KRALJEVSKA BEBA

Svi detalji o malenoj Lili: Ima veće šanse biti predsjednica SAD-a nego britanska kraljica

Drugo dijete princa Harryja i Meghan, Lilibet Mountbatten-Windsor, prva je kraljevska beba čije se rođenje držalo u tajnosti čak 2 dana
Princ Harry i Meghan Markle s malenim Archiejem
 Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Tek što smo se naviknuli da princ Harry (36) i Meghan Markle (39) imaju "prave" poslove, njih su dvoje otišli na porodiljni. Kći Lilibet, koja je dobila srednje ime Diana, rodila im se u petak navečer, pa će par neko vrijeme odmarati od poslova, izvijestio je novinar Omid Scobie, inače vrlo blizak Meghan i Harryju. Dodao je i da par još nije u mogućnosti objaviti fotografiju djeteta.

Lili, kako joj od milja tepaju mediji, osma je po redu za nasljeđivanje krune. Rodila se u Stanta Barbara Cottage bolnici u Kaliforniji, u kojoj porod stoji do 175.000 kuna.

image
Santa Barbara Cottage Hospital u kojoj je rođena kći princa Harryja
Nrp/mega/The Mega Agency/Profimedia

Po baki i prabaki

Scobie je izrazio je i želju para da svi oni koji bi voljeli kupiti dar bebi, umjesto toga uplate svoje darove nekoj od organizacija koje rade za žene i djevojke.

image
Fotografija kojom je odbjegli kraljevski par svijetu obznanio da očekuju drugo dijete
Misan Harriman

Britanski mediji predvođeni Daily Mailom pretpostavljaju da je kraljica Elizabeta znala da par planira svojoj djevojčici dati ime prema njezinu nadimku Lilibet. Kraljica (95) sama je sebe zvala tim nadimkom dok je bila premala da bi pravilno izgovorila svoje ime. Beba je svoje srednje ime, jasno je, dobila po Harryjevoj majci Diani, koja bi, da je živa, sljedeći mjesec proslavila 60. rođendan.

Javljaju se čestitari

Nakon što su u petak navečer Meghan i Harry objavili da su "blagoslovljeni dolaskom svoje kćeri koja je više od ičega što smo mogli zamisliti", krenuo je val čestitki. A 90 minuta nakon njihove objave oglasila se Buckinghamska palača. Običaj je da upravo iz palače dolaze tako važne informacije pa su britanski mediji zbog te vremenske razlike zaključili da se tamo nije ni znalo da je Meghan rodila dok to nije objavljeno na društvenim mrežama.

Osim kraljice, princa Charlesa i njegove supruge Camille, te brata Williama i njegove supruge Kate, paru je na Twitteru čestitao i britanski premijer Boris Johnson. "Brojne čestitke šaljem vojvodi i vojvotkinji od Sussexa u povodu rođenja njihove kćeri", napisao je.

Najljepše želje uputio je i Meghanin otac Thomas Markle, s kojim nekadašnja glumica ne razgovara i koji nikada nije upoznao njezina supruga Harryja i unuka Archieja. "Vrlo sam zadovoljan objavom o sigurnom i zdravom dolasku moje nove unuke. Šaljem njoj i njezinoj majci svu svoju ljubav i najljepše želje", rekao je Markle, prenosi Daily Mail. Inače, Meghanin i Thomasov odnos zahladio je nakon što je priznao da je medijima prodao svoje fotografije uoči njezina vjenčanja s Harryjem 2018. Ranije ove godine Thomas je izjavio da se kćeri i zetu ispričao "tisuću puta", ali da oni još ne žele razgovarati s njim.

image
Thomas Markle
Good Morning Britain/Ferrari/Profimedia

Inače, prvorođeni Archie stariji je od Lili dvije godine i mjesec dana. Beba Lili kraljičino je 11. praunuče, no prvo koje se rodilo izvan Velike Britanije.

S obzirom na to da je djevojčica dobila ime upravo po svojoj prabaki, nagađa se je li to pokušaj Meghan i Harryja da ponovno uspostave dobre odnose s dvorom, nakon što su u ožujku ove godine voditeljici Oprah Winfrey dali prilično eksplozivan intervju, u kojem je Meghan rekla da je u palači bilo rasističkih izjava o boji kože njezina sina te da joj nitko nije pomogao kad je imala suicidalne misli. Nitko iz palače nije komentirao činjenicu da je beba nazvana po kraljici.

image
Ben Stansall

Ne sviđa se svima

Inače, Elizabetu je njezina najuža obitelj zvala Lilibet. "Lilibet je moj ponos. Margaret je moja radost", rekao je jednom prilikom George VI. o svojim kćerima.

Dio britanske javnosti zgrožen je činjenicom da su bebi dali ime po kraljici - smatraju to licemjernim jer je par iznosio oštre optužbe protiv Harryjeve obitelji. Rođenje bebe komentirao je i televizijski voditelj Piers Morgan koji je poznat po svojim negativnim komentarima o Meghan, a koji se u svojoj objavi na Twitteru odlučio narugati.

image
Phil Harris/Mirrorpix/Profimedia

"Za sve koji me pitaju za reakciju na novu kraljevsku bebu, odlučio sam poštovati činjenicu da njezini roditelji neprestano traže privatnost i odbijam komentirati", napisao je Morgan, rugajući se činjenici da su Meghan i Harry kao jedan od razloga za napuštanje kraljevske obitelji naveli potrebu za privatnošću pa počeli davati intervjue.

Kraljica se nedavno navodno prilično uzrujala nakon što je Harry u jednom podcastu iznio prilično jake optužbe protiv načina na koji je princ Charles odgajao njega i brata Williama. Izjavio je da su bili prisiljeni patiti te da im je Charles govorio: "Tako je bilo meni, pa će tako biti i vama".

Inače, kad kraljica umre pa Charles postane kralj, Lili i njezin brat Archie dobit će titulu princeze, odnosno princa.

image
Meghan Markle sa sinom Archiejem
Henk Kruger

Djevojčica je osma u redu za tron - nakon brata Archieja te prije princa Andrewa. Kako to često biva s informacijama vezanim za kraljevsku obitelj, ni ovaj put nisu izostala brojna teoretiziranja - mediji su već sada dali do znanja da ova djevojčica najvjerojatnije nikada neće biti britanska kraljica, ali da bi zato, u teoriji, mogla postati američka predsjednica.

image
Phil Harris/Mirrorpix/Profimedia

U slučaju kandidature, morala bi se odreći prava na britanski tron ili zatražiti posebnu dozvolu Kongresa. Taj scenarij britanskim se medijima čini izgledan jer malena ima dvojno državljanstvo, zbog kojeg je postala prva američka državljanka koja je u redu za britanski tron. Posebna je i po tome što je prva kraljevska beba čije se rođenje držalo u tajnosti čak dva dana te prvo kraljevsko dijete čiji je spol javno objavljen čak tri mjeseca prije rođenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:22