JOHN CENA

Tko je goli mišićavko s Oscara: Pomaže umirućoj djeci, oženio je inženjerku, a jede i trenira kao životinja

Počeo je kao hrvač, sve je popularniji glumac i komičar, a dnevno unese 3600 kalorija. Njegov režim treninga je brutalan

John Cena

 Richard Harbaugh/Afp

Osim što je njegov nastup bio zgodan štos, ‘goli‘ John Cena na pozornici Oscara pokrenuo je raspravu i o njegovom mišićavom izgledu. Cena je baš poput Dwaynea ‘The Rock‘ Johnsona bivši hrvač koji se okrenuo glumi, i to prilično uspješno, a u posljednje vrijeme je najpoznatiji kao pomalo šašavi superheroj Peacemaker kojeg je glumio u istoimenoj seriji i filmu ‘Suicide Squad‘.

image

John Cena

Patrick T. Fallon/Afp

Cena se na pozornici na dodjeli Oscara pojavio u sklopu skeča voditelja Jimmyja Kimmela u kojoj su podsjetili na događaj od prije 50 godina kad je pozornicom usred govora Davida Nivena protrčao goli Robert Opel. Cena se sramežljivo pojavio iza kulisa i nakon razmjene par duhovitosti izašao potpuno gol da najavi kategoriju najboljih kostima. Intimne dijelove je prekrio omotnicom s imenom pobjednika, a kasnije se ispostavilo da je ipak nosio minijaturni suspenzor u boji kože.

Cena je međutim strastveni bodybuilder, filantropist i sportaš, a gol se već pojavio i u seriji ‘Peacemaker‘. Ima jedno od najutreniranijih tijela u Hollywoodu, a dosad je 16 puta bio hrvački prvak. Rođen je u Massachusettsu, a ima troje braće. Prije nego se proslavio radio je kao zaštitar, bodyguard i vozač limuzine, a u svijetu hrvanja nastupao je pod aliasom ‘The Prototype‘.

image

John Cena

Richard Harbaugh/Afp

Nešto manje je poznato da je Cena veliki humanitarac, a drži Guinnessov rekord po broju ispunjenih želja za bolesnu i umiruću djecu za organizaciju ‘Make A Wish Foundation‘. Ispunio ih je preko 650, 200 više od najboljeg drugog. Od 2020. oženjen je za inženjerku Shay Shariatzadeh.

Njegov režim prehrane i treninga jedan je od najbrutalnijih kojima se podvrgavaju zvijezde. Ima 46 godina, visok je 185 centimetara i ima oko 114 kilograma.

Evo što ukratko Cena radi da bi izgledao kako izgleda.

Puno proteina, malo okusa

S obzirom da je Cena ovisnik o teretani, njegovu dijetu često su proglašavali bezukusnom, a jede čak sedam obroka dnevno. Unosi oko 3,600 kalorija dnevno, a za Men‘s Health ovako je objasnio svoju formulu: 450 grama ugljikohidrata, 290 grama proteina, 65 grama masti. Ovako velike količine unosi zbog velike potrošnje tijekom napornih treninga.

Kako izgleda njegovih tipičnih sedam obroka dnevno? Ujutro pojede omlet od 4 jaja, a tome doda malo sira, šunke i pirjanog povrća. Kako mu to ne bi dosadilo za doručak nekad jede i 100 grama zobene kaše, 6 bjelanjaka i 2 cijela jaja.

image

John Cena i Shay Shariatzadeh

Erik Pendzich/Shutterstock Editorial/Profimedia/Erik Pendzich/shutterstock Editorial/profimedia

Drugi obrok u danu sastoji mu se od proteinske čokoladice s cca 250 kalorija ili manjeg proteinskog shakea. Treći obrok mu je ručak: pileća prsa sa 100 grama smeđe riže uz kuhano povrće ili salatu, a četvrti obrok ili užina mu je jedna obična tortilja od integralnog pšeničnog brašna i konzerva tune uz to. Slijedi novi međuobrok, ponovno proteinska čokoladica ili shake.

Sad smo već na šestom obroku, a on je uglavnom ili zdjelica smeđe riže ili povrće uz koje pojede malo piletine ili ribe.

Za kraj dana na redu je kravlji sir.

Ako mislite da je ovo puno hrane, u pravu ste, kad govorimo o običnom čovjeku. Cena međutim trenira pet puta tjedno, a tijekom vježbanja troši enormne količine energije. Mnogi tvrde da čovjek mora biti genetski predodređen za ovakvu količinu mišića, ali Cena je ne jednom podsjetio da je u srednjoj školi bio nerazvijeni štreberko i imao samo 54 kilograma. Njegov plan u teretani uvijek se bazirao više na volumenu nego snazi, a režim koji preferira uključuje tri ili četiri seta utega manje težine, dok preferira broj ponavljanja između 15 i 20.

image

John Cena snimljen u ringu 2017. godine

Akm Images/Backgrid Usa/Profimedia/Akm Images/backgrid Usa/profimedia

Dakle, pet dana teretane i dva dana odmora, to je njegova formula za uspjeh. Akcija kreće ponedjeljkom, kad su prvo na redu noge i listovi. Utorkom su na redu prsa, srijedom ruke, četvrtkom ramena a petkom leđa.

Sedam vježbi za ponedjeljak

Vježbe podizanja listova, sjedeće: 10 serija s 10 ili 20 ponavljanja (osoba sjedi, ima utege u krilu i podiže pete s tla)

Vježbe podizanja listova, stajaće: 4 serije s 25 ponavljanja (osoba stoji, ima utege u rukama ili na ramenima i podiže pete s tla)

Pregibanje nogu s opterećenjem: 4 serije po 25 ponavljanja za svaku nogu (vježbe se mogu izvoditi u teretani s utegom ili bez njega, a osoba stoji na jednoj nozi a drugu u koljenu presavija unazad)

Leg Press- 5 ponavljanja po 20 ponavljanja (osoba sjedi na mašini u teretani i nogama gura težinu utega)

Čučnjevi: 4 serije po 10 ponavljanja

Čučnjevi s opterećenjem: 3 serije po 15 ponavljanja (osoba izvodi čučnjeve s opterećenjem/utezima na ramenima)

Pet vježbi za prsa u utorak

Potisak s kose klupe- tri ili četiri serije po 20 ponavljanja

Bench press- tri ili četiri serije po 20 ponavljanja

Razvlačenje utezima ili na mašini- tri ili četiri serije po 15 ponavljanja

Potisak s klupe- tri serije po 15 ponavljanja

image

Scena iz filma ‘Marinac‘

Kpa Publicity/United Archives/Profimedia/Kpa Publicity/united Archives/profimedia

Srijeda je dan za bicepse i tricepse

Stojeći pregib ruku sa šipkom za utege- tri serije po 12 ponavljanja

Pregib ruku s utezima, sjedećki- tri serije po 12 ponavljanja

Povlačenje utega na mašini prema dolje- 3 serije po 12 ponavljanja

Vježbe za triceps pogledajte OVDJE

John Cena četvrtkom radi ramena, a petkom vježbe za leđa, a video je podijelio i na You Tubeu:

Ako ste pazili, primijetili ste da u ovom petodnevnom planu nema vježbi za trbušnjake. TO je zato jer Cena nema poseban dan za njih već na kraju svakog treninga odradi ove vježbe:

Trbušnjaci- samo jedna serija od 60 ponavljanja

Plank - tri serije od jedne minute

Plank s podizanjem koljena do lakta- 3 serije po 15 ponavljanja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:01