MIRIAM MARGOLYES

Zvijezda H. Pottera (82) pozirala gola: ‘Umrla su mi 34 prijatelja od HIV-a. Lezbijka sam, a zbog jedne se stvari kajem‘

Glumica je otvoreno još 1966. svojim roditeljima priznala da je lezbijka, a tada je homoseksualnost još uvijek bila ilegalna

Miriam Margolyes, Gemma Jones, Jim Broadbent, David Bradley u filmu o Harryju Potteru

 Courtesy Of Warner Bros. Pictures/Everett/Profimedia/Courtesy Of Warner Bros. Pictures/Everett/Profimedia

Britanska glumica Miriam Margolyes (82), poznata po ulozi profesorice Sprout u filmovima o Harryju Potteru, pozirala je gola za britanski Vogue. Ona će se pojaviti na srpanjskoj naslovnici izdanja posvećenog LGBTQ+ zajednici.

image

Maggie Smith, Miriam Margolyes i Richard Harris

1492 Pictures/Heyday Films/Collection Christophel Via Afp

Na jednoj od fotografija pozira gola za stolom, a ispred nje su peciva prekrivena glazurom.

"Ne mogu odoljeti biti zločesta", izjavila je za Vogue.

U intervjuu je otkrila i da je proživjela veliku bol zbog gubitka 34 prijatelja koji su preminuli zbog HIV-a.

"Baš sam neki dan išla brojati, jer je bilo toliko ljudi koji su preminuli od HIV-a, a svi su bili prekrasni, talentirani, zabavni, nadareni dečki", izjavila je za Vogue.

Dok je živjela u Los Angelesu, Miriam se pridružila dobrotvornoj organizaciji Project Angel Food koja je dostavljala obroke onima koji su previše bolesni da bi mogli napustiti svoj dom.

"Nisam im uvijek znala imena. Znala sam samo njihove adrese. Bili su prepušteni sami sebi po cijele dane. Ta sićušna progonjena lica gledaju kroz prozor. Bilo je užasno", prisjetila se.

Glumica je otvoreno još 1966. svojim roditeljima priznala da je lezbijka, a tada je homoseksualnost još uvijek bila ilegalna. Iako nije postojao zakon zbog kojih bi se lezbijstvo smatralo kriminalnim, to je tada i dalje bio društveni tabu.

Miriam je već 54 godine u vezi sa svojom partnericom Heather Sutherland (80), australskom povjesničarkom i bivšom profesoricom na sveučilištu u Amsterdamu. Upoznale su se 1967. dok je radila na BBC-evoj radio drami.

Glumica je pak izjavila da jo je ‘muka od pomisli da Heather naziva svojom ženom‘ te je dodala da je odvojeni život dobar za njih.

"Mogle smo živjeti svoje žoivote bez da umanjujemo jedna drugu. Nisam željela da se ona ičega mora odreći. Niti sam se ja htjela nečega odricati. Željela sam svoj dio kolača. I do sada nam je uspjevalo", objasnila je.

Na kraju su sklopile građansko partnerstvo ‘uglavnom zbog pravne zaštite‘. Također je priznala da nikad baš nije bila pobornica Povorki ponosa.

"Zapravo smatram da su lezbijke pomalo dosadne, jer su malo grube oko svega toga", objasnila je.

image

Miriam Margolyes

Starstock/photoshot/Avalon/Profimedia/Starstock/photoshot/Avalon/Profimedia

Glumačka zvijezda upravo se vratila iz Toskane gdje je od prosinca boravila s Heather u njihovoj seoskoj kući. Ranije je rekla da je svoju partnericu, koju opisuje kao osobu koja drži do privatnosti te je prilično suzdržana, vidjela samo osam puta u razdoblju od godine dana.

Iako se nikada nije sramila toga što je gay, Miriam priznaje da joj je žao što je to otkrila svojim roditeljima, ocu Josephu koji je bio liječnik i majci Ruth, poduzetnici. Reakcija njezinih roditelja bila joj je bolna, a majka ju je čak natjerala da se zakune da više nikada neće imati seks s drugom ženom.

Dodala je da ih je to njezino priznanje povrijedilo, a ona ‘ne želi povrijediti ljude‘. Nekoliko mjeseci nakon toga njezina je majka doživjela teški moždani udar, a Miriam se brinula za nju sve dok nije preminula, uvjerena da je vijest o njezinoj seksualnosti pridonijela majčinu narušenom zdravlju.

"Uvijek sam vjerovala da je na neki način moje priznanje da sam gay uzrokovalo njezine zdravstvene probleme. Bilo je to baš užasno razdoblje i bila sam jako nesretna. Znala sam da ne mogu promijeniti ono što jesam, nisam im trebala to reći", govori.

Miriamin otac preminuo je 1995., u dobi od 96 godina. Rekla je da ne vjeruje da je itko od njih ikada prihvatio njezinu seksualnost, ali to nikada nije narušilo njezinu ljubav prema njima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:11