CHARLENE I ALBERT II.

Životni pakao najtužnije princeze na svijetu: Prije vjenčanja je pokušala pobjeći od vladara Monaka

Na papiru je njezino vjenčanje djelovalo kao san, no za Charlene to je bila prava noćna mora
Princeza Charlene
 Eric Gaillard/Afp/Profimedia

Monako možda jest sićušna kneževina poznata po silnom bogatstvu, no tabloidima i obožavateljima svega kraljevskog na svijetu pruža obrnuto proporcionalnu količinu kvalitetnog štofa za krojenje uzbudljivih, emotivnih, pa i tragičnih priča "s kraljevskih dvora".

Ovih dana kulminirala je ona o najtužnijoj princezi na svijetu, o odbjegloj princezi Charlene, supruzi Alberta II., 63-godišnjeg monegaškog vladara. Princeza, službeno, od svibnja nije kod kuće, no otišla je iz kneževine puno ranije, već početkom ožujka, kada je bila na ispraćaju kralja Zulua Goodwilla Zwelithinija.

Zdravstvene krize

Svako njezino pojavljivanje na društvenim mrežama izaziva dodatnu zabrinutost, a posljednja objava izazvala je zaprepaštenje kod pratitelja. Princeza se, naime, na Instagramu pohvalila fotografijom na kojoj pozira s novim kraljem naroda Zulu, Misuzulom Zwelithinijem, no njezina ispijena figura i nevjerojatno mršave ruke šokirali su pratitelje. Iako je imala velikih zdravstvenih problema zbog kojih se, kako je tvrdila, nije mogla vratiti u Monako, mnogi smatraju da nije fizičko zdravlje ono što muči lijepu princezu, nego depresija, teške emocije i turbulentna situacija u braku.

image
Instagram

- Potrebni su joj snaga, dobrota i podrška - pišu pratitelji i spominju njezine tužne oči.

Kada je otputovala u Afriku, ostaviviši supruga i šestogodišnje blizance, princa Jacquesa i princezu Gabrielle, cilj joj je bio nadzirati projekte na kojima radi humanitarna zaklada koja nosi njezino ime. Zbog problema sa sinusima, uhom i grlom koji su se jako zakomplicirali, jedan za drugim propadali su njezini navodni pokušaji da se vrati suprugu i djeci. U svibnju je prošla operaciju sinusa, a morala je operirati i čeljust.

Spominju se i koštani transplantati te zahvati na zubima. Tek što se počela oporavljati, uslijedila je druga zdravstvena kriza - zbog problema s ušima opet je završila na operacijskom stolu. Liječnici su joj zabranili letenje, pa je ostala u Južnoafričkoj Republici. I sada bi se, do kraja listopada, napokon trebala vratiti.

To je potvrdio i njezin suprug, koji je u rujnu, u intervjuu za magazin People, rekao da njegova supruga nije pobjegla, da nije bila ljuta na njega i da su napisi o njezinu bijegu izmišljotine. I da nema krize u njihovu braku. Princeza Charlene Wittstock rođena je u današnjem Zimbabveu, a kao 11-godišnjakinja preselila se u Južnoafričku Republiku. Njezina je majka bila sportašica, natjecala se u ronjenju te je kasnije postala trenerica plivanja. Charlene je ubrzo i sama postigla velike rezultate - bila je u reprezentaciji Južnoafričke Republike 1998. i 2002. godine na Igrama Commonwealtha osvojila je srebrnu medalju u štafeti 4 x 200 metara.

image

Posljednja fotografija na kojoj je snimljena s Albertom i djecom
Sebastien Nogier/Afp/Profimedia

Na Olimpijskim igrama u Sydneyju 2000. u istoj disciplini završila je na petome mjestu. Iste te godine, tada 22-godišnja Charlene je na plivačkom natjecanju u Monaku upoznala princa Alberta, 20 godina starijeg. Njega je osim prinčevske titule krasila i ona "princa playboya" - bio je u vezi s glumicama Janice Dickinson, zvijezdom Dinastije Catherine Oxenberg, povezivali su ga s i Claudiom Schiffer, Brooke Shields, Naomi Campbell i Kylie Minogue. U napisima iz tog vremena može se vidjeti da je odmah planula iskra - sport je bio zajednička tema jer je i sam Albert ljubitelj sporta, a sudjelovao je i na Zimskim olimpijskim igrama, kao član posade boba svoje države.

On je u travnju 2005. godine naslijedio oca na mjestu suverenog kneza Monaka (ili princa od Monaka), a godinu dana kasnije pojavili su se prvi put zajedno u javnosti na ZOI u Torinu. Palača je službeno objavila njihove zaruke 23. lipnja 2010., a vjenčali su se 1. srpnja 2011. godine.

Na papiru, vjenčanje lijepe sportašice i modela i princa zvučalo je kao PR san i vrhunski doživljaj za pratitelje događanja na kraljevskim dvorovima.

No, bilo je noćna mora za Charlene. U mjesecima prije vjenčanja u srpnju, tvrdili su različiti mediji, tri je puta pokušala pobjeći iz Monaka. Pojavile su se i spekulacije da je, iako u vezi s Charlene, Albert šarao i dobio još jedno dijete. Već ih je imao dvoje - Jazmin Grace, rođenu 1992. godine iz veze s Amerikankom Tamarom Rotolo, te Alexandrea Costea, rođenog 2003., kojeg je dobio s Nicole Coste, stjuardesom iz Togoa. Charlene je djecu prihvatila. Kada su se pojavile vijesti o trećem djetetu, ona je bila u Parizu na probi vjenčanice. Francuske novine Le Journal du Dimanche tada su pisale da je Charlene "potražila utočište u južnoafričkoj amabasadi" u Parizu.

Drugi je put, navodno, pokušala pobjeći nekoliko dana kasnije tijekom utrke F1, a pojavile su se i glasine da joj je prinčevska pratnja tada oduzela putovnicu. Treći pokušaj dogodio se, opet navodno, samo dva dana prije vjenčanja. Charlene je rezervirala kartu u jednom smjeru za Južnoafričku Republiku i gotovo uspjela stići do zračne luke u Nici. Presreli su je pričevi ljudi i uvjerili da ostane u Monaku. Francuski Le Journal du Dimanche objavio je tada da su mladenci postigli dogovor o svojoj budućnosti, no detalja nije bilo.

Izbrijala glavu

Charlene je ipak prošla kroz jedno od najskupljih vjenčanja ikad, teško oko 60 milijuna eura za tri dana slavlja. No, rijetki su primijetili raskoš, većina je vidjela samo njezine suze i jad. Mediji su analizirali svaki pokret, pa i zabilježili da se mladenka odmaknula kada ju je mladoženja pokušao poljubiti. Pisali su kako joj je gornja usna podrhtavala kada je i izlazila iz kapelice u kojoj su se vjenčali, suze su joj se kotrljale niz lice.

image
Miguel Medina/Afp/Profimedia

- Kada je rupčićem počela brisati suze, princ Albert je molećljivo šaptao: 'Nemoj plakati, nemoj plakati' - pisali su. Od tada, Charlene je u medijima uvijek nosila naslov "tužne princeze".

Ona je itekako bila svjesna te titule - 2019. godine u jednom je razgovoru izjavila kako zna da je ljudima čudno što se rijetko smije na javnim događanjima.

- Pa, ponekad se teško smijati. Nitko ne zna što se događa iza scene - rekla je.

Princeza inače zazire od medija, a u izjavama je često naglašavala kako je svjesna da je njezin život pun privilegija, no njoj nedostaju obitelj i prijatelji iz Afrike, te da je često tužna što ne može biti s njima.

U francuskim i britanskim medijima nagađa se da, usprkos negiranjima i diplomatskom komentiranju, princeza više ne želi trpjeti Albertove nevjere i da joj je film pukao nakon što se krajem 2020. pojavila još jedna žena, izvjesna Mariza S., koja tvrdi da je imala aferu s Albertom i s njim dobila dijete 2005. godine. Ta se priča tek treba razriješiti.

U to se vrijeme Charlene prestala pojavljivati u javnosti sa suprugom, a kada su je snimili s najhrabrijom frizurom okrunjenih glava današnjice, s jednom stranom glave izbrijanom do kože, i to je protumačeno kao jasan čin pobune protiv braka u kojem doživljava razočaranja. Sada svi čekaju što će biti sljedeći korak, hoće li povratak značiti sreću ili suze i hoće li se Charlene držati onoga što je izjavila kada su je pitali o braku u jednom intervjuu.

- Kada moj suprug ima problema, kaže mi sve. Rekla sam mu: bit ću uz tebe bez obzira na to što radiš, u dobrim i lošim vremenima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:01