LOVA DO KROVA

BOGATE NAGRADE UEFE Dinamo bi za ulazak u Ligu prvaka dobio 14 milijuna eura

Rijeka je lani od Europe zaradila 1,8 milijuna, a po novoj raspodjeli dobili bi više od 3,2 milijuna
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 01. travanj 2015. 12:54

Ni tjedan dana nakon početka novog mandata na čelu Uefe, Michel Platini razveselio je klubove blagoslovom većih novčanih nagrada za one koji će sudjelovati u eurokupovima.

Povećani prihodi Lige prvaka i Europske lige rezultirat će bogatijim premijama već od sljedeće sezone, kada će se ukupni nagradni fond Lige prvaka povećati za 25 posto, a Europske lige čak 64 posto. Konkretno, elitnije natjecanje raspodijelit će sudionicima više od milijardu i 250 milijuna, a utješno 380 milijuna eura.

Bogati još bogatiji

Bude li tako klub koji osvoji Ligu prvaka imao savršen učinak u skupini, na kraju sezone bit će bogatiji za 54,5 milijuna eura. Maksimalni mogući ulov u Europskoj ligi je 14,8 milijuna, uz napomenu da je u odnosu na dosadašnju distribuciju novca najviše povećan iznos za pobjedu u finalu. Ovdje nije uračunata zarada od sponzora, takozvani “market pool” koji će u Ligi prvaka iznositi 483, a Europskoj ligi 152 milijuna eura.

Što sve to znači za hrvatske klubove? Dinamu bi ulazak u skupinu osigurao najmanje 14 milijuna eura, zbroje li se zarada iz play-offa i obilna startnina za plasman među najbolja 32 kluba. Eventualna pobjeda u grupi vrijedi 1,5 milijuna, dok remi i dalje donosi 500.000 eura. Ispadnu li “modri” u zadnjem pretkolu, zaradit će tri milijuna eura.

Rijeka je u Europskoj ligi ove sezone zaradila 1,8 milijuna eura, a za isti bi bodovni učinak u skupini (7) od sezone 2015./16. inkasirala 3,24 milijuna. Uefa će, zanimljivo, u ovom natjecanju prvi put u povijesti klubovima platiti veće nagrade nego što će iznositi njezini sponzorski prihodi. Razlika je 81 milijun eura, što će se nadoknaditi iz fonda solidarnosti Lige prvaka.

Razlika između najbogatijih klubova i “srednjeg sloja” uskoro će biti još drastičnija. Dovoljno je zbrojiti bonuse iz eurokupova s kompenzacijama koje ih čekaju za slanje igrača na velika natjecanja. Fifa je taj iznos sa 70 milijuna povećala na 209 milijuna dolara (počevši od Rusije 2018.), a Uefin fond raste sa svakim novim turnirom.

Odšteta za klubove

Prije sedam godina u Austriji i Švicarskoj za klubove je bilo predviđeno 43,5 milijuna eura, a već u Francuskoj će se taj budžet popesti na 150 milijuna.

Glavni tajnik Uefe Gianni Infantino objasnio je cilj novog sustava koji vrijedi od 2015. do 2018. godine.

- Želimo ojačati princip solidarnosti i stvoriti bolje uvjete za svakoga, što uključuje i klubove koji neće izboriti grupnu fazu. Ovo je savršen primjer ispunjavanja jednog od temeljnih načela Uefe - kaže Infantino.

U win-win situaciji zadovoljan je i predsjednik Europskog udruženja klubova (ECA) Karl-Heinz Rummenigge, budući da je s Uefom potpisan sporazum koji ne definira samo distribuciju novca, nego i strukturna pitanja poput međusobne zastupljenosti u izvršnim tijelima.

- Ovo je izvanredan uspjeh koji će ojačati naš osjećaj odgovornosti za nogomet - poručio je Rummenigge.

Linker
23. rujan 2024 00:33