilne", odnosno digitalizirane. Točno 156 dana do prvog duela "vatrenih" na Euru, 14. lipnja protiv Španjolske na Olimpijskom stadionu u Berlinu, kontaktirali smo naše navijačke skupine u potrazi za detaljnijim informacijama glede nabavke ulaznica.

- Pitate li vezano uz Europsko prvenstvo u rukometu, vaterpolu ili nogometu? Ha, ha... - dočekao nas je sličan kontraupit na svim adresama najvjernijih navijača.

Aranžmani u izradi

Iako će vaterpolisti i rukometaši, u Zagrebu i Mannheimu, imati vatrenu podršku, vrhunac navijačke godine bit će europska nogometna smotra...

- Planiramo uskoro sastanak sa Savezom, kad se što očekuje... Naravno, 500 najvjernijih navijača, prema Uefinoj odluci, moglo je kupiti do dvije ulaznice pored ždrijeba. Obično navijači prvo ciljaju na jeftinije ulaznice, ali nije im onda problem niti platiti za druge kategorije. Svi žele na utakmicu, da na raspolaganju imamo i sto tisuća ulaznica, opet bi nam bilo malo. Protiv Brazila 2006. u Berlinu na stadionu je bilo 35 tisuća Hrvata, a isto toliko i izvan stadiona - rekli su nam iz Hrvatskog navijačkog veleposlanstva "Mi Hrvati".

image
Ante Cizmic/Cropix

Iako smo kontaktirali putničke agencije, u potrazi za informacijama o aranžmanima, za koje će se odlučiti dio navijača, s druge strane linije poručili su nam kako su programi i dalje u izradi. Dok dio navijača čeka obavijest o raspletu ždrijeba za ulaznice, najvjerniji spremaju programe i za ožujak...

- Pripremamo se za rukomet, ali i za Dubai u ožujku, za prijateljski turnir nogometne reprezentacije, bukiraju se letovi i smještaj i za to. Kad je riječ o nogometnom prvenstvu, uvijek će se pronaći ulaznice. Hrvati su izuzetno snalažljivi. Dosta ulaznica kupili su domaći ljudi, jer su imali to pravo, a nekima neće biti u interesu da u konačnici i odu na utakmicu, pa će se tako tu naći prozorčić gdje se može upecati još koja karta - rekli su iz Kluba navijača "Budi ponosan".

Korak naprijed ima manu

Digitalizacija procesa trebala bi biti korak naprijed, međutim, niti ona nije imuna na mane.

- Sve bi trebalo ići preko aplikacije, tako je bilo i na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Treba proći registraciju, a ulaznica onda dođe na mobitel. No, malo je stresno čekati, jer obično dođe tek nekoliko sati prije utakmice, bilo bi dobro da dođe malo ranije... - kažu iz "Mi Hrvati".

Na sličan problem upozorili su nas i iz Kluba "Budi ponosan".

- Karte, de facto, više ne dobivate fizički, nego preko aplikacije. Naravno, naknadno možete zatražiti kupnju originalne ulaznice za određenu utakmicu, kako biste ju zadržali kao memorabiliju. Nažalost, ulaznica na aplikaciju ne dolazi znatno ranije, dolazi dva-tri sata prije utakmice.

image
Ante Cizmic/Cropix

Dok bi do kraja mjeseca navijači trebali dobiti e-mail oko ishoda ždrijeba, odnosno jesu li dobili ulaznice ili ne, navijačke udruge naglašavaju poštivanje rokova, ali i jednu - na oko - bezazlenu sitnicu.

- Obavijest može otići u "spam" mapu, u neželjenu poštu, treba pripaziti na to. Treba se držati rokova, ako krenete u kupnju ulaznica samo pola sata prije isteka roka, možete vrlo lako ostati bez karte... Ako se propusti rok, onda ulaznice ostaju neiskorištene, i ne mogu se reaktivirati. Bez obzira na pomamu, bit će sigurno tisuće neiskorištenih ulaznica, gdje će biti prilike za kupnju.

Uefa se sredinom prosinca pohvalila kako je zaprimila oko 30 milijuna prijava za ulaznice, iz čak 206 zemalja, a među pet najupornijih (čitaj: države iz kojih je stiglo najviše zahtjeva), smjestila se i Hrvatska, uz Tursku, Mađarsku, Englesku i Albaniju. Prve informacije o ulaznicama mogle bi stizati tijekom idućeg tjedna...

- Nismo još ništa dobili, trebalo bi biti krajem prvog mjeseca, koliko sam čuo, to će se odvijati od 17. do 30. siječnja - rekli su nam iz Udruge navijača "Iznad svih".

Hrvajući se s fiktivnim profilima i botovima, preko kojih dio prijavljenih želi zaraditi na ulaznicama preprodajom, Uefa nanovo upozorava da će "osigurati pravednu i ravnomjernu raspodjelu među pravim nogometnim navijačima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:24