Kada gledate neku od emisija u kojoj nizozemski kuhar Rudolph van Veen priprema slana jela ili slastice, sve se čini jednostavno, elegantno i beskrajno zabavno. Taj je Nizozemac najveća zvijezda gastronomskog kanala 24Kitchen, a fanove ima širom Europe, pa tako i u Hrvatskoj. Prošlo je devet godina od njegova prvog posjeta našoj zemlji, a sada se vraća i 12. svibnja svoje će vještine podijeliti s obožavateljima u zagrebačkom City Centeru One East.
Dijeli svoje tajne
Njegov mu je rad donio brojne nagrade na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima, napisao je nekoliko knjiga, kuharica, a svojim televizijskim projektima tijekom 12 godina karijere na malim ekranima, neprekidno osvaja novu publiku. Može se pohvaliti i činjenicom da je radio tortu za rođendan nizozemske kraljice Beatrix, koja je, kažu, njegov veliki fan.
Popularni chef i slastičar poznat je po posebnim i zanimljivim projektima poput nagrađenog "Bus stop bakery" u kojem je cilj bio pomoći studentima jednog poslovnog sveučilišta tako da im se tržište u praksi približi na kreativan i avanturistički način i ujedno popularizira slastičarstvo. Stari autobus pretvoren je u putujuću pekarnicu s Rudolphovim cupcakesima koje su oni prodavali, a sav prihod išao je u dobrotvorne svrhe. Još jedan sjajan projekt je serijal za 24Kitchen "Mladi pekari", u kojem radi s djecom, a u emisiji mu često pomaže i njegov sin Ralph koji je, kako se čini, naslijedio tatin talent.
Rudolph je zanimljiv i ugodan sugovornik, strpljivo odgovara na zakučasta pitanja i rado dijeli tajne svojeg zanata. Točnije, kuharstvo i slastičarstvo njegov su poziv, a ne samo posao, jer se kuhače prihvatio još kao šestogodišnjak. Ljubav prema hrani i pripremi finih jela nikad ga nije napustila. U danima prije njegova drugog posjeta i druženja s hrvatskim ljubiteljima dobre hrane i kuhanja, razgovarali smo s Rudolphom o njegovim planovima, o onome što ga pokreće, doznali jesu li muškarci bolji kuhari od žena i koja je namirnica bez koje slavni chef ne može zamisliti svoju kuhinju.
• Ovo će biti vaš drugi posjet Hrvatskoj. Čega se sjećate iz prvog? Možda nekog jela?
Nažalost, moj prvi posjet je bio prekratak, no sjećam se ukusnog ručka sa štruklama punjenim mekim sirom. A bio je tu i jako slani sir s otoka Paga. Navečer smo imali jelo od vrlo mekanog pirjanog mesa u umaku od suhih šljiva... I bilo je jako dobro!
• Snimali ste različite projekte, gastro-serijale koje gledaju ljudi diljem svijeta. Sigurno je teško izabrati jedan, ali ipak - koji vam je projekt najdraži? I zašto?
Prije nekoliko godina napravili smo seriju pod nazivom ‘Rudolphova mala pekarnica‘, a nedavno i ‘Mladi pekari‘. Meni je kuhanje i pečenje s djecom i tinejdžerima jedna od najljepših stvari koje radim. Dok kuhaju ili peku, ne moraju biti dobri ili vješti, važno je da su samo ono što jesu. Djeca su uvijek vrlo iskrena. Ne pretvaraju se da je nešto dobro ako misle da nije i zato su jednostavno savršena!
Pokušajte ne žuriti
• Vi ste još kao dijete znali da želite biti kuhar. Što biste savjetovali mladima koji svoju budućnost vide u kulinarstvu, u gastronomiji?
Pokušajte ne žuriti. Uzmite si vremena da stvarno naučite sve svoje vještine na različitim pozicijama to jest poslovima. Moglo bi vam se svidjeti da vrlo mladi postanete sous-chef ili čak glavni kuhar. Ljudi oko vas, izvan profesije, to bi doživjeli kao blistavu uspjeh u karijeri. Međutim, vaše godine obuke ili učenja najvrjednije su vrijeme vašeg profesionalnog života. Strpljiviji put u karijeri je trajniji i pružit će vam mnogo više udobnosti i sigurnosti, do trenutka kad postanete glavni kuhar.
• Imate titulu Certified Masterchef, ali i Certified Master Pâtissier, dakle certificiranog majstora kuhara i slastičara. Po tome ste jedinstveni i u Nizozemskoj i šire. Što je vaša veća strast - slastice ili slana jela?
Pitajte bilo kojeg roditelja s dvoje djece koje dijete voli više. Nemoguće je odgovoriti na takva pitanja. Razlog leži u činjenici da sam dao sve od sebe u oba dijela kuhinje baš zato što nikada nisam mogao izabrati između njih. Ipak, postoji razlika u osjećaju... Kuhanje je za svaki dan, za obične dane i za svečane dane. Slastice su ipak za dane slavlja, zabave. Kolač koji pečete je za nečiju zabavu. Možda je to razlog što osjećam posebno uzbuđenje dok pečem slastice.
Iz ljubavi
• Ima ljudi koji kažu: ‘Užasna sam kuharica ili kuhar. Ne leži mi to‘. Mogu li svi naučiti dobro kuhati?
Naučiti kuhati? Da. Ali naučiti dobro kuhati? Samo ako ste stvarno zainteresirani za to da to naučite. Ako volite kuhati i volite se brinuti o drugima, to će s vremenom doći samo po sebi.
• Sve više muškaraca prihvaća se kuhanja i vole se hvaliti svojim umijećem. Često kažu da kuhaju bolje od žena. Često čujemo i izjave poput ‘najbolji chefovi u restoranima, najbolji kuhari na svijetu su muškarci‘. Možete li to komentirati?
Nemoguće je generalizirati i ovo bi mogla biti vrlo škakljiva tema. Ipak, mislim da općenito tip muškaraca koje spominjete u svom primjeru ne kuha iz ljubavi prema drugima, nego zbog svog ega. ‘Vidi što mogu napraviti!‘ To može biti vrlo spektakularno, show-kuhanje, no hrana kuhana iz ljubavi prema ljudima koji je jedu uvijek će biti ukusnija. Opet, općenito mislim da su žene prirodno više blagoslovljene kuhanjem iz srca. Žao mi je, dečki...
• Kuhate li vi za svoju obitelj? I što kuhate doma?
Da, uvijek kuham kod kuće. Dnevni obroci, kao što su tjestenina, juhe, variva, a često i za večere s prijateljima vikendom. Tada volim pripremati male zalogaje, složiti veliki pladanj s različitim sirevima i kruhom te neki fini desert, kolač.
• Koja vam je hrana omiljena? Koja su vaša omiljena jela za svaki dan?
Moja omiljena hrana se zove - raznovrsnost! Radnim danima fokus nam je na povrću u kombinaciji s manjim porcijama ribe, mesa i piletine. Ponekad je to dobra, izdašna salata. Za posebne prilike i vikende uvijek volim napraviti raznorazna manja jela i zalogaje u kombinaciji s finim vinom. Zatim izdvajamo puno vremena za našu platu sa sirom koju sam spomenuo i na kraju, naravno, mali desert.
Maslac neizostavan
• Postoje li namirnice bez kojih ne možete? Ili određeni začini i začinsko bilje?
Prvi sastojak na koji pomislim je - maslac! Mislim da je sve bolje s maslacem. U istom stilu, margarin bi bio prvi sastojak bez kojeg bi svijet mogao živjeti, po mojem mišljenju.
• A postoji li neki recept, neko jelo koje vam je bilo posebno teško svladati?
Najteža stvar kod svakog recepta je onaj mali korak od vrlo dobrog do savršenog. Savršenstvo od vas traži da prvo napravite što više pogrešaka. Pokušaj i pogreška, i opet. A kada konačno svladate svoj savršeni recept, vjerojatno drugima izgleda tako jednostavno. Još, recimo, pokušavam usavršiti svoje kolače.
• Pripremate li novu emisiju ili možda planirate snimiti nove sezone neke svoje uspješne serije?
Ovo ljeto ponovno ću putovati Nizozemskom za 24 Kitchen u potrazi za najnovijim kulinarskim talentima i modernim interpretacijama klasičnih lokalnih poznatih namirnica. I još sam uvjeren da bi turneja balkanskim zemaljama koja bi otkrila golemo kulinarsko blago istočne Europe bila odlična ideja. Međutim, na 24 Kitchenu je da ostvari tu moju ambiciju. Sve u svoje vrijeme! U međuvremenu, osjećam se vrlo počašćen što sam ponovno u Hrvatskoj, hvala vam što ste me primili!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....